pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
В НУ "Отец Паисий" в Пазарджик пазят християнските традиции на Великден
pamedia , четвъртък 13 април 2017 - 14:41:45 // коментари: 0


Пазарджик,      Във връзка с най-светлия християнски празник -  Великден, учениците от II А клас в НУ "Отец Паисий" - Пазарджик, с ръководител Гергана Фиданова-Комсийска в групата по проект "Твоят час" за дейности по интереси „Изящно и приложно изкуство. Скулптура” през дните на страстната седмица преди празника изработиха кошнички, поставки, великденски яйца от цветна хартия в триизмерни изображения, запознаха се с техниката за изписване на великденски яйца с пчелен восък, кога и как се е появила в България, съобщи за ПА медия директорът на училището Динка Танчева.

    Уредникът на Къща–музей „Станислав Доспевски” в гр. Пазарджик им представи снимков материал за традицията в рисуването на великденски яйца от творческа работилница в музея от предишни години.
     Най-трайно в съзнанието им остана боядисването на яйца и печенето на козунак. Преди Великден децата научиха как в легендите са преплетени мистични песни и балади за писаните яйца, за боядисването на първото червено яйце и шарене на челото за здраве с пожеланието: „ Живо, здраво великденче, догодина още по-здраво!”
    С много голямо желание децата решиха да боядисат яйца, които да сложат в изработени от тях поставки, да нарисуват и апликират картички и рисунки и да украсят училището. Чудесното великденско настроение им помогна да реализират интересния замисъл и да създадат разнообразни творби, сподели още Динка Танчева.
    Съвместно с родителите си дни преди светлия празник учениците подготвиха празнична Великденска трапеза, отрупана с много яйца, боядисани от самите тях, с традиционната козуначена пита, сладки и ръчноизрисувани гипсови фигурки на зайчета и пилета.
     Възпитаниците на НУ”Отец Паисий” гр. Пазарджик отправят своето Великденско пожелание към своите учители и родители, към всички християни за здраве, благоденствие, светли дни, чисти сърца и добрина в душите ни, за да я има България такава, за каквато са мечтали дедите ни и за да пребъде!


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1042Време за изпълнение: 0.4337 сек., 0.3821 от тях за заявки.