RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
За утрешните матури по БЕЛ

Матура 2016 Пазарджик, Ден преди задължителната матура по български език и литература всички се вълнуват какво ще се падне. Вечерта преди матурата миналата година от фейсбук Пейо Яворов пожела успех на зрелостниците, а после им се падна именно стихотворението "Ще бъдеш в бяло". Тази година пак през фейсбук Димчо Дебелянов "отправи запитване" към учениците дали са му обърнали достатъчно внимание. Спекулациите по темата със сигурност няма да спрат и днес най-вероятно ще се появят и други подобни в социалните мрежи.


За да спрат всякакви спекулации, преди месец от Министерството на образованието и науката (МОН) разпространиха списък на авторите, които могат да се паднат на зрелостниците. В него влизат Христо Ботев, Иван Вазов, Пенчо Славейков, Димчо Дебелянов, Алеко Константинов, Пейо Яворов, Елин Пелин, Христо Смирненски, Гео Милев, Атанас Далчев, Елисавета Багряна, Йордан Йовков, Никола Вапцаров, Димитър Димов и Димитър Талев.

Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов днес публикува във фейсбук голям брой цитати от произведения, които биха могли да се паднат на зрелостниците - той сподели откъси от "Железният светилник" на Димитър Талев и от "Тютюн" на Димитър Димов, от "Бай Ганьо у Иречек" от Алеко Константинов и от "Песента на колелетата" на Йордан Йовков, както и стихове от "Прозорецът" на Атанас Далчев, "Потомка" на Елисавета Багряна, "До моето първо либе" на Христо Ботев, "Опълченците на Шипка" на Иван Вазов, "Ралица" на Пенчо Славейков и "Цветарка" на Христо Смирненски.

Задължителната матура по български език и литература е утре, като от 8 до 12 ч. зрелостниците ще трябва да отговарят на 40 тестови въпроса и да пишат аргументиран текст по зададена тема.

За първи път дванадесетокласниците ще получават химикалки с черен цвят от квесторите и  ще влизат в изпитните зали без мобилни телефони и собствени химикалки. Квесторите също няма да разполагат с лични телефони. Във всички зали за изпит ще има камери, а родители доброволци ще могат да присъстват като наблюдатели.

За първа година образователното министерство има готовност да разбърква въпросите в теста по български език и литература, които са 40. Вариантът ще бъде изтеглен от журналист в 5:10 сутринта в сградата на МОН, паролата за него е пратена в училищата в 8:00, а темата, по която зрелостниците ще създават аргументиран текст - 41-ят въпрос, обявена по БНР в 9:00.

Оценките от матурите ще бъдат обявени до 10 юни.

Вторият държавен зрелостен изпит е на  20 май 2016г.Тази страница е видяна: 486

 Публикувано от: pamedia на вторник 17 май 2016 - 13:20:01

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат

Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.6220 сек., 0.5459 от тях за заявки.