RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Съдът отмени вечерния час за ученици в Наредбата за обществения ред Пазарджик, заради противоречие със Закона за закрила на детето

dana4noto.jpgПоследните изменения в Наредбата на обществения ред в Пазарджик, с които се регламентираше вечерен час за учениците до 14 и до 18 години през летния сезон, бяха отменени от Административния съд. Промените в Наредбата бяха направени на заседание през юли на ОбС - Пазарджик. Те обаче влизат в противоречие със Закона за закрила на детето, тъй като в Наредбата се фиксира вечерен час за учебно и неучебно време, а според Закона вечерният час е целогодишен.

В Наредбата на ОбС - Пазарджик се забранява "пребиваването на обществени места без придружител на деца, ненавършили 14-годишна възраст след 20,00 ч., а навършилите 14-годишна възраст, но ненавършили 18-годишна възраст – след 22,00 ч., а от 1-ви юли до 15-ти септември ненавършилите 14-годишна възраст – след 21,00 ч., а навършилите 14-годишна възраст, но ненавършили 18-годишна възраст – след 23,00 ч.“.
Видно от чл. 8, ал. 3 от Закона за закрила на детето е, че деца, ненавършили 14-годишна възраст, следва да бъдат придружавани на обществени места след 20,00 ч., а деца между 14- и 18-годишна възраст следва да бъдат придружавани след 22,00 ч. Разпоредбата не предвижда изключения от съответните правила за двете възрастови групи. Напротив – част от разпоредбата на чл. 2, т. 6 от Наредбата за обществения ред в Община Пазарджик допуска през летния период на годината, а именно: от 1 юли до 15 септември децата, ненавършили 14-годишна възраст да не бъдат придружавани в часовия интервал от 20,00 ч. до 21,00 ч., а децата между 14 и 18-годишна възраст в интервала от 22,00 ч. до 23,00 ч. Следователно с оспореният текст от наредбата се дават права на децата и се отнемат задължения на техните родители, настойници, попечители или другите лица, които полагат грижи за децата, които са забранени със ЗЗД.
Точно заради това съдът счита, че текстовете от Наредбата за обществения ред в Община Пазарджик са незаконосъобразни и затова са отменени. Това в никакъв случай не означава, че за учениците няма вечерен час, а само че в сила остават разпоредбите на Закона - а именно - за малолетните - след 20 часа те трябва да бъдат с придружител на обществени места, а за непълнолетните това важи след 22:00 часа целогодишно. 


Тази страница е видяна: 1169

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 08 декември 2016 - 14:06:03

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Съдът отмени Наредбата за паяка
И плажът трябвало да се продава по Закона за приватизацията, съдът отмени решението на Общинския съвет
Съдът отмени отказ на Общината да издаде удостоверение заради данъчни задължения на собственика
Родители ще протестират в Пазарджик срещу Закона за детето
За три месеца – 80 акта за нарушения на Наредбата за обществения ред
Граждани се оплакаха, че Наредбата за обществения ред не работи по отношение на шумните ромски веселби
Съдът окончателно отмени 11 глоби от кмета на Пазарджик, наложени на депутата от БСП Димитър Димитров
Последствия от неспазването на вечерния час и от полицейски акт обсъдиха ученици със съдии от Административния съд
Наредбата за настаняване на ученици в общежития и бъдещето на сградата на Педагогическия колеж– основни теми в приемния ден на Бойка Маринска в Пазарджик
Съдът отмени решението на ОИК за дерегистрация на Боби ДаскаловТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5181 сек., 0.4646 от тях за заявки.