RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Съветник от Посолството на Русия пристигна в Пещера за откриването на изложбата, посветена на кап. Сафонов

ПещераКметът на Пещера Николай Зайчев и съветникът в Посолството на Руската федерация Алексей Ушаков откриха изложба с документи, свързани с кап.Николай Сафонов. 
За Пещера неговата личност е свързана с освобождението на града от османско иго.
Историята за това как са събрани документалните данни за капитана, намерил смъртта си в Пещера, разказа секретаря на Общината Борис Фолев. Според справката във връзка с изследване на личността на кап. Сафонов през март 1971 г. ГНС Пещера изпраща писма до Главното управление на архивите на тогавашния СССР и до Орловския музей с молба да се изпрати информация, ако има такава, за този руски офицер, свързал живота си със съдбата на България и на град Пещера. През юни същата година е получен отговор от Главното управление на архивите на СССР, с което се изпращат 4 фотокопия на служебния списък на кап. Сафонов, а от Орловския областен краеведски музей през март 1972 г. се получава писмо- отговор, в което се съобщава, че в музея не разполагат с данни за кап. Сафонов, но ще предприемат проучвания за в бъдеще.
Проучването се подновява през 2016 год. от заместник-кмета Стефан Балабанов. След няколко запитвания до Главното управление на военните архиви на Русия се предоставят на община Пещера всички документи намиращи се в техните архиви за руския офицер. Тези документи са представени и във фотоизложба, подредена във фоайето на читалище „Развитие“.
От тези документи става ясно, че Николай Николаев Сафонов е роден през 1836 г. в Орловска губерния и е от дворянски произход. Изброени са неговите отличия като участник в Кримската война 1853 – 1856 г. , както  и , че е командир на рота от 1870 г. Като такъв той участва в Руско – турската война през 1877 – 1878 г. и е бил в състава на 123 пехотен Козловски полк от войските на 9 Армейски корпус.
 След освобождението на Пещера на 19 януари 1878 г. Осма рота командвана от кап. Сафонов е разположена в града. За съжаление много скоро след края на войната Николай  Сафонов умира болен от тиф. Това става на 9 март 1878 г. Погребан е в двора на църквата  ”Св. Димитър” с почести от пещерското население.
Днес там е паметника на кап. Сафонов, изработен от черен полиран мрамор. Той е открит през 1962 г. точно в деня на Освобождението на Пещера – 19 януари. Всяка година на този ден и на това място признателното пещерско население отдава дължимото на този руски офицер и на всички загинали за освобождението на България.
Пещера

„Посрещане на руските войски в Пещера”
Тази страница е видяна: 1700

 Публикувано от: pamedia на петък 03 март 2017 - 15:32:54

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
С документална изложба, посветена на кап.Николай Сафонов, ще започне тържественото отбелязване на 3-ти март в Пещера
Отменя се официалното откриване на изложбата тази вечер, посветена на 8 март
Отменя се откриването на изложбата „Георги Герасимов – 115 години от рождението на художника”
На откриването на изложбата на Марин Маринов в Пловдив Гаро Ашикян ще участва с авторска музика
Пред паметника на кап. Сафонов Пещера отбеляза 138 години от Освобождението
Пред паметника на капитан Сафонов Пещера отбеляза 140-та годишнина от Освобождението
Наследници на опълченци от региона - на откриването на изложбата "За свободата на Отечеството"
На паметниците на кап. Сафонов и братя Горови ще бъдат поднесени цветя на 3 март в Пещера
В Пещера кметът Николай Зайчев и народният представител Десислава Костадинова се поклониха пред паметника на капапитан Сафонов преди началото на тържествената част от програмата за Празника
В Пещера се подготвя откриването на обществена трапезария за 70 душиТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.6864 сек., 0.6054 от тях за заявки.