RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Върховният административен съд отхвърли прокурорския протест срещу трезора за Панагюрското златно съкровище

Върховният  административен съд не уважи  протеста на прокурора от Окръжна прокуратура -Пазарджик, Стефан Янев срещу определение на Административния съд, с което беше оставен без разглеждане прокурорският протест срещу решение на общинските съветници от Панагюрище относно четиристранно споразумение за и
зграждане на трезор за оригинала на Панагюрското златно съкровище.
Върховните съдии приемат за правилни изводите на първоинстанционния съд относно това, че решението на панагюрските съветници не е административен акт по смисъла на Административно-процесуалния кодекс и следователно съдебният контрол по отношения на него е недопустим. Решението на Върховния административен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.
Припомняме, че прокурор Янев, по сигнал на тогавашните общински съветници Стоян Петришки, Димитър Димитров, Петър Каменски, протестира решението, с което на 31 март 2011 година Общинският съвет в Панагюрище одобри Споразумението, подписано по-рано между Националния исторически музей, Исторически музей – Панагюрище, мецената на културата д-р инж. Лъчезар Цоцорков и „Асарел-Медет” АД с активното съдействие на тогавашния народен представител и настоящ кмет на община Панагюрище г-н Никола Белишки. Споразумението касае изграждането на зала-трезор в двора на Панагюрския исторически музей, в която да се експонира оригиналът на Панагюрското златно съкровище, а в негово отсъствие – копие, изработено от чисто злато, съобразно изискванията на действащото законодателство. Според клаузите на това споразумение изграждането на новата зала, както и изработката на две копия на Съкровището - за НИМ и за Исторически музей - Панагюрище, се финансират със средства на „Асарел-Медет” АД и д-р инж. Лъчезар Цоцорков в качеството му на меценат на културата.  В горното решение Общински съвет – Панагюрище дава и съгласие за пристрояване на едноетажна сграда в двора на историческия музей за изграждането на новата зала-трезор.
В хода на делото прокурор от Окръжна прокуратура, на основание сигнал от общински съветници, поиска и спиране на започналото строителство на залата-трезор, като незаконно. Това искане също бе отхвърлено от Административен съд-Пазарджик. Съдебната сага обаче забави строителството и връщането на Панагюрското златно съкровище в града.
Цитираните по-горе общински съветници оспориха и строителното разрешително за изграждане на трезора, което също беше отхвърлено от окръжния административен съд.
С определението на ВАС, постановено на 12.12.2011 г., практически се дава зелена светлина на изграждането на новия комплекс за съхранение и експониране на уникалното тракийско наследство в Исторически музей – Панагюрище.


Тази страница е видяна: 1168

 Публикувано от: pamedia на понеделник 09 януари 2012 - 18:28:27

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
От Светли понеделник до 16 май оригиналът на Панагюрското златно съкровище ще е у дома си
Трезорът на Панагюрското златно съкровище е номиниран за Сграда на годината
Панагюрското златно съкровище може да бъде видяно през почивните дни
С подкрепата на „Асарел-Медет“ Панагюрското златно съкровище се завръща на Великден
На Светли понеделник Панагюрското златно съкровище ще бъде официално показано у дома си
Фондация „Цоцорков род“ ще превърне в атракция мястото на откриването на Панагюрското златно съкровище
Над 2 хиляди тетрадки с Панагюрското златно съкровище подари "Асарел -Медет" на учениците от Панагюрище
Музеят в Пазарджик показва Равногорското златно съкровище
В. Рашидов:Да бъдат изградени бюстове на братята откриватели на Панагюрското съкровище
Панагюрското читалище “Виделина-1865” е финансирано по проект “Музикално съкровище от Панагюрище”Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5248 сек., 0.4643 от тях за заявки.