RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Повече от половината в панагюрския “Дневен център за възрастни хора с увреждания” са готови да плащат 30% от пенсията си

Това стана яно на провелата се Кръгла маса за обсъждане, отчитане дейностите и напредъка на Проект  “Дневен център за възрастни хора с увреждания” гр.Панагюрище,  в която участваха представители на общината, на партньорската Фондация “Социални практики в общността”, на институции, медии, инвалидни организации и други обществени групи в града. 
По проекта се предоставят две услуги. Едната е за град Панагюрище с капацитет 20  лица и има листа на чакащи. Втората е мобилна услуга за село Бъта с капацитет 10 лица и също има листа на  чакащи. Според ръководителят на проекта Нонка Филина това показва, че интересът от страна на потребителите към този вид услуга е голям, апробираният модел е добър и вече работещ. Целевата група, към която е насочена социалната услуга, са хора с увреждания и самотни възрастни хора с различна степен на увреждания, запазили активното си отношение към социалния живот. Основната цел е да се създадат условия за преодоляване на социалната изолираност на лицата от целевата група и да се даде възможност чрез тяхното активно участие за интегрирането им  в обществото. За целта са създадени ателиета по интереси с възможност за групови и индивидуални занимания по градинарство, ръчно творчество, народни традиции и празници, култура и занимателни игри. В момента активно работещи са четири от тях, без ателието по градинарство. Засилен е интересът на потребителите на услугата към ателиетата по ръчно творчество и занимателни игри.  Кухнята на Центъра вече работи и със специално изготвено меню за диабетици, изцяло съобразено с техните изисквания.
Дневният център за възрастни хора с увреждания работи в тясно сътрудничество с Дневния център за деца с увреждания в града. Това помага за ползотворното им развитие, а топлината, която получават децата от възрастните е изключително полезна и за двете страни.
След приключване на проектната фаза на 30 април 2012 г. услугата ще продължи на държавно делегирана дейност. Тогава потребителите ще заплащат 30% от пенсията си като такса за извършване на услугата. Повече от половината от настоящите потребители вече са заявили  желанието си да продължат да ползват предлаганата услуга и ще заплащат тази такса.
Проектът е по Договор за безвъзмездна финансова помощ №BG051РО001-5.2.06-0123-С-0001, финансиран по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” и съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз.
Тази страница е видяна: 1662

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 19 януари 2012 - 17:21:44

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Професионални предвеликденски фотосесии на фондация „Ви Арт” в Дневен център за възрастни във Величково
В бивша детска градина бе открит Дневен център за възрастни в Панагюрище
В Пазарджик ще има дневен център за възрастни с необходимост от постоянна медицинска грижа
В Пещера стартира „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“
В Пещера беше представен проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“
Община Пещера ще кандидатства за безвъзмездна финансова помощ по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“
В център „Човеколюбие” - обучение на консултанти, които ще подкрепят хора с увреждания в намирането на работа
Повече от половината правоимащи са си получили ваучерите за декодери
В областта ще има още нови Центрове за настаняване от семеен тип за деца и възрастни с увреждания
Близо 2 млн.лв. повече предвижда проектът на държавния бюджет за Община Пазарджик, половината обаче за делегирани дейностиТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5760 сек., 0.4905 от тях за заявки.