RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Не купувайте от когото и да е лозови листа за сарми

ЛозаПазарът е залят със свежи лозови листа - един традиционен за българската трапеза продукт, нужен за приготвяне на малките сармички. Те обаче могат да бъдат опасни, за което ни алармира наш читател, собственик на лозя, които често са буквално ошмулвани безогледно, без посегналите на тях да се интересуват кога и с какво е пръскал собственикът им. Предлагаме Ви целият текст на сигнала:


Не купувайте лозови листа за сарми!

Собственик съм на няколко декара лозя сорт „Памид” в зелището на с. Карабунар, община Септември, област Пазарджик. Листата му са подходящи за сарми, докато са млади. По тази причина неизвестни лица всяка година ги обират и предават на изкупвачи.
Тази година тези крадци са още по-активни. Пролетта извършиха жестоко обиране на младите листа, а преди около две седмици отново ги обраха този път от изкаралите култуци. Такова нещо друга година беше извършвано само веднъж. При второто обиране аз вече бях извършил три пръскания.
От една страна, нанасят вреда на растенията, но от друга, което е много по-опасно, тровят потенциалните си клиенти. Борбата срещу болестите по лозята започваме рано при дължина на леторастите 10-15 см. Пръскането извършваме не само с контактни, но и със системни препарати, които проникват в проводящата тъкан на растенията без да оставят видими белези по повърхността. Ето за какви препарати става дума: БИ-58, Фюри, Фунгуран, Арметил и други. Карантинният период им е 15-20 дни. Купувайки такива листа от пазарите и нерегламентирани места с цел консумация, хората по същество тровят себе си и своите най-близки, в това число и деца. Крадците обикновено са цигани и прекупвачите ги интересува печалбата, а не здравето на хората. Затова се обръщам към всички хора не купувайте лозови листа и така ще пазите своето и на близките си здраве.
Как да спрем това деяние? От една страна органите на държавната власт са длъжни да ни защитят, но от разговора ми в РПУ – Септември не останах оптимист. От друга и ние сме длъжни да защитим труда и собствеността си, но всякакви силови действия от наша страна съдът би окачествил като неправомерни. Пълна безизходица.
Миналата година прекупвачи от Панагюрище изкупуваха в циганската махала на с. Карабунар грозде за ракия и го продаваха в Панагюрище.
Нима беше толкова трудно за съответните органи да разберат това, което аз знам – купуваш и знаеш, че купуваш крадено, следователно носиш вина.
Всички хора в селото знаят, а органите – не.

Александър Стойков, Пазарджик


Тази страница е видяна: 1948

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 23 юни 2016 - 00:16:16

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
2000 дка лозови насаждения обработват стопаните в община Стрелча
От днес пунктовете на БЧКза раздаване на храни отново работят, лозовите сарми били годни
Разкрити са нападателите на младеж, от когото задигнали златен ланец
Задържан е бракониерът от Ракитово и още един, за когото областният управител сигнализира прокуратура
Ще обсъждат персонална пенсия за жената на Йордан Асенов, за убийството на когото е обвинен синът на кмета на Братаница
Д-р Спиридонова - с отличието "Лекар, на когото българите вярваме"
На 7 октомври в музея - изложба "Христо Г. Данов - книжарят, когото наричаха министър"
На 9 септември БСП осъмна с листа за съветници
Полицаите задържаха млад мъж с марихуана на листа
18-годишен младеж е хванат с листа и семена марихуанаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5383 сек., 0.4806 от тях за заявки.