RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Експерти на УМБАЛ "Александровска“ обучават специалисти от Пазарджик за ранна диагностика на аутизъм при деца

ПазарджикВ Пленарна зала  на Община Пазарджик експерти на  УМБАЛ "Александровска“ от  Клиниката по детска психиатрия „Св. Никола“ провеждат обучение на специалисти в различни области, по проект „Развитие на ефективни програми за ранна диагностика на децата с аутизъм в България чрез прилагане на международни стандартизирани инструменти“. 

Обучението е насочено към общопрактикуващите лекари  и специалисти извън сферата на здравеопазването, които работят с деца с разстройства от аутистичния сектор (РАС) – ресурсни учители, учители в детските градини, училищни психолози, социални работници, експерти от РЗИ и др.  Те ще бъдат обучени от специалистите на клиниката за прилагане на инструментите ADOS-2 и ADI-R, определяни от експертите в сектора като „златен стандарт“ в диагностиката на аутизма. Целта на обучението е да се създаде мрежа от специалисти в различни области, които да имат чувствителност към ранните прояви на аутистичните разстройства у децата и да подкрепят тях и родителите им в по-нататъшното им развитие.

До есента на 2015г., чрез Клиника по детска психиатрия „Св. Никола“, УМБАЛ "Александровска“ реализира първия етап на проекта „Развитие на ефективни програми за ранна диагностика на децата с аутизъм в България чрез прилагане на международни стандартизирани инструменти“, с който успяхме да подобрим грижите за децата с аутизъм чрез развитие на ефективни програми за ранна диагностика, чрез повишаване компетентността и квалификацията на професионалистите за ранна диагностика и интервенция, както и чрез разработване на механизъм за координация на дейностите между всички включени в процеса страни – лекари, учители, социални работници, НПО и родители.

Преди дни стартира вторият етап на проекта, който предвижда предоставяне на нови психиатрични услуги на деца с разстройства от аутистичния спектър и подобряване на институционалната подкрепа на децата с аутизъм и техните родители.

По проекта ще бъдат организирани срещи в Пазарджик, Бургас, Монтана, Благоевград, Враца и Габрово. В допълнителните дейности е предвидена и национална дискусия по проблемите на диагностиката и работа с РАС за възможните мерки за подобряването на работата с децата с аутизъм, както и на механизмите за взаимодействие между отделните институции, които имат отношение към грижите за децата с подобни проблеми и техните семейства.
 
Проектът се изпълнява от Клиника по детска психиатрия „Св. Никола“ на УМБАЛ "Александровска“, по Програма БГ 07 „Инициативи за обществено здраве“ на МЗ. Средствата по него са осигурени от Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежки финансов механизъм 2009-2014г.

Тази страница е видяна: 401

 Публикувано от: pamedia на вторник 28 февруари 2017 - 14:43:16

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Възпитатели и специалисти, работещи с деца в риск, ще се обучават в Пазарджик
Експерти от региона за работа с деца ще се обучават по превенция на насилието и тормоза в училище
Здравни експерти обучават младите хора как да се предпазят от заразяване със сексуални инфекции и ХИВ/СПИН
Курс за бъдещи родители организират на 20 май фондация „За Нашите Деца и УМБАЛ гр. Пловдив
Безплатен курс за бъдещи родители организират фондация „За Нашите Деца и УМБАЛ-Пловдив
В Ракитово ще обучават ментори за работа с проблемни деца
Кампания на ЖГЕРБ Пазарджик, посветена на заболяването аутизъм
В Центъра за работа с деца от улицата здравни експерти започват поредица обучения за профилактика на здравето
По програма за ранна превенция на употребата на алкохол от непълнолетни се проведе среща с родители в Пазарджик
Ролята на генетичните тестове за ранната диагностика на рака на гърдатаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.6301 сек., 0.5461 от тях за заявки.