RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Свлачище тръгна в Пещера, има напукани къщи, тротоарите са огънати в квартала

Пещера

Свлачищен процес е стартирал в района на Сахата в Пещера, съобщиха от местната администрация. Няколко къщи построени непосредствено под горския фонд са се напукали, тротоарите са нагънати. За първи път сигнал за проблема е подаден на 30 май по телефона до заместник-кмета Зехра Алиш. Тогава информацията е била за една засегната къща. В следващите дни се напукват още къщи и видимо процесът се пренася от другата страна на улицата. В момента на място се прави оглед от „Геозащита“ Перник, чиито специалисти трябва да установят каква е причината за започналите процеси, както и да дадат препоръки какво трябва да се направи, за да се намали риска.
След първия получен сигнал със заповед на кмета Николай Зайчев е сформирана специална общинска комисия, която заедно с Комисията за защита при бедствия и аварии е описала всички засегнати сгради, съставен е проток и е изпратено писмо до „Геозащита“. Ежедневно на място са управителят на „ВКС“ЕООД инж.Звезделин Вукев и служители на водното дружество. Освен наличието на подпочвени води, се допуска, че разместването на земни пластове е  възобновило стар напорен резервоар, от който е тръгнала вода, която допълнително е усложнила обстановката. Самият резервоар не е в активите на „ВКС“, по документи не съществува и е открит едва сега. Проблемът вече е засегнал и водопреносната мрежа. Под натиска на земната маса тръбите се късат и се предизвикват аварии.
В момента се правят изкопи, за да се отклони водата към хидротехническо съоръжение, изградено преди 11 години след голямо наводнение в този район.
Една от засегнатите къщи е тази на Джамиле Даудова. С оглед на спецификата на района, който е в подножието на склона и фактът, че и друг път е имало проблеми, нейното семейство е изградило масивна подпорна стена с височината на двуетажната къща. И това обаче не ги е спасило днес, когато има вече напукани стени.
Очаква се информация от „Геозащита“ за уточняване на причините за свличането на земята, за да се предприемат още действия за овладяване на процеса.
„За нас проблемът е много сериозен, аз и моят заместник Зехра Алиш сме ежедневно на място, следим с тревога, това което се случва. Стоим зад хората и с каквото можем ще помагаме. За жалост хората понякога сме безсилни пред природата“, коментира кметът Зайчев след поредната среща със засегнатите.

ПещераПещераТази страница е видяна: 321

 Публикувано от: pamedia на сряда 07 юни 2017 - 10:25:21

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Без спиране на движението ще се укрепва свлачище по пътя Пещера - Свети Константин
Отговорът на кмета на Пещера за причините и мерките относно образувалото се свлачище
Издирват се нови крадци на метали, тарашили къщи в Панагюрище и Пещера
Срутен комин на къща във Велинград и напукани стени на училището в Черногорово
Вчера са проверени къщи в Пещера, Бяга и Сарая за цигари и тютюн без бандерол
9 кг. тютюн и 2400 цигари са иззели полицаи вчера при претърсвания на къщи в Пещера и Добровница
Апартамент в Пазарджик, къщи в Пещера и Ракитово, вила в Брацигово и навес в Сарая са горели по новогодишните празници
С аплодисменти за полицаите тръгна протестът в Пазарджик /видео/
Дъждът от снощи до сутринта е наводнил къщи в Пещера, Панагюрище и с. Мокрище, мълния е запалила ел. табло, дърво е паднало върху автомобил
Проектите за обновяване на два пазарджишки квартала са почти готовиТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5853 сек., 0.5015 от тях за заявки.