RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Съдът отмени решението да не се събира такса смет, ако имотът не е основно жилище и не се ползва целогодишно

Пазарджик

Административният съд в Пазарджик отмени приетото от Общински съвет - Пазарджик изменение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Пазарджик, с което беше регламентирано да не се събира такса смет,  "ако имотът не се ползва през цялата година, не е деклариран като основно жилище по смисъла на ЗМДТ и е подадена декларация по образец от собственика или ползвателя до края на предходната година в общината по местонахождението на имота".


Протестът срещу текстове от Наредбата, които бяха коригирани, е на прокурор Стефан Янев. Съдът е отчел всичките му мотиви, като основният е, че чл. 71 от ЗМДТ предвижда несъбиране на такса за сметосъбиране и сметоизвозване, когато услугата не се предоставя от общината или ако имотът не се ползва през цялата година и е подадена декларация по образец от собственика или ползвателя до края на предходната година в общината по местонахождението на имота. Тоест оспорената част от чл. 16, ал. 4 от наредбата – „не е деклариран като основно жилище по смисъла на ЗМДТ“ не се съдържа в закона. Съдът намира, че с въвеждането в наредбата на изискването за липса на деклариране като основно жилище на имота незаконосъобразно се стесняват условията, предвидени в закона за ползване на правото на лицата да бъдат освободени от таксите за сметосъбиране и сметоизвозване, когато хипотезата на целогодишно неползване на недвижимия имот. Затова като незаконосъобразна оспорената част от чл. 16, ал. 4 от наредбата е отменена.

Заедно с това е отменена и санкцията за тези, които са декларирали, че не ползват, а понастоящем ползват имота си като основно жилище.

Освен това е отменен и текста, според който от такса се освобождават собствениците на ловни кучета.  Законът не поставя притежаването на ловни кучета сред изключенията, при които не се заплаща местна такса. Затова оспорената разпоредба, като незаконосъобразна, е отменена.
Тази страница е видяна: 1547

 Публикувано от: pamedia на сряда 07 юни 2017 - 17:28:16

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Съдът отмени решението на ОИК за дерегистрация на Боби Даскалов
И плажът трябвало да се продава по Закона за приватизацията, съдът отмени решението на Общинския съвет
Мнозинството не прие предложението да не се събира такса от имоти, които не се използват
Започва изпращането на писма за данъците и такса смет
Такса смет ще бъде увеличена, още не е ясно с колко
ЦИК отмени решението на ОИК по сигнала на Благо Солов за спиране клипа на Тодор Попов
Няма да се променя методологията за изчисляване на такса смет в Пазарджик
Увеличението за такса смет ще е само за имотите на физически лица
С колко се увеличава такса смет след днешното гласуване на ОбС-Пазарджик
Върховната административна прокуратура отменя наредби за такса смет и още над 100, противоречащи на законаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.6170 сек., 0.5200 от тях за заявки.