RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Проф. Галина Лардева за Националната графична изложба „Георги Герасимов“: Ново явление в българския художествен живот
Изложба, Пазарджик,

Утре, 28 септември  /четвъртък/ 2017 г. от 17,30 часа  в залите на ХГ „Станислав Доспевски” Пазарджик ще бъде открита Национална графична изложба „Георги Герасимов”.Това е второто ѝ издание. Отново се реализира с финансовата подкрепа на Община Пазарджик и под патронажа на кмета Тодор Попов. В изложбата ще участват 52 автори от цялата страна с 94 творби.


Известният художествен критик проф. Галина Лардева дава висока оценка на Националната графична изложба „Георги Герасимов“:

Националната графична изложба „Георги Герасимов“ е ново явление в българския художествен живот – през тази година се провежда нейното второ издание. Като мащаб и концепция още от самото си начало този специализиран форум се налага сред професионалната общност като внушително и респектиращо събитие: с широкия спектър на авторски присъствия с разнопосочни творчески търсения; с вниманието и интереса, които се създават около изложбата и художниците; с доброто съчетаване на изложбен и състезателен (конкурсен) принцип; с деликатното, но последователно налагане на фигурата на прекрасния пазарджишкия график Георги Герасимов като патрон на събитието; с добрата организация, за която може да поздравим Община Пазарджик и екипа на Художествена галерия „Станислав Доспевски“

Като специализиран формат за печатна графика Националната графична изложба „Георги Герасимов“ има амбицията да бъде представителна експозиция за творци от различни поколения, работещи в различни концептуални, жанрови, технологични и тематични перспективи на съвременното графично изкуство в България. Основен фокус са младите автори, като от значение е не толкова самият възрастов принцип, колкото онази характерна безкрайна отвореност на сетивата към новото и различното в изкуството, която приобщава търсещия човек към света. Затова не е без значение, че голямата част от участниците в събитието се познават (и уважават) взаимно, и то не от тесните коридори на професионалното профилиране, а водени от интереса към пътя на другия, към творческите въпроси и проблеми, които го вълнуват и задвижват. Този подход генерира нови смисли и идеи, които позволяват да се следва естествената динамика на процесите и логичното осъвременяване на визуалния образ в един подчертано класичен, в известна степен консервативен вид изкуство.

Пазарджик, Награда на името на Георги ГерасимовПрецизно е настроена и оптиката при структурирането на наградите: основополагащ мотив е идеята за професионална общност като територия на авторска равнопоставеност, уникалност и етика. Конкурсът не просто „дава много награди“, но и тези награди са добре подредени: тримата лауреати са принципно изравнени (три равностойни награди), като наред с това се присъждат и Награда за млад автор и Награда на Съюза на българските художници. Петима художници получават почетни дипломи за участието си. Освен това организаторите с основание настояват и имената на номинираните автори да бъдат добре оповестявани, като работите им получат необходимото внимание и специализиран отзвук.

Графиката у нас се нуждае от още едно подобно пространство – не само за да бъдат подпомогнати авторите в своята трудоемка като технологичен процес и като рентабилност работа, но и тъкмо заради възможностите за създаване на отгласна среда, в които се появяват, живеят и въздействат произведенията на графичното изкуство.

Показателно за мащаба на събитието е богатството на изложбата като посоки на развитие и изразни възможности на графичната медия. Разнообразието е дотолкова уплътнено, че е безпредметно да се открояват еднозначни тенденции: тук присъстват класическите печатни техники като висок и дълбок печат, смесена техника; редом присъстват цветни, монохромни и черно-бели графични листове; управляваните от творческия концепт (например чрез озаглавяването или чрез авторефлексия на следата) работи се срещат с експресивни, заключени в своята изразна система произведения, интегриране на фотографски образ в графичното пространство и т.н. В своята широта форумът обединява експериментални произведения с работи, които се стремят към директно заговаряне и провокиране на зрителя чрез класически художествени модели. В тази непринудена и непредубедена комуникация са изоставени редица противопоставяния и инерции в мисленето за визуалния образ. Например вече е неоснователно да се говори за еклектиката на новото време, няма ги споровете за поддаването на изкушенията на пазара срещу гордата творческа безкомпромисност, за фигуративното срещу абстрактното. И тази промяна вече може да се открои като тенденция. На мястото на някогашното класифициране и противопоставяне се налага не просто многообразието от техники и изразни средства, но и идеите за съчетаване и кореспондиране на възможностите на графичната медия в професионален аспект. Графичното изкуство – пространство на особено плътна игра с послания и смисли.

И така, наред с финалното пожелание за успех на форума може да се изведе едно общо впечатление: Това, което организаторите скромно наричат Изложба, представлява на практика едно ново Национално биенале на графиката.
Снимки: ХГ "Ст. Доспевски"


Тази страница е видяна: 493

 Публикувано от: pamedia на сряда 27 септември 2017 - 14:13:18

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
В Националната графична изложба “Георги Герасимов”, посветена на 110-та годишнина от рождението му, ще участват 47 автори
Изложба с творби на Г. Герасимов по време на Националната графична изложба на негово име в Пазарджик
Втора национална графична изложба на името на Георги Герасимов
Пазарджик подготвя Национална графична изложба на името на Георги Герасимов
114 графични творби ще покаже галерията в Пазарджик в рамките на Националната изложба на името на Георги Герасимов
ХГ „Ст. Доспевски” подготвя изложба за 110-та годишнина от рождението на Георги Герасимов
По повод 55 годишнината от организирания художествен живот
Изложба живопис и цветни рисунки на Георги Герасимов по повод 115 г. от рождението на художника
Маргарита Иванова - По повод 55 годишнината от организирания художествен живот
Носителят на наградата "Георги Герасимов" за млад автор Васил Ангелов - с изложба "Графика" в ХГ "Ст. Доспевски"Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5231 сек., 0.4420 от тях за заявки.