RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
РЗИ-Пазарджик подкрепя инициативата „С велосипед около света“ за превенция на самоубийствата

Пазарджик

За първи път 10 септември се отбелязва като  Световен ден за превенция на самоубийствата през 2003 г. Инициативата е на Международната асоциация за превенция на самоубийствата, одобрена от Световната здравна организация.
Целта на този ден е да се фокусира общественото внимание върху превенцията на самоубийствата като глобална задача.
През тази година всеки който иска да подкрепи инициативата, може да се включи, като се регистрира на страницата на Международната асоциация за превенция на самоубийствата /International Association for Suicide Prevention – IASP.

АКТУАЛНИ ДАННИ ЗА СУИЦИДНИТЕ ОПИТИ  В ОБЛАСТ ПАЗАРДЖИК
За първите седем месеца на годината в област Пазарджик са регистрирани 56 суицидни опита. С фатален изход са приключили 15 от тях, нереализираните са 41, като трима от суицидантите са останали живи с телесни увреди.
Мъжете остават по-рискова група при реализираните суициди, за разлика от жените, където се наблюдава по-висок процент на  нереализираните суицидни опити.
От суицидантите 69,6% са с първи опит, 10,7%  вече имат  един, 7,1% са с по два суицидни опита, а 8,9% имат повече от два опита. Висок е процентът на хората опитали да посегнат на живота си повече от веднъж. Това показва, че тези хора се обособяват като високорискова група,  която се нуждае от  особено внимание и квалифицирана професионална помощ.
Разпределени по използван суициден способ:  „отравянето с медикаменти“ е водещ способ – 48,3%. Следват: „самоотравяне с химични средства“ – 13,3%; „обесване“ – 10%; „порязване с хладно оръжие“ – 8,3%; „огнестрелно оръжие“ – 5%. Други използвани способи през това тримесечие са: „хвърляне от височина“,  „пробождане с хладно оръжие“, „изгаряне“, електрически ток.
Конфликтните ситуации между съпрузи/партньори са най-честият повод за суицидни действия. Други са конфликт между родители и деца, раздяла или загуба на любим човек, несподелена любов. 20% от суицидантите страдат от психично разтройство, а при 6,2% е налице тежко соматично заболяване. Страданието – физическо или психическо, също е сериозен сигнал за тревога и причина за суицидно поведение. Други посочени причини, макар и не често срещани, са „сексуален тормоз“ и „финансови проблеми“.
Запазва се тенденцията по-често на живота си да посягат трудово незаети /пенсионери, безработни, домакини/, самотни хора /несемейни, вдовци и разведени/.
Разпределени по възраст общо суицидни опити:
За посочения период най-често общо суицидни опити са извършили представителите на възрастовите групи: „70+“ – 28,6%,  „от 18 до 29 г.“ – 21,4%. Следват възрастовите групи: „от 5 до 17 г.“  - 12,5%;  „от 60 – 69 г.“ с 10,7%. С 8,9% са възрастовите групи:  „от 30 – 39 г.“ , „от 40 – 49 г.“,  „от 50 до 59 г.“.

Тази страница е видяна: 611

 Публикувано от: pamedia на петък 08 септември 2017 - 10:02:49

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Световен ден за предотвратяване на самоубийствата
ДГ „Калина Малина“ в Пазарджик подкрепя „Българската Коледа“
Около 600 полицаи ще гарантират реда в дните около евровота и на баловете
Зам.-министър Деница Сачева в Пазарджик: МОН ще подкрепя дигитализацията и иновациите в училище
Община Пазарджик подкрепя U-rock festival с 10 хиляди лева и логистика
Чудотворна икона на Света Богородица, свети кръст и ценни хоругви са в музея по повод 180-годишнината на храма „Света Богородица“
Кампания за превенция на изоставянето стартира в Пазарджик
Андрей Новаков пред предприемачи в Пазарджик: ЕС подкрепя фирми за заеми от 25,000 до 25 милиона евро
Със своя инициатива РЗИ Пазарджик подкрепя Националното шествие в памет на жертвите от пътните злополуки
Пазарджик е домакин на кръгла маса за превенция на насилието над децаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5738 сек., 0.4907 от тях за заявки.