RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Уикипедия-България организира фотоконкурс за защитените територии

wikipediaДоброволците от българската версия на свободната онлайн енциклопедия „Уикипедия" организират фотоконкурс за природна фотография от защитените територии на България. Конкурсът ще стартира на 1 юни и ще продължи до 30 юни 2016 г.

Ако се разхождате из природата с фотоапарат, снимките, които направите и качите в конкурса, може да имате не само възможност те да бъдат публикувани в статия в „Уикипедия", но и да Ви донесат една от десетте награди в конкурса!

„Уики обича Земята" (Wiki Loves Earth, http://bit.ly/wle2016bg) приема всякакви снимки, уловили характерни изгледи от нашите национални и природни паркове, резервати, защитени местности и зони по „Натура 2000". Могат да участват както природни пейзажи, така и снимки, хванали на фокус отделни растителни и животински видове. Естествено, от тях по-особен интерес представляват ендемитите и защитените видове от Червената книга на България.

За първи път България се включва в състезанието през 2015 г.  Първото му издание е през 2013 г., когато  идеята хрумва на уикимедианците в Украйна. През годините интересът към него стремително расте: през 2014 г. се присъединяват други 15 страни, а през 2016 г. този брой вече достига 27. Общият брой на качените за участие в надпреварата снимки надминава сто хиляди! Само в България качените снимки през 2015 са над 1600 от 119 участници.

Всички туристи и читатели на „Уикипедия" са поканени да вземат участие в състезанието, като не е задължително те да са имали отпреди това регистрация и редакции по статиите в енциклопедията. Не е нужно и снимките да са правени през периода на конкурса: спокойно може да са правени през изминали години и през други сезони. Важно условие е снимките да не са „селфита" или семейни, а да имат изцяло информационен и образователен характер, защото измежду тях ще се търсят подходящи кадри за илюстриране на енциклопедичните статии в „Уикипедия".

Другото много важно условие за участие в конкурса е снимките да бъдат предоставени под свободен лиценз. Това означава, че фотографите трябва да са съгласни, че снимките им могат да бъдат копирани и разпространявани неограничено и безплатно, както и да се ползват за всякакви цели, включително комерсиални.

Критериите, по които журитата оценяват снимките, са:  технически качества, оригиналност и образователна стойност. Всеки може да участва с неограничен брой снимки. Важно е снимките да бъдат придружени от точно описание на заснетото, в коя защитена територия се намира.

Вижте 10-те най-добри снимки от миналата година от България. На този адрес са и победителите от всяка държава, както и 10-те най-добри снимки от международния кръг.


Тази страница е видяна: 2353

 Публикувано от: pamedia на петък 27 май 2016 - 11:12:10

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Агенцията по заетостта организира фотоконкурс „Трудът през фотообектива”
Голяма карта на България с откъснатите от Ньойския договор територии ще покаже в Пазарджик ВМРО
МГЕРБ Пазарджик организира за пета поредна година фотоконкурс на тема: „Най-щастливо влюбени 2016“, посветен на Деня на влюбените
Областният управител определи пожароопасен сезон в горските територии на област Пазарджик от 15 април
Близо 20 тона отпадъци бяха извозени в акцията за почистването на защитени територии и природни забележителности
От 15 април започва пожароопасният сезон в горските територии, областният управител издаде заповед за предприемане на мерки
Младежката организация на ВМРО в Септември организира конкурс за рисунки на тема "България - моята мила родина"
ЕК обяви фотоконкурс „30 години знаме на ЕС“
Фотоконкурс на УНИЦЕФ за правата на детето
Младежите от ГЕРБ обявиха третия си фотоконкурс за влюбени

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5424 сек., 0.4600 от тях за заявки.