RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Инвалиди с траен дефицит на стоежа, придвижването и издръжливостта ще имат право на безплатно паркиране

Пазарджик, Заради проблем с липсата на паркоместа в Пазарджик Общинският съвет в Пазарджик създаде специална комисия, която да подготви нова Наредба за организацията и безопасността на движението. Проектът ѝ от няколко дни е внесен за обсъждане в ОбС и е качен на интернет страницата на институцията.


В хода на работата комисията по наредбата е констатирала огромен брой раздадени пропуски за безплатно паркиране. Наличните места за паркиране в Пазарджик са общо 2546 броя. В същото време има раздадени  3977 бр. пропуски за безплатно паркиране. От тях  на живущи в зоната на действие на синя зона – 834 бр. , за хора с увреждания – 1987 бр., за товаро-разтоварна дейност – 241 бр. , аварийна дейност – 298 бр., контролна дейност – 123 бр., за общопрактикуващи лекари – 72 бр.,за зареждане на обекти – 114 бр., за общински съветници – 78 бр., за кметове на населени места – 74 бр. и издадени от кмета на общината пропуски – 156 бр.

В проекта за Наредба е констатирано още:
"Наличните общо 121 бр. паркоместа за хора с увреждания при раздадени 1987 бр. карти за безплатно паркиране предполага диференциране по степен на увреждане с оглед предоставяне възможност за паркиране на тях действително на нуждаещи се от това хора.
Правоимащите хора с увреждания, които са в правото си по досега съществуващата Наредба да предявят искане за издаване на карта за безплатно паркиране, са около 6600 в Община Пазарджик. Ясно е, че при досега ползваните критерии и възможностите на местата за паркиране на обособяване само на 121 паркоместа за хора с увреждания лишава най-уязвимите от тях – тези, които имат наистина двигателни проблеми, от достъп до необходимите им учреждения в град Пазарджик.
В разсъжденията си комисията стигна до заключението, че разрешаването на това облекчение за всички категории хора с увреждания реално лишава най-нуждаещите се от тях от възможността да ползват паркомясто, определено за хора с увреждания. "

Затова комисията предлага право на безплатно паркиране да имат:


"Чл. 85. Критерии и условия за определяне на правоимащи лица с трайни увреждания за безплатно и денонощно паркиране на превозващо ги ППС върху специално определено и сигнализирано за тази цел място, до сградата по настоящ адрес на правоимащите:
1. Право на безплатно и денонощно паркиране върху специално определено и сигнализирано за тази цел място на ППС, превозващо лица с трайни увреждания до сградата по настоящ адрес на правоимащите, има лице, което притежава карта за паркиране по чл. 99а от Закона за движението по пътищата и което в следствие на увреждане не може да се придвижва без използването на инвалидна количка, ортопедични апарати, външни протези, не е в състояние да заема изправено положение на тялото без използването на посочените медицински изделия и има трайно оформен функционален дефицит на стоежа, придвижването или издръжливостта.
2. ППС, превозващо лицето по т. 1, следва да отговаря на следните условия: да е собственост на правоимащия или съпружеска имуществена общност, или да е закупено от лицето на лизинг, или да е собственост или закупено на лизинг от родител на правоимащото дете, настойник или попечител.
3. За всяко жилище, обитавано от лица, отговарящи на критериите по т. 1, се определя 1 /едно/ място за безплатно и денонощно паркиране на ППС, превозващо тези лица, до сградата по настоящ адрес на правоимащите.
4. Лицата по т. 1 и т.2 следва да не притежават собствен гараж или паркомясто в и до сградата по настоящия си адрес."

В следващия чл. 86 от Наредбата е регламентирано почасовото паркиране на общински паркинг, като критериите са почти същите:

Чл. 86.  Критерии за определяне на правоимащи лица при издаване на карти за преференциално паркиране на ППС, превозващи хора с трайни увреждания в зоните за почасово платено паркиране и паркингите общинска собственост на територията на Община Пазарджик:
1. Лица, които вследствие на увреждането не могат да се придвижват без използването на инвалидна количка, ортопедични апарати, външни протези, патерици или чужда помощ, т.е. лица, които не са в състояние да заемат изправено положение на тялото без използването на технически помощни средства и имат трайно оформен функционален дефицит на стоежа, придвижването и издръжливостта. Определеният процент на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, определени от ДЕЛК, ТЕЛК и НЕЛК следва да е над 50 % /петдесет процента/.
2. Лица с III-ти и по-висок функционален клас на сърдечна недостатъчност и с определени над 90 % /деветдесет процента/ трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, определени от ДЕЛК, ТЕЛК и НЕЛК.
3. Лица с белодробни заболявания с втора и по-висока степен на хронична дихателна недостатъчност и определена над 90 % /деветдесет процента/ трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, определени от ДЕЛК, ТЕЛК и НЕЛК.
4. Лица с пълна двустранна слепота или с определена над 90 % /деветдесет процента/ трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, поради зрителни заболявания,определени от ДЕЛК, ТЕЛК и НЕЛК.
5. Деца до 16 годишна възраст с други заболявания и с определени от ДЕЛК или НЕЛК вид и степен на увреждане над 90 % /деветдесет процента/.
6. Кметът на Община Пазарджик назначава комисия за разглеждане на подадените заявления.
а) Правилата за работа на комисията се утвърждават със заповедта за назначаването й.
б) Комисията по преценка призовава правоимащото лице или заедно с неговия родител, настойник или попечител, да присъстват на нейни заседания, с цел даване на пояснения за изясняване на случая.


Общественото обсъждане на проекта за Наредба за организацията на движението на територията на Община Пазарджик ще  е на 25.01.2017 г., от 14:00 часа, в сградата на Община Пазарджик, на ет. 2 – Пленарна зала.
Тази страница е видяна: 420

 Публикувано от: pamedia на петък 13 януари 2017 - 17:28:37

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Акцията за паркиране върху места за инвалиди приключи с 6 фиша и един акт
Близо 108 хиляди избиратели имат право да участват в референдума
250 411 жители на областта имат право на вот днес. Изборният ден започна нормално
Днес е ден за размисъл, утре в Пазарджик право да гласуват имат 103 586 души, разпределени в 184 секции
Земеделските стопани имат право да избират реда за облагането на доходите им през 2017 г.
„Инспекцията по труда” напомня, че работодателите имат право да променят работното време в екстремни условия
Предложението на Йордан Младенов общините да имат право да придобиват и стопанисват летовищата си мина на второ четене
Кметът: Забелязва се траен интерес за включване в програмата за санирането на блокове. Финасирането трябва да се запази като досега.
Догодина Община Пазарджик ще стопи половината от 7-милионния дефицит в бюджета
Дончо Баксанов: Медицински колеж в Пазарджик ще реши кадровия дефицит в регионаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.6006 сек., 0.5056 от тях за заявки.