pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Чудотворна икона на Света Богородица, свети кръст и ценни хоругви са в музея по повод 180-годишнината на храма „Света Богородица“
pamedia , сряда 10 май 2017 - 23:31:02 // коментари: 0


Пазарджик

Ценни икони, сред които и чудотворната икона на Света Богородица, църковна утвар и книжнина, собственост на катедралния храм „Успение Богородично“ в Пазарджик за пръв път напуснаха светата обител и от днес са в Регионалния исторически музей в Пазарджик. Изложбата е първа по рода си и е посветена на 180-та годишнина от съграждането на катедралния храм в Пазарджик. Открита бе именно днес, когато се навършват 64 години от възстановяването на Българската патриаршия.

Катедралният храм „Успение Богородично“ в Пазарджик е паметник на културата от национално значение и е под закрилата на ЮНЕСКО, той е един от символите на град Пазарджик и е най-големият запазен възрожденски храм в страната. Според сведения от летописи храмът съществува от втората половина на XVII век като дървена постройка, която неколкократно е опожарявана.

Настоящата изложба представя 40 ценни документи, икони и църковна утвар. За първи път в музейна експозиция се показват чудотворната икона на Пресвета Богородица и Свети кръст с мощите на Свети Прокопий, Свети Пантелеймон и Свети Елефтерий. Акцент сред експонатите на изложбата са сребърен кръст от 1765 година и богослужебен потир от 1861 г, които и до днес са в богослужебна употреба. Сред интересните документални експонати е регистър на ражданията и кръщенията от 1888 година до 1898 година, който е от най-старите в страната.

Пазарджик

На снимката: Регистър на ражданията и кръщенията от 1888 година до 1898 година

Показани са също богослужебни книги, книги от Свещеното писание на Ветхия завет и Евангелия от XIX и XX век, източноцърковни песнопения, религиозни списания, Кратка история на българския славянски народ, съчинена и написана от йеросхимонах Спиридон през 1792 година и издадена през 1900-та година от Светия синод на Българската православна църква, надгробна плоча на майстор Макрия Негриев Фръчковски  - дърворезбар от Дебърско, изработил иконостаса на катедралния храм, икони, датирани от първата половина на XIX век. В изложбата може да видите още най-старата книга в църковната библиотека - Лексикон славяноруский и тълкование на имената от 1627 година, света плащеница и хоругви.

Директорът на музея Борис Хаджийски приветства гостите на откриването на изложбата и благодари на отците, че именно със запазени от тях ценности се организира първата изложба в новата зала на Регионалния исторически музей в Пазарджик. Борис Хаджийски благодари на екипа си, както и на Пенка Николова, главен уредник, които в изключително кратък срок от две седмици са успели да съдействат на църквата за подобна голяма изложба.

Пазарджик

Изложбата беше официално открита от Константийский епископ Яков, който в приветствието си се обърна първо към присъстващия кмет на Септември Марин Рачев, който е сред дарителите на храма, както и към омбудсмана Георги Шопов и към всички присъстващи, които по думите му са показали, че не са безразлични към Православната църква, както и към делото на дедите ни. В словото си епископ Яков отправи благодарност към Пловдивския митрополит Николай, чиято подкрепа е получил за организирането на изложбата с цел „да запазим нашата православна вяра и да я предадем на поколението след нас“.  

Пазарджик

Пазарджик

Пазарджик

Пазарджик

Пазарджик

Пазарджик

Част от книгите, както и самата църква, включително уникалната дърворезба на иконостаса, бяха показани на мултимедия по време на откриване на изложбатаКатя Бузник


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1070Време за изпълнение: 0.5299 сек., 0.4755 от тях за заявки.