RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
„Инспекцията по труда” напомня, че работодателите имат право да променят работното време в екстремни условия

Дирекция „Инспекция по труда” Пазарджик напомня, че при неблагоприятни климатични условия във връзка с метереологичните прогнози  за настъпване на голямо застудяване, работодателят е задължен да осигури здравословни и безопасни условия на труд за работещите хора, като има право да променя режима на работното време.
През работното време температурата на работните места, на които постоянно работят хора, трябва да отговаря на установените норми и да се съобразява с използваните методи на работа и физиологичните изисквания. В големи производствени помещения (халета) и на други места, където през студения и преходните периоди на годината това е технически невъзможно, работодателя е длъжен да предприеме допълнителни мерки за затопляне на работещите (отоплени помещения или кабини, топли въздушни душове, осигуряване на специални работни облекла, топли напитки и др.). Изборът на отоплителните източници и системи се съобразява с изискванията и характера на работата и работното помещение и с нормите и изискванията за безопасност и здраве и пожарна безопасност. При работа в помещения, в които по технологични причини се поддържат отрицателни температури, на работещите се осигурява специално работно облекло и се въвежда подходящ режим на работа. Температурата в зони за почивка, помещения за дежурства, съблекални, бани, столови и стаи за оказване на първа помощ трябва да е подходяща за предназначението им.
При неблагоприятни климатични условия е необходимо да се регламентира продължителността на работа на открито чрез разработването на рационален режим на труд и почивка, разработен от Служба по трудова медицина. Продължителността на въздействие на неблагоприятните климатични условия може да се намали чрез въвеждане на регламентирани почивки по време на работа, използвани в изградени за целта закрити помещения.
Работата на открито е особено характерна за строително-монтажните дейности, за които законодателят е определил специални изисквания при наличието на неблагоприятни климатични условия. Работодателят предприема допълнителни мерки за защита на работещите на открити работни места, като техническият ръководител на обекта прекратява работата на открито и извежда всички лица от строителната площадка, строежа или съответното работно място, когато има сериозна и непосредствена опасност за здравето или живота или когато са налице условия, които изискват спиране на работа.
Работодателите следва да полагат особени грижи за работещите непълнолетни лица. Законодателят е установил забрана за работа на непълнолетни лица при температура на въздуха в помещение под +18 градуса C. Забранена е работа на открито от непълнолетни лица при температури под - 10 градуса.
Препоръката на инспекцията по труда е възникването на неблагоприятни климатични условия да бъде предвидено от работодателя и в Програмата за оценка на риска на работните места да бъдат набелязани конкретни мерки за действие, минимизиране и отстраняване на рисковете, свързани с капризите на климата.
Отговорността за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд е изцяло на работодателя, поради което инспекция по труда ще осъществява строг контрол  през периода на силно застудяване и се обръща с апел към всички работодатели да положат необходимите усилия и предприемат нужните мерки в екстремни климатични условия да съхранят и защитят живота и здравето на работещите хора, пояснява директорът на Инспекцията инж. Мария Пъпанова.Тази страница е видяна: 1758

 Публикувано от: pamedia на понеделник 30 януари 2012 - 16:47:24

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Инспекцията по труда предупреждава работодателите: Празничният за Пазарджик 21 май е неработен за всички
Инспекцията по труда кани работодателите да участват в конкурс за здравословни работни места
Инспекцията по труда настойчиво призовава работодателите да се съобразят с високите летни температури
В КАТ гишетата ще са отворени без почивки в работното време
РИОСВ напомня на общините от областта, че е време да се регистрират за участие в Европейската седмица на мобилността
Близо 108 хиляди избиратели имат право да участват в референдума
250 411 жители на областта имат право на вот днес. Изборният ден започна нормално
Днес е ден за размисъл, утре в Пазарджик право да гласуват имат 103 586 души, разпределени в 184 секции
Земеделските стопани имат право да избират реда за облагането на доходите им през 2017 г.
Инвалиди с траен дефицит на стоежа, придвижването и издръжливостта ще имат право на безплатно паркиранеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.8472 сек., 0.7748 от тях за заявки.