RSS емисии

    


 
 Мобилна версия
banner19_2.jpg
Бойка Маринска

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
gerb_pa_media_350x75.jpg
С „Ромбус“ се опитваме да научим хората да пият истинска, свежа, крафт бира (интервю)

След броени дни в Пазарджик отваря врати пивоварна „Ромбус“, която ще предлага истинска жива бира, непастьоризирана, нефилтрирана, свежа бира, занаятчийска бира. Преди близо два месеца започна производството ѝ, а на 15 октомври предстои да бъде открита дегустационната зала, където ще се предлага и ще може да се опитва продукцията. Заинтригувани от факта, че за пръв път в Пазарджик ще се продава жива бира, се срещаме с тези, които стоят зад марката „Ромбус“ - Стойчо Пампов – собственик, който се занимава с производствената част и неговата приятелка Габриела Стaйкова, която е поела бранд мениджмънта на крафт бирата „Ромбус“. Те ни посрещат в дегустационната на „Ромбус“ с по няколко чаши различна бира.
Стойчо и ГабриелаКак открихте за себе си живата бира, откъде се запалихте по крафт бирата и защо решихте да се заемете с нейното производство в България?

Стойчо Пампов
Започнахме с производство в домашни условия с цялото семейство, за лична консумация. Бирата много ни хареса. Хареса ни да експериментираме с различни вкусове. След това дойдоха отзивите от приятели, които всички бяха много въодушевени и така стигнахме до идеята за собствен бизнес и за производство на бира в по-големи количества. А конкретно за бирата вина носи баща ми, чиято строителна фирма е изпълнител на подовите покрития на няколко пивоварни в Европа, пък е и председател на Асоциацията на Домашните Пивовари в България.

Габриела Стайкова
При нас се получи естествено стечение на обстоятелствата - запалихме се по домашната бира, последваха много варки, много експерименти в домашни условия. Приятелите ни казваха: “О, много яка бира“, а ние продължавахме да експериментираме.

Кое е различното на крафт бирата?

Габриела Стайкова
Едно от основните нейни предимства е, че се експериментира с вкусовете и можеш да доставиш на пазара различни вкусове и аромати, които хората традиционно не свързват с бирата, примерно шоколадов аромат, който се дължи на препечен малц. Всички аромати се дължат на хмела, на малца, на маята – изцяло на естествени съставки.

Стойчо Пампов
В тази бира няма никакви допълнителни стабилизатори, хмелът освен да допринася за горчивината и аромата на бирата, действа и като стабилизатор. Алкохолът сам по себе си също е стабилизатор. Бирата не се нуждае от допълнителни стабилизатори, стига да се съхранява при правилни условия.. Бирата традиционно се консумира свежа и няма нужда от консерванти.

Виждам, че експериментите не са спрели до един-два вида бира, а предлагате много повече...

Стойчо Пампов
Да, „Ромбус“ стартира с пет вида свежа бира, които ще предлагаме на местния пазар. Вече имаме установени търговски отношения в София, Варна, Бургас, Стара Загора, където предлагат точно този вид – крафт бира. В Пазарджик ще може да бъде намерена тук при нас- в пивоварна „Ромбус“. След дни откриваме дегустационната ни зала, където клиентите ще могат да опитат бирите ни и да изберат какво да си вземат.

Бихте ли ни представили продуктовата гама на „Ромбус“.

Стойчо Пампов
Ще започна представянето от най-леката бира – тя е за ежедневна употреба и най-близка до вкуса, който хората са свикнали да възприемат като бира – така нареченото светло пиво. Ние сме го кръстили точно така „Ромбус Светло“ -  стил английски ейл, с 4.8% алкохол, лека, приятна бира. Следващият вид е „Ромбус Специално“ – отново 4.8 % алкохол, малко по-тъмно пиво, с кехлибарен цвят, отново с английски видове хмел, по-малцово, има характерен препечен аромат на послевкуса, лек карамел, който се дължи на много малкото количество препечен малц в състава на бирата. И тя е за ежедневна консумация.
Третият вид е пшенична бира с американски сортове хмел, неутрална мая и алкохолно съдържание 5.8%. Четвъртият вид е нашият имперски ейл, което е двоен IPA, с 6.6% алкохол. Това е много горчива бира. Стилът набира страшно голяма сила в Европа през последните години. По-силно алкохолна е, по-силно горчива и по-плътна, кехлибарена на цвят. Но пък има малцова сладост в нея, която балансира горчивината и е изключително приятна за пиене. И последният вид бира е нашият „Имперски портер“ -  това е най-силно алкохолната ни бира – 7.2%, в стил Балтийски портер, с тъмен цвят и тъмна пяна, която поради алкохолното съдържание не стои на дебел слой след наливане, бирата е с плътно тяло, т.е. сладка бира, която с отлежаването става по-добра. Това е бира с перспектива, която колкото повече отлежава, толкова повече се развиват ароматите ѝ.  Тя е с характерни кафеени и шоколадови нотки, а с отлежаването се засилва вкусът на горски и сушени плодове.

 
 
 
 
 
 

Всички тези видове ли ще могат да се закупят директно от пивоварната? 

Габриела Стaйкова
Разбира се, ще ги предлагаме в дегустационната. Бира „Ромбус“ се предлага наливна и в стъклени бутилки. Наливни са светлото, специалното пиво и вайцен IPA, като последната ще бъде и една от трите, които ще бъдат в бутилки, заедно с „Имперски ейл“ и „Имперски портер“. Пластмасовите бутилки за наливната продажба ще се предлагат от нас. Бих искала да посоча, че три от видовете бира до момента не са произвеждани в България – пшеничната IPA, заедно с имперските ейл и портер.

Започнали сте като любители. Ако хората се запалят покрай Вашата бира, бихте ли ги посъветвали откъде да започнат с домашното производство на бира.

Стойчо Пампов
Ние всъщност промотираме домашното производство. Това е култура, която се развива по този начин. Много се надяваме да научим хората да пият и да си поръчват истинска, свежа, крафт бира. Това е бира за удоволствие и наслаждение. А за улеснение на тези, които искат да опитат производство в домашни условия, на етикетите на бирата сме поставили QR код, който ще Ви отведе точно към рецептата на съответната бира и ще можете да експериментирате  в домашни условия. На нашите етикети ще може да намерите информация за това какъв е стила бира, класификацията му по BJCP (Beer Judge Certification Program), указани са още подходящата температура за консумация и различните храни, с които е препоръчително да се съчетава съответната бира. На етикета освен логото на „Ромбус“ е отбелязана и годината 2012-та, когато сме сварили първата домашна бира, а оттогава досега извървяхме пътя от любители пивовари до крафтъри.

Какъв е произхода на името „Ромбус“?

Габриела Стaйкова
Ромбус е най-старото име на Марица – тогава, когато тя е била бурна и пълноводна река. Името е свързано с една легенда за Касандър – владетеля на тези земи, който разлюбил жената, която му родила син Хеброс и довел нова млада съпруга – хитроумната Дамасипе. За негов зъл късмет тя от пръв поглед се влюбила в красивия младеж Хеброс. Той обаче я отблъснал и се оттеглил в планината да ловува. Тогава Дамасипе се оплакала на Касандър, че синът му искал да я насили. Ревнивият цар хукнал със свитата си да го накаже жестоко. Младежът бягал и когато стигнал до реката, се хвърлил в бурните ѝ води. Реката впоследствие била наречена на негово име.
Освен това орнаментиката на чипровските килими, както и везбата от някои райони на България са силно геометризирани, а всяка фигура има определно значение. Ромбът е в основата на повечето от символите, свързани със семейството и сродството. И тъй като Rhombus е семейна пивоварна, фигурата се оказа много подходяща.


Избрали сте местно име за име на вашата бира, а изходните продукти за производството на бира могат ли лесно да бъдат намерени тук?

Стойчо Пампов
Малцът, хмелът и маята могат да бъдат намерени на пазара. Малцът и хмелът имат и български производители, както и чужди, а маята не се произвежда у нас, но има внос. Ние използваме малц от Германия, вземаме го чрез български представител, маята също е от български представител. Оборудването ни също е българско, част от нещата ние сами сме разработили, използвали сме включително и млекарски вани, но преработени, част от ферментаторите са произведени в Пазарджик, а варилната инсталация ни е от Хасково. Отвсякъде сме занаятчийско производство, каквото е значението на думата крафт.

Нали точно в това е и предимството на бирата – че е занаятчийска, свежа, чиста – без консерванти. От кога и от къде могат да се купят бирите „Ромбус“?

Стойчо Пампов
На 15 октомври от 12:00 часа откриваме дегустационната зала в пивоварна „Ромбус“ - намира се на изхода от Пазарджик в посока към с. Ивайло, веднага след табелата на селото. Тук на място клиентите ще могат да опитат бирите ни и да изберат какво да си вземат. Заповядайте на 15 октомври, ще има барбекю и жива рок музика, а след тази дата всеки ден  след 15.00 часа също ще можете да дегустирате на място и да си закупите прясна жива бира за вкъщи. А скоро тук ще има малък ресторант, изграждаме и хотелска част. 

Тази страница е видяна: 5350

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 13 октомври 2016 - 15:30:32

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Много рок и забавления, истинска храна и над 20 вида крафт бира на "Бири Манджаро" - от тази вечер до неделя
Крафт бира - вече и в Пазарджик
От 7 до 9 юни в парк "Стадиона" фест на крафт бира с "Подуене блус бенд" и други изпълнители
Хората показаха, че са граждани – активни и мислещи (интервю с Д. Батаклиев)
И германците пият и карат в България
Йордан Младенов: Разликата между БСП и другите партии е, че се опитваме средствата да достагинат и до най-малките населени места
Т. Попов: Време е да се научим да ценим и да се отнасяме с уважение и респект към нашите стойностни и талантливи хора /видео/
Време за бира, рок и стънд шоу с мотори
Бира Perlenbacher е любим Lidl продукт в Пазарджик
Крадец на бира е задържан. Разкрити са и трима обирджии на жилищеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4761 сек., 0.3844 от тях за заявки.