RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Ученици от Математическата гимназия съвместно с германски и испански ученици изследват екологичния ни отпечатък върху природата

Математическа гимназия Възпитаници на Математическата гимназия в Пазарджик в рамките на работата си по международен проект бяха на посещение в Германия. „ Да се замислим над фактите и да действаме“ – това е посланието на  проект по програма Еразъм +,  ключова дейност „ Сътрудничество за иновации и добри практики“, в който участват ученици от България, Германия и Испания. Възпитаниците на Математическата гимназия в Пазарджик  заедно със свои съученици от другите две европейски държави проучват какъв е нашият екологичен отпечатък и какво можем да направим, за да водим начин на живот, който щади околната среда и използва минимална част от изчерпващите се природни ресурси.

Математическа гимназияВ рамките на този обмен, група от осем възпитаници на ПМГ „ К.Величков“, придружавани от д-р Ана Рабаджийска и Мирослава Такева-Ненчева, посетиха германско училище в гр. Райнбек, Германия.  Бяха приветствани от кмета на града, който ги посрещна с подаръци. Той изрази надежда, че именно тези млади хора ще намерят устойчиви решения за намаляване на екологичния отпечатък и запазване на биоразнообразието.

На срещата в Германия българските ученици впечатлиха всички с ръчно изготвените постери, посветени на здравословното хранене, както и с атрактивния дизайн на готварска книга с традиционни ястия от сезонни и местно произведени продукти. Тяхното приготвяне изисква използването на минимално количество вода и електрическа енегрия. Учениците от всички страни посетиха местния пазар, където закупиха нужните им продукти и в кухнята на училището сготвиха две есенни сезонни ястия. Подредените вкусни блюда бяха предложени за дегустация  на всички германски ученици в училищната кафетерия. Пълнените чушки и тиквеникът обраха овациите и бяха определени като най-вкусно приготвените.

Като част от програмата на обмена, учениците имаха шанса да посетят ферма Райтбрук, намираща се в покрайнините на Хамбург. Там те наблюдаваха условията, при които се отглеждат и развъждат 150 крави и техните телета. Собственикът е един от 15-те фермери в Германия, който има разрешение да продава сурово прясно мляко. Млекопроизводителят запозна учениците със спецификата на доенето на млякото и неговото обработване. След това той щедро предложи всички продукти на фермата за дегустация, разказа Мирослава Такева-Ненчева.

Математическа гимназияПо проекта предстои да се създаде игра в дигитален и хартиен вариант, която да популяризира посланието за личното ни участие в опазване на околната среда. По данни на Докладът за Жива планета на WWF от 2014 г., българите живеят като че ли разполагат с 1,7 планети. Дали ще можем да променим тази настояща тенденция? Всичко е в нашите ръце, убедени са възпитаниците и преподавателите от Математическата гимназия в Пазарджик.


Математическа гимназия, Пазарджик,
Тази страница е видяна: 1872

 Публикувано от: pamedia на понеделник 14 ноември 2016 - 13:37:23

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Ученици от Математическата гимназия ще изследват по проекта "Еразъм +" екологичните последици от човешката дейност
Ученици от Математическата гимназия в Пазарджик откриха своя мечтан еко град
Ученици и учители от Математическата гимназия – с отличия от поредното издание на конкурса "Родолюбие"
Ученици от СОУ „Д-р П. Берон” ще разработят пътеводител на своя регион съвместно с връстници от Германия, Белгия и Финландия
Образите на български герои - върху фасадите по инициатива на ученици
Ученици от от Професионална гимназия по облекло са удостоени с грамоти „За проявено човеколюбие”
Ученици от Икономическата гимназия в Пазарджик се представиха достойно в национално състезание по митнически и данъчен контрол
Цветан Цветанов ще присъства довечера в Пазарджик на спектакъл на ученици от гимназия "Аксаков"
Две награди от по 500 лв. за постижения на най-изявените зрелостничка и зрелостник на Математическата гимназия
Висока оценка за проект на възпитаници на Математическата гимназия за укрепване на здравето

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5189 сек., 0.4379 от тях за заявки.