RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Георги К.Спасов
МЕСЕЦЪТ 07
юли 2017

 Пазарджик Не беше отдавна. Още несъмнало, някъде около четири часа след полунощ, по тъмно, жените тръгваха към нивите с ориенталски тютюн, за да посрещнат слънцето – ДЖУЛАЯ МОРНИНГ. Беряха тютюна, напластяваха го в огромни плетени кошове, с които по-късно натоварваха магаретата си и тръгваха обратно. Та, докато беряха бързо и сръчно тютюнeвите листа, слънцето изгряваше, те го посрещаха, примигваха надве-натри и бързаха веднага да се приберат вкъщи, за да започнат да нижат, да оформят онези кръгли тютюнови низи, а по-късно, на другия ден, да ги окачват по рамките за сушене. Намираха време и да похапнат, чупейки хляба и сиренето с катранените си и вече почти безчувствени към убождане от иглата пръсти, които вгорчаваха залците. Та думата ми е, че Джулая морнинг не е от вчера и завчера. И не е задължително това да става точно на първи юли, а още повече еднократно.
    Онзи, със съскащия си говор председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, обяви, че цИната на електрическата енергия от 1 юли 2017 година за абонатите на ЧЕЗ се повишава с 2 процента, за EVN - с 1,7 процента, за "Енерго про" – с 0,41 процента. По-скъпи стават топлата вода и газта. Ама нищо. Нали пенсионерите получиха увеличение на пенсиите си с 2,4 процента - пей сърце! Има една простонародна приказка – „на тия и трепането им е малко“.
    На тази писта се пусна и Мариана Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, която „коректно“ ни предупреди, че през октомври хлябът вероятно ще поскъпне. По думите ѝ фактори за това ще са по-високата цена на тока, цената на природния газ, както и цената на житото. Няма ли кой да й каже, че хлябът вече струва по-скъпо!
    Повлиян от американските филми, започнах да лепвам върху вратата на хладилника си разни бележки. Та една от тях ми е като силна червена лампичка, даже съм я озаглавил така: ДА НЕ ЗАБРАВЯ:
РАЗХОДИ:
1-ви – Булсатком
4 –ти – тока на село
5-ти – водата в града
7-ми – водата на село
8-ми - чистачката
10-ти – тока в града
14-ти – телекабел
15-ти – СОТ
18-ти – телефоните
………………………
ПП: За данъците и таксите имам отделна бележка! Както и за колата – винетка, технически преглед, застраховка, данък; както и за лекарствата и онази прословута рецептурна книжка, която все забравям кога да предам на личния си лекар за следващата доза лекарства.
ПРИХОДИ:
7-ми – пенсията
    …А отгоре на всичко БНТ спря излъчването на сериала „Дързост и красота“. Така ме заболя!
    Преди повече от 2500 години Сократ беше казал на софиста Хипий, че „тези държавници, които са най-способни да накарат съгражданите си да съблюдават законите, те са и най-добрите“, защото „законността и справедливостта са едно и също“. Сигурно това е известно на нашата прокуратура, която ни ошашави с огромната си работа по бандитското ни ограбване от КТБ: изготвен обвинителен акт в обем от 210 000 страници, привлечени като обвиняеми 18 лица, чиито обвинения са описани в над 5000 страници, разпитани са повече от 400 свидетели, изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица, обемът на събрания доказателствен материал, заедно с вещественитге доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома…От нас се очаква да останем с широко отворени уста, с пълни от възхищение очи и глупаво онемели, без да посмеем дори да питаме дали все пак малиардите – нашите милиарди! – са намерени и дали, най-вече, ще бъдат върнати.
    Същият обезкуражаващ резултат има и разследването на терористичния атентат на летище "Сарафово"/ преди пет години на 18 юли/, при който бе взривен автобус и загинаха израелски туристи. За сметка на това успяхме да издигнем на мястото на атентата възпоменателен паметник, пред който всяка година се провежда церемония в памет на жертвите.  Посланикът на Израел у нас Ирит Лилиян заяви: „Вярвам в българското правосъдие. Трябва да има справедливост за жертвите на атентата“. Не знам дали това е израз на дипломатически такт, но за нас, преобладаващата част от българското население, словосъчетанието „българско правосъдие“ има ироничен, оксиморонен смисъл. Иначе нашите управленци интензивно СИМУЛИРАТ реформиране на съдебната ни система: създаде се Национален съвет за координация на институциите в борбата им срещу корупцията; подготвя се Закон за борба срещу корупцията, с който ни обещават, че ще преборят корупцията по „високите етажи“… Всички тези имитационни и шумно оповестявани действия ми напомнят знаменития филм „Кит“ по времето на соца – вместо китове, хващаме риба цаца/да ме извини главпрокурора/, вместо министри, премиери, а защо не и президенти, съдим /и само от време на време осъждаме/ пострадали в битови скандали или хванати с няколко „къса“ цигари или кубик и половина дърва контрабанда. /Мимоходом само отбелязвам, че бившият президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва е осъден на 9,5 години затвор за корупция и пране на пари; въздъхвам…/ Или пък ни предлагат екзотичен цирк: СПЕЦПРОКУРОРИ И СПЕЦЗВЕНА се занимават със суджуците на един местен гербаджия – арестуват, разпитват, анализират. Това Кафка и „Процесът“ ряпа да ядат. Най-елитните умове на нашите органи за сигурност разплитат аферата с телешка пъстърма и филе „Елена“. Ето защо те нямат време и свободен ресурс да се занимават с някакви си побоища и разстрели в паркове и градини, с банки и банкомати, с НДК-та и трафик на хора. Очаквам скоро да ни сполети съдбата на Полша, заплашена от Брюксел с наказателни мерки, задето предвиждали законодателни промени, ограничаващи независимостта на съдебната власт от правителството.
    На своя професионален празник – 5 юли, служителите на реда протестираха за по-високи заплати. Колко високи, попита една ТВ водеща някакъв синдикалист от полицията, добре сложен, с вид на представител на „застрахователна“ компания, а той й отговори: „Двойно по-високи“. „Двойно?!“ – позачуди се питащата. „Двойно – повтори полицаят. - Умножавате днешната ни заплата по две“. И понеже парите са малко, „понеже хлябът не стига, деца“, те са принудени да се занимават с трафик на бежанци, да ги превозват с личните си автомобили с полицейските буркани отгоре…мъка,мъка. Знае това техният колега Цв.ЦВ. и затова стои „твърдо“ зад исканията им, които, както е било досега, ще бъдат удовлетворени. Иска ми се да доживея онова правителство, което ще съумее да извърши ИСТИНСКА РЕФОРМА в МВР и да постави нещата на заслужените им места. Може би за тази перспективна цел министър Валентин Радев обяви нуждата от 1000 полицаи, които обаче да притежават някаква приемлива интелигентност. Е, сигурно новите ще трябва на първо време да се научат да връщат дроновете си обратно. При катаджиите положението е малко притеснително. Един от тях написал фиш за паркиране с 10 грещки. Не бива така. МВР-то трябва немедлено да шаблонизира всички фишове за глоба и да остави на неподкупните катаджии само празното място за вписване на цифрата. Така я. Хем бързо, хем и без грешка.
    Един „частен случай“. Баща и син се спречкали за нещо си с представители на реда, при което един от полицаите пострадал – бил с ЧАСТИЧНО СЧУПЕН преден зъб. Следва бързо правораздаване – бащата и синът получават по година и половина затвор. /Добре, че зъбът не е бил ИЗЦЯЛО СЧУПЕН/. Че на полицай не бива да се посяга, не бива. А на лекарите и сестрите – може. Поне по двама лекари биели на ден, четем в пресата. Ами учителите, които спорадично са бити от ученици и родители? И побойниците остават ненаказани. Следват едни трогателно наивни и ялови акции – лекари, пациенти, учители, родители обличат фланелки със затрогващия надпис „НЕ на насилието!“ И Насилието, като види тези фланелки, ще си плюе на петите! А трябва, както при полицаите, да следват бързи и безусловни присъди. Иначе ще останем без лекари и учители.
    Поредното тъпо ТВ предаване. Някаква девойка с микрофон в ръка пита разни хора: „Имате ли сред вас вегани?“ Двама мъже на средна възраст пият бира, повдигат рамене, „може пък и да има, не знам“, казват, очевидно не разбрали смисъла на думата „веган“; така е и с останалите интервюирани – жени в народна носия, сигурно участнички в някакъв фолклорен празник, са откровено озадачени...Би трябвало да се засмеем – поне такава е „концепцията“ на предаването – на незнанието на тези хора; от позицията на сведущи да погледнем със снизходителна надменност към простолюдието, което, представете си, не знае какво е „веган“. А то е изключително важно. Ето, нашенец покорил еди кой си връх и до гордото „българин“ е добавено „веган“. А другите, стотиците, които са изкачили и този връх, и много други като него, но не са вегани? А ако е гей, няма как да не се доуточни и тази особеност на характеристиката на героя. Та онова момиче, репортерката, би ми се искало да й взема микрофона и да я попитам: „А при вас има ли юлари?“ Или: „Тук, по вашите места, срещат ли се осели?“ Кое е по-добро – да забравим остатъците от силно редуцираната българска лексика, или да усвояваме понятия от чужди езици?…И така, който е веган, да вдигне ръка!
    Във връзка с „мащабна“ реформа в държавната администрация Бойко Борисов /че кой друг?/ наредил думата „молба“ да бъде заменена със „заявление“ в официалните документи. Та това отдавна е направено в много от държавните учреждения, защо не са му го казали. А иначе смисълът си остава същият: ние, гражданите, отново се МОЛИМ, макар и чрез заявление, на Негово величество чиновника. Смехотворни начинания, гръмко обявявани за „реформи“. Това са безобидни драсканици върху огромното и безчувствено туловище на държавната администрация, легнала върху гърба на оредяващото българско население. Вместо да сменяме „молба“ със „заявление“, трябва да има радикално редуциране на броя и числеността на министерства, агенции, най-различни централни, областни и общински институции. Вместо да ни внушават, че сме граждани с достойнство, трябва т.н.държавни служители да започнат сами да си плащат осигуровките – иначе, и така е от години, ще олицетворяваме онази приказка, в която болният носи здравия.
    За пореден път преизбраха Янка Такева за председател на Съюза на българските учители. Тази 70-годишна бабушкера е твърдо венчана за председателското кресло на учителите и май само „смъртта ще ги раздели“. И друг път съм споделял мнението си за избора на синдикални лидери. Те са предизвестени, старателно и рутинно подготвяни и далеч по-несправедливи и нечестни в сравнение с парламентарните и местните избори. Защото Председателят и неговият Управителен съвет определят кои да са председателите на местните структури на СБУ, те пък, от своя страна, посочват членовете на своите управителни съвети и така се преизбират безкрайно…почти. Направете справка кои са председатели на областните синдикални управи на СБУ и откога, за да видите едни и същи имена години наред. Та тази Такева, която е била учителка САМО 6 години – от 1974 до 1980 г. и нито веднъж поне помощник-директор или директор на училище, поучава хората от образованието как да работят. Тя, която беше радетелка на делегираните бюджети, едва сега плахо признава тяхната неефективност, като пак се защитава, че „делегираните бюджети като ФИЛОСОФИЯ ТРЯБВА да остане, но механизмът ТРЯБВА да бъде променен“. Защо, како, не признаеш отговорно, че делегираните бюджети съсипаха нашето образование, превърнаха училищата в търговски дружества и доведоха до закриване на стотици огнища на образование в цялата страна и изпратиха в периферията качественото образование. Имаш ли представа, че от времето, когато си била учителка – и то в София, а не в провинцията - училището е драматично променено? Осъзнаваш ли, че ако днес влезеш в класна стая, няма да имаш време дори да си отвориш устата – просто учениците няма да ти обърнат никакво внимание – и за това, че ти за тях ще бъдеш странен екземпляр от стар и неразбираем свят, и за това, че те няма да приемат твоя бавен и назидателен говор за адекватен на техните очаквания и емоции. Те дори няма да те наругаят или ударят със стол, както вече го правят с много други учители, а просто ще виждат през теб, като „отломка нищожна“ от свят на даскали-демагози.
    Ето го и Тур дьо Франс. Понякога се заглеждам в обиколката на Франция, но не за да проследя кой ще бъде първи в този или онзи етап, а да се насладя на прекрасната природа, представена ни от гледната точка на хеликоптерите: подредени села, зелени площи, страхотни шосета и чисти реки, с равна, блестяща водна повърхност. Е, няма как да не дойде и съпоставката с родната ни действителност – „нерегламентирани“ сметища, осеяни с дупки „второстепенни“ шосета и най-противното – реки, изчезнали в гори от храсти и дървета…
    Малшанс за момчето ни от Хасково – Гришата. На уникалния турнир по тенис Уимбълдън в Лондон той отпадна на осминафиналите от Роджър Федерер, който стана шампион. Със своята артистична и елегантна игра  швейцарецът оставя впечатлението, че играе без усилие, всичко при него изглежда лесно и естествено – прилича ми на нашия Бербатов във футбола. И ето неговия антипод, Рафаел Надал – силова игра, страхотни удари с левачката, динамично движение по целия корт, агресивен хъс за победа – прилича ми на нашия Стоичков във футбола.
    Европейския съд по човешките права прецени, че забраната на пълното забулване на женското тяло не нарушава Европейската конвенция за правата на човека. „Който иска да живее в Европа, е длъжен да спазва тукашните норми. А който иска изцяло да се забулва, явно не желае да бъде част от европейския свят“, пише един немски журналист. Просто, ясно, справедливо.
    На 15 юли се навърши една година от водевилния опит за преврат в Турция. Турският посланик у нас заяви, че гюленистите имат структура в много страни, вкл. и в България. Подобно изявление прозвуча изненадващо и…заплашително. Значи, ако утре или вдругиден Ердоган се произнесе, че еди кои са у нас са гюленисти, ще трябва да му ги предадем – така, както сме правили досега, без да посмеем дори да поискаме доказателства за твърдението му. Да му мислят онези нашенски турци, които не одобряват политиката на Ердоган.
    Силно ме възрадва новината, че супермоделът Наоми Кембъл отново не е сама. Тя се е сближила с 61-годишния египетски мултимилионер Луи Камилери. 47-годишният модел е срещнала избраника си на състезание от Формула 1. И двамата били много привлечени от състезанието и тази тема ги сближила. Колко романтично. Би било крайно грозно и несправедливо, ако Наоми  е била привлечена от клошар или водопроводчик. Така де!
    Подозирали ли сте, че по света има учени, които се занимават с... "алкохолна археология"? Точно такъв е д-р Патрик Макгавърн, чиято нова книга разкрива по увлекателен начин как и с какво са се напивали нашите предци. Алкохолът е играл важна роля в общуването на нашите най-древни предци, тъй като е променял поведението им, свалял е задръжките им и ги е водел към преживявания с променено съзнание. Така се е развила речта, изкуството, музиката, религията. Е, Данчо Махмурлията може вече да гледа спокойно хората в очите – просто защото той е продукт на стародавна традиция и обект на едно сериозно научно изследване.
    На 8 юли се навършиха 140 години от рождението на Димитър Иванов Стоянов, известен ни повече като Елин Пелин. Помним тъжните думи на стария Герак: „А що им пречи да си живеят братски, да си помагат, да се обичат. Пречи им завистта, своещината, лошото сърце, пречи им дяволът. Той ги държи в ръцете си. Отворил е в душите им бакалница и търгува с доброто и злото.“ Душа-бакалница…
    И още една годишнина – преди 180 години, на 18 юли, е роден Васил Левски. И следват познатите ни салтанати: тържества, речи, изложби…Бронирана кола пазела тефтерчето му; Бойко Борисов казал, че „всеки досег с Апостола ни прави по-обединени, по-толерантни, по-всеотдайни в усилията си Б-я да върви напред“,  Румен Радев не останал по-назад: „Респектът от смелостта и мъдростта на Левски е непоколебим и неподвластен на времето“… всеки се припознава като „наследник“ на Апостола. А последното му пътуване до бесилото е било толкова самотно и подло.
    Новината, че Мис България пише роман, ни остави без дъх. „Засега романът е без заглавие“ – сподели миската, дано да не и без съдържание.
    Телевизията ни показа как тайвански депутати се бият помежду си – удоволствие е да ги гледаш, бият се, малко несръчно наистина, но с вдъхновение, което е доказателство за искрена защита на каузи – дори с цената на физическо противопоставяне; тъкмо обратното е у нас, нашите т.н. „народни“ представители само на ужким се изправят едни срещу други, предварват се да остроумничат в нападките си, но всичко е кьорфишек, димка, постановка, колкото да поддържат у електората подобни настроения.
   …И когато навърши 50 години, една зряла и почти мъдра възраст, Иван Пишманлията от село Пищигово се обърна със сакрален въпрос към радио Ереван:
Вече навърших 50 години, а Бойко Борисов продължава да е на власт,
и то за трети път. Докога ще продължи това?
Докато навършиш 60 години.
А след това?
След това ще свикнеш.

Георги К.Спасов


Тази страница е видяна: 792

 Публикувано от: pamedia на понеделник 31 юли 2017 - 18:07:00

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Георги К. Спасов
ПОЗНАВАХ ГИ:…И СЪМ ПОИСКАЛ ХЛЯБ! Георги БАЛАБАНОВ, 24.05.1929 – 12.01.2017
МЕСЕЦЪТ 06
юни 2017
Георги К.Спасов
Георги К. Спасов
МЕСЕЦЪТ
ноември 2017
Георги К.Спасов
МЕСЕЦЪТ 12
декември 2017
Месецът 08 - август 2017
Георги К. Спасов
МЕСЕЦЪТ 09
септември 2017
Георги К. Спасов
Георги К. Спасов
ПОЗНАВАХ ГИ: НАРЕКОХА МЕ ДИНОЗАВЪР НА СЕДМОТО ИЗКУСТВО Георги СТОЯНОВ – БИГОР, 30.11.1924 г. – 25.11.2014 г.
Йорданка и Георги Делчеви са дарителите за изграждането на параклис "Св. Георги Победоносец" в с. Блатница
Малките Мис на Пазарджик - 2017
МЕСЕЦЪТ 02
февруари 2017Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4784 сек., 0.3834 от тях за заявки.