pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
На този етап само във Велинградско уранът е над нормата, констатираха на работна среща при областния управител
pamedia , вторник 25 април 2017 - 17:47:37 // коментари: 0


ПазарджикКметове и представители на общини, управители на ВиК дружества, ръководителите на РЗИ, РИОСВ, МВР и Окръжна прокуратура Пазарджик присъстваха на свиканата от областния управител Златко Митрев работна среща. Тя бе свикана във връзка с констатираните завишени стойности на естествен уран в питейната вода от водоизточници на територията на Община Велинград и наложените ограничения на водоползването.

По искане на областния управител, в срок до 24.04.2017г. „ВиК в ликвидация” ЕООД Пазарджик и общинските ВиК оператори в Пещера, Панагюрище, Белово, Брацигово, Ракитово, Батак и Стрелча, предоставиха анализи от мониторингови изследвания на питейната вода по радиологични показатели. Пробите са вземани от различни водоизточници, извършвани са в лицензирани лаборатории, посочените стойности са в допустимите норми.
На този етап, Велинград е захранен изцяло с питейна вода от Пречиствателна станция за питейни води /ПСПВ/, която е без отклонение по радиологични показатели, след изключване на водоподаването от каптажи „Клептуза” и „Легоринец”. Ограничено остава и ползването на водата за питейни нужди в селата Света Петка, Юндола, Грашево, Пашово и Мечо Корито. Създадена е необходимата организация за доставка на бутилирана натурална минерална вода, която се раздава на домакинствата по списък.

ПазарджикПроверките от страна на РЗИ Пазарджик по изпълнение на предписаните мероприятия продължават.  Взети са нови проби в засегнатите райони, очакват се резултати от лабораторния анализ на водите от лабораторията на Националния център по радиобиология и радиационна защита.


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 263Време за изпълнение: 0.4125 сек., 0.3365 от тях за заявки.