pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Тежко се очертава да бъде предпразничното заседание на Общинския съвет утре
pamedia , сряда 26 април 2017 - 16:07:05 // коментари: 0

Пазарджик

Общият брой на точките от Проекта за дневен ред на утрешното заседание не го прави по-различен от другите редовни през годината, но сред 20-те проекторешения са и няколко особено важни и интересни по значимост, засягащи най-широк кръг от жителите на общината.


Съветниците ще започнат работата си  със създаване на временна комисия за номиниране със звание „Почетен гражданин на град Пазарджик и общината”, тъй като Празникът на града приближава.
Веднага след това е решението на проточилата се с години продажба на кафенето, което за определен период от време ползваше и общинската организация на БСП. След като съдът отмени търга за директна продажба, повторното предлагане, но вече с приватизационна процедура, отново бе спечелен от фирма, чиито управители са синовете на д-р Тиков.

Отчетът за касовото изпълнение на бюджета, средствата от ЕС и отчетът на дълга на Община Пазарджик към 31.12.2016 г. са обединени в обща точка, веднага след която идва предложението на кмета за поемане на дългосрочен общински дълг под формата на банков кредит в размер до 15 млн. лева. За него вече нееднократно бе съобщавано, че най-голямата част ще е  предназначена за рефинансиране на облигационната емисия с остатъчен размер 2 812 500 евро, рефинансиране на револвиращ банков кредит с остатъчен размер 5 431 490 лв. и за мостово финансиране изпълнението на проекти по програми финансирани от оперативните и други програми на ЕС в размер до 4 000 000 лв.

 Най-малко любопитни са редица от позициите на евентуалната бъдеща концесия на част от имота, формирал разделителната ивица на ул. "Ст. Караджа" след засипването на култовия в Пазарджик канал, по-известен като "Гомнянка" - име , съперничещо единствено с това на град от Югозападна България. Идеята е да се предостави място, на което да се изгради паркинг пред най-новия ресторант-хотел "Форум", тъй като сега автомобилите паркират или на уличното платно или в зелената площ. И тъй като все пак е зелена територия, макар и естествено озеленена, очаквани са реакции на еко тема. Изпреварващо обаче в концесионния договор е предвидено, че съоръжението ще се изгражда по уникална за България зелена технология. И тъй като ще си го изгражда концесионерът, то и цената на концесията е символична - 1200 лв. без ДДС на година.
Възраженията най-вероятно ще бъдат немалко, включително и от бизнес среди, но решението би могло да бъде тълкувано и като подпомагане на местния бизнес.
Всъщност, идеята за продажба на засипаната територия над някогашния  канал, е още от времето на Иван Евстатиев.

Не по-маловажни са решенията за създаване на   Общински консултативен съвет по въпросите за младежта към Община Пазарджик и приемането, макар и за сведение, на Доклада по Годишна програма за развитие на читалищната дейност през 2016 г. в община Пазарджик.

Сред рутинните точки са тези за  продажбите на имоти и жилища, отдаването на други под наем,  одобренията на ПУП-ове и други подобни.

Интересно ще е дали ще останат сили на съветниците за последната точка, отредена по традиция за питания.
Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 925Време за изпълнение: 0.5331 сек., 0.4572 от тях за заявки.