RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Предприемат се превантивни мерки срещу разпространението на морбили на територията на страната, съобщават от РЗИ

ПазарджикОт 53 европейски държави 24 вече са достигнали елиминация на морбили и рубеола – това са заключенията от 2016 г. на Европейския Регионален верификационен комитет на СЗО. Въпреки това, двете заболявания остават ендемични в редица части на Европейския регион на СЗО. В света всеки ден почти 400 деца умират от морбили.

В съседна Румъния се развива епидемия от морбили, която продължава да се разпространява. Към момента здравните власти там съобщават за 3 196 случая на болестта, сред тях и 17 жертви. Освен в северната ни съседка, за голям брой заболели докладват Италия (728 души) и Великобритания (569 души).
Заболяването морбили, по-известно като дребна шарка, е силно заразно и се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, обрив по кожата и усложнено дишане. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път.
Към момента не съществува заплаха от разпространението на морбили на територията на България.  За да бъдат предотвратени рисковете, Министерството на здравеопазването изпрати до Регионалните здравни инспекции указания за взимането на превантивни мерки за предпазване на населението.
Всички общопрактикуващи лекари трябва да направят преглед на имунизационния статус на пациентите си на възраст от 13 месеца до 18 години, подлежащи на имунизация срещу морбили. Наложително е откритите неимунизирани да бъдат обхванати с една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.
Вниманието на всички лекари, работещи в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, трябва да бъде насочено към ранното откриване на признаците на морбили и бързи действия по изолация, диагностика и лечение.
Според последния доклад на Европейския център за контрол на заболяванията, в страните от ЕС най-висока е заболеваемостта от морбили  във възрастовата група до 1 година и в групата 1 – 4 години. 81 % от всички заболели са неимунизирани, 8 % са имунизирани с 1 доза, 4 % са с данни за имунизация с 2 и повече дози, а 7 % са с неизвестен имунизационен статус.
Поради ненавършена имунизационна възраст, най-много неваксинирани деца (98 %) има сред кърмачетата, които са  особено уязвими към заболяването и са най-добре защитени от колективния имунитет при поне 95 % имунизационен обхват с 2 дози морбилна ваксина.
Съгласно българския имунизационен календар предотвратяването на заболяването се осъществява с комбинирана ваксина срещу Морбили – Рубеола – Паротит (МРП), чието поставяне е задължително. За изграждането на пълен имунитет е необходимо децата да бъдат обхванати с две дози, като първата доза се поставя на 13-месечна възраст, а реимунизацията се прави на 12 години.Тази страница е видяна: 678

 Публикувано от: pamedia на сряда 15 март 2017 - 14:30:23

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
В Пазарджик Общинският щаб прие превантивни мерки срещу разпространението на COVID-19
В Пещера се предприемат превантивни мерки спрямо паркиралите автомобили, пречещи на снегопочистването
Областната епизоотична комисия ще приеме мерки срещу разпространението на птичия грип
Полицията и Пожарната са предприели превантивни мерки за Никулден и студентския празник
Поредица от мерки за празниците предприемат ОДМВР и РДПБЗН в Пазарджик
От БДЖ съобщават, че влаковете в страната се движат със закъснения
Д-р Румен Атанасов: Трябва да се предприемат мерки за ликвидиране на последствията от уранодобива в България
Комплекс от мерки за нормалното стартиране на новата учебна година предприемат Полиция и Пожарна
Полицията и пожарната предприемат комплекс от мерки за нормалния старт на новата учебна година
За сбиването на стадиона в Пазарджик засега е задържан само един, на работна среща са набелязани превантивни мерки

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5434 сек., 0.4612 от тях за заявки.