pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Свлачище тръгна в Пещера, има напукани къщи, тротоарите са огънати в квартала
pamedia , сряда 07 юни 2017 - 10:25:21 // коментари: 0


Пещера

Свлачищен процес е стартирал в района на Сахата в Пещера, съобщиха от местната администрация. Няколко къщи построени непосредствено под горския фонд са се напукали, тротоарите са нагънати. За първи път сигнал за проблема е подаден на 30 май по телефона до заместник-кмета Зехра Алиш. Тогава информацията е била за една засегната къща. В следващите дни се напукват още къщи и видимо процесът се пренася от другата страна на улицата. В момента на място се прави оглед от „Геозащита“ Перник, чиито специалисти трябва да установят каква е причината за започналите процеси, както и да дадат препоръки какво трябва да се направи, за да се намали риска.
След първия получен сигнал със заповед на кмета Николай Зайчев е сформирана специална общинска комисия, която заедно с Комисията за защита при бедствия и аварии е описала всички засегнати сгради, съставен е проток и е изпратено писмо до „Геозащита“. Ежедневно на място са управителят на „ВКС“ЕООД инж.Звезделин Вукев и служители на водното дружество. Освен наличието на подпочвени води, се допуска, че разместването на земни пластове е  възобновило стар напорен резервоар, от който е тръгнала вода, която допълнително е усложнила обстановката. Самият резервоар не е в активите на „ВКС“, по документи не съществува и е открит едва сега. Проблемът вече е засегнал и водопреносната мрежа. Под натиска на земната маса тръбите се късат и се предизвикват аварии.
В момента се правят изкопи, за да се отклони водата към хидротехническо съоръжение, изградено преди 11 години след голямо наводнение в този район.
Една от засегнатите къщи е тази на Джамиле Даудова. С оглед на спецификата на района, който е в подножието на склона и фактът, че и друг път е имало проблеми, нейното семейство е изградило масивна подпорна стена с височината на двуетажната къща. И това обаче не ги е спасило днес, когато има вече напукани стени.
Очаква се информация от „Геозащита“ за уточняване на причините за свличането на земята, за да се предприемат още действия за овладяване на процеса.
„За нас проблемът е много сериозен, аз и моят заместник Зехра Алиш сме ежедневно на място, следим с тревога, това което се случва. Стоим зад хората и с каквото можем ще помагаме. За жалост хората понякога сме безсилни пред природата“, коментира кметът Зайчев след поредната среща със засегнатите.

ПещераПещераОбратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 239Време за изпълнение: 0.4078 сек., 0.3313 от тях за заявки.