RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Матурите започнаха. В училищата разпечатват вариантите на изпита

ПазарджикМатурите започваха в 8:00 ч. Изпитът и ще продължи 4 астрономически часа, по време на които дванадесетокласниците ще трябва да отговарят на 40 тестови въпроса и да създават аргументиран текст по зададена тема.

Започна разпечатването на изпитния вариант и след минути ще стигне до зрелостниците. Паролата за теста беше изпратена в училищата в 8:00, а темата ще бъде обявена по БНР в 9:00.Изпитът ще продължи до 12:00, а за дванадесетокласниците със специални образователни потребности са предвидени още два часа. Тестовите въпроси бяха генерирани в присъствието на журналисти след 5:00 в Министерството на образованието и науката (МОН), като експертите имат готовност да разбъркат въпросите във всеки тест, така че зрелостниците да не могат да преписват един от друг. Темата, по която ще се създава аргументиран текст - интерпретативно съчинение или есе, също бе изтеглена от журналист. Авторите, които могат да се паднат, са Христо Ботев, Иван Вазов, Пенчо Славейков, Димчо Дебелянов, Алеко Константинов, Пейо Яворов, Елин Пелин, Христо Смирненски, Гео Милев, Атанас Далчев, Елисавета Багряна, Йордан Йовков, Никола Вапцаров, Димитър Димов и Димитър Талев.

За пръв път освен с мобилни телефони зрелостниците няма да бъдат допускани в изпитните зали и със собствени химикалки, а ще получават черни химикалки от квесторите. Всеки ученик ще има точно определено място в изпитната зала - редица и чин, като на чина ще бъде изписано името му.

За първи път ще се събират мобилните телефони на квесторите, а родители-доброволци ще  следят за нарушения по време на целия изпитен процес. Залите за изпити ще бъдат наблюдавани от камери, които ще предават звук и картина в сградата на министерството.

Оценките от матурите ще бъдат обявени до 10 юни.

В 10:00 днес ще започне и външното оценяване по български език и литература за седми клас. Учениците ще отговарят на 25 въпроса и ще правят преразказ на непознат текст с дидактическа задача. 


Тази страница е видяна: 439

 Публикувано от: pamedia на сряда 18 май 2016 - 08:12:03

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Дежурни в НОИ ще разясняват на 1 октомври вариантите за пенсиониране
За матурите
Синдикат „Образование“ за ограничаването на вариантите за учебници до един
За външното оценяване и матурите
Мобилни екипи на НОИ – Пазарджик тръгват по общините, за да консултират гражданите за вариантите за изчисляването на пенсията
Възпитаничката на Езиковата гимназия Ангелина Лазарова – с две пълни шестици на матурите
Двама зрелостници от Езиковата в Пазарджик са с пълни шестици от матурите. Ето и резултатите по училища и предмети
Родител изнесе резултатите от матурите след 7 клас във всички училища – ето резултатите в региона.
Започнаха финалите на Държавното по бокс
Изборите за 44-то Народно събрание започнахаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5709 сек., 0.4910 от тях за заявки.