RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Д-р Станимир Куюмджиев: Цветописецът Тончев

Илия Тончев, Пазарджик,   Тихо,кротко, досущ есенен напоителен дъжд, цветописва художникът Илия Тончев и в ателието му сравнително бързо се нареждат платно до платно, платно до платно...десетки творби. Познавам го от доста време и винаги ме е впечатлявала малко срамежливата му усмивка, сякаш непрекъснато се извинява, че прави нещо оригинално, негово си, съкровено. Рисува си усамотен, някак незасегнат от врявата на делника, воден само от Природата и настроенията си - ту в хладно синьо, ту в топла охра, ту в горещи червени изблици. Пейзажите му те карат да питаш, абстракциите - да гадаеш, а натюрмортите - да съзерцаваш.
  И ден след ден, за около две лета, с някаква стоическа упоритост и мазка след мазка, Илия създаде около 60 платна за поредната си самостоятелна изложба. От 21.09.2016 тя е пред очите и оценките на АРТ-любителите в галерия "Боев" - отдавна планиран сполучлив акт на уважавания пазарджишки куратор.
  Да дисекцират и анализират периодите и уклоните в творчеството на автора ще оставя на изкуствоведите, макар живописта, като визуално изкуство, да се възприема предимно на ниво подсъзнание - харесваш, не харесваш, често без да знаеш ЗАЩО. Винаги съм се чудел на зрители, които искат да им се обясни вербално, какво е нарисувано и колко е стойностно, т.е. колко "велик" е художникът. После те снобски решават , дали да си купят от даден автор - акт, който опорочава чистотата на възприятията.  Воден точно от неповлияните си зрителни усещания, определих за себе си Илия като цветописец - моделира картините си основно на базата на колорита. Багрите построяват композициите му, въздействат и омагьосват.
   Впрочем, експозицията впечатлява и с още нещо - цените. За разлика от доста нереално надценили се автори, Тончев е обявил разумни, дори бих казал ниски стойности за произведенията си, при това в лева - нещо вече рядко срещано по галериите и  изложби. По мое мнение, макар за краткия период на експониране (бел.ред.: изложбата ще бъде експонирана до 12 октомври), цветнописите ще са незабравима радост за очите и душите на любители и ценители.


Снимка: Медиен Център гр. Пещера

Тази страница е видяна: 1152

 Публикувано от: pamedia на понеделник 26 септември 2016 - 08:29:26

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Д-р Станимир Куюмджиев: Дупка чупка
Д-р Станимир Куюмджиев: Мостът, който....
Пожарът при Боев
Д-р Станимир Куюмджиев
РЕВЕРАНСЪТ НА КОТАРАКА
Д-р Станимир Куюмджиев
Д-р Станимир Куюмджиев: Биотероризъм в Пазарджик и не само
Д-р Станимир Куюмджиев:
От биволите до иглата (разговор с една столетница, чийто рожден ден е днес)
Стоимен Стоименов, Илия Тончев, Манол Панчовски и Леон Бабачев - с награди от годишната изложба на СБХ
Д-р Станимир Куюмжиев: Живот в два свята (интервю)
Комисар Станимир Калоферов е новият директор на ЦСПП
Илия Тончев - с изложба "Живопис" в Арт галерия - БоевТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5500 сек., 0.4684 от тях за заявки.