RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Георги К. Спасов
МЕСЕЦЪТ
ноември 2017

Георги К. Спасов    Съвпадението на Деня на будителите – 1 ноември, с Хелуин отново ни раздели на наши и чужди, на родолюбци и безродници. Радостта обаче на най-малките, чиито маски изглеждаха толкова страшни, като че ли обезоръжи консервативните защитници на „своето“. 
    Продължиха закачките с „братушките“. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова хвърли бомбата, като заяви, че благодарение на съветските воини е предотвратено депортираното на българските евреи. Нашият външен министър, с подобна фамилия на подслаждащо вещество, отговори: „ Спасяването на българските евреи е един от най-големите успехи на българските депутати, на българската църква, на българската общественост и народ“. А според президента Румен Радев твърдението, че Червената армия е спасила българките евреи, е дълбоко непознаване на историята или опит за провокация. Отгоре на всичко един от хилядите новопръкнали се професори в родината ни отиде още по-нататък: да, съветската армия спаси българските евреи, а 80% от българите са дебили. Трябваше обаче да уточни към кой процентов „сегмент“ принадлежи той. Така или иначе, имаше новини, имаше страсти, имаше телевизионни дебати…
    И докато едни говорят, други действат – разбира се, че имам предвид нашия премиер. Ето как, според информация на един „трудов“ вестник, той се притекъл на помощ на пострадали в тежка катастрофа. Шофьорът успял да излезе, но пътувашите с него млади жени останали заклещени. Минута след катастрофата оттам минал правителственият кортеж. Охранителите от НСО повикали полиция и линейка, а до пристигането на спешните медици премиерът Борисов и придружаващият го лекар от болница "Лозенец" извадили жените и им оказали първа помощ…След подобни информации, приличащи повече на репортажи „от мястото на събитието“, си лягам омиротворен и спокоен: да, има кой да се грижи за нас.
    И какво ли още не прави той: НАРЕДИ да се поставят камери на Околовръстното на София „още тази вечер!“ и спря гонките; ОТСЕЧЕ, че базата на ЦСКА си е на ЦСКА и няма значение дали са два или три клуба; ПРЕГЪРНА Ангела Меркел, за да й даде кураж в сформирането на правителство; СЪДЕЙСТВА на Везенков да му бъде разрешено от Барселона да играе за националния тим; ПОДКРЕПИ Китай на срещата на 16 държави в Будапеща; ПОИГРА си със саби в братската нам Саудитска Арабия…
     И Валери Симеонов, вицепремиерът, за да не остане по-назад, се опитва да ръчка делата български. След Слънчев бряг се захвана с Банско, сега пък с ракията, която, казва той, е истинска само когато е произведена от стопани с малки казани/тук е напълно прав, подкрепям го с две ръце/. Все пак под сянката на Батман, под огромния размах на неговите мощни криле той прилича по-скоро на своенравен прилеп. Учудвам се, че все още не е сритан. Може би защото прилепите са защитен вид?
   Месецът беше наситен на случаи на взривени и ограбени банкомати. Особено зрелищно беше преследването на тримата извършители на обир на банкомат в Сапарева баня -  250 човека, дронове, кучета… Главният секретар на МВР обяви: „За нас тези хора са разкрити, осветени. Въпреки че се издирват, бандата им е ясна, лицата им са навсякъде. Все някъде ще кацнат и ще ги задържим“. Е, все още не са кацнали.
    На 10 ноември лек повей от стари времена донесе съобщението от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите, че няма превишение на нормите за радиоактивност у нас. И това едва след като Френският институт за ядрена безопасност съобщи, че над Европа е преминал радиоактивен облак с рутений-106. По-късно се разбра, че идва някъде от Русия, която в началото отричаше, но после го потвърди. Минало-незабравимо. Със същата „обективност и грижа за народа“ сме осведомявани за нормите на замърсяване на водата, на почвата, на въздуха.
    Още един повей от „време оно“, речи го задушаващ вятър, беше Четвъртото национално събрание на ГЕРБ. Разбира се, „събрание“ е евфемистичното друго име на конгрес, ама ние се срамуваме от „онези“ конгреси и държим на разграничението. Иначе си беше абсолютното същото – огромна масовка, пълно единодушие при избора на Първия, нестихващи аплаузи…май липсваха само репетираните скандирания.
    В интервю за предаването "Панорама" по БНТ на 10 ноември президентът Румен Радев обяви, че днес в много направления демокрацията е в отстъпление. „ За съжаление след 28 години имам усещането, че повечето от българите таят нуждата за нова промяна, която да премахне недъзите на Прехода – грабителство, корупция, бедност, липса на законност, липса на усещане за справедливост".
    Може би затова китайското правителство разпоредило по всички телевизии и в училищата да бъде излъчен документален филм за България, наречен: „ Корупция – България, руините на една държава“. По този начин гражданите на Китай щели да разберат и да приемат необходимостта от въвеждането на смъртно наказание при това престъпление.
   Иначе нашият Батман продължава да твърди, че мониторинговият доклад за съдебната система ни дава добра оценка, че ПАК сме ПРЕД румънците. „Ето, надминахме Румъния, както я надминахме в 2012 година!“ И може да е прав. Щото отново десетки хиляди румънци излязоха по улиците да протестират. Демонстрациите бяха провокирани от остро критикувания план на управляващата социалдемократическа партия за реформа в съдебната система. Плановете за реформи си навлякоха критиката и от страна на ЕК, тъй като съдебната система се поставя под политически контрол.
    На 13 ноември на церемония в централата на ЮНЕСКО в Париж встъпи официално в длъжност новият генерален директор Одре Азуле, бивша министърка на културата на Франция. Тя е втората жена след Ирина Бокова, която оглавява Организацията за образование, наука и култура на ООН. Май французите бяха забравили да издигнат и втора, алтернативна кандидатура за по-голяма сигурност.
    Народните представители вече ще получават с 4,54% по-висока заплата, тоест увеличението е равнозначно на една инвалидна пенсия. Разбира се, напълно обосновано, според техния Правилник, който… Казано е, че глупостта е безгранична, но същото може да се каже и за алчността.
    Почти не минава седмица, без медиите да огласят новини /а колко са „неогласените“ ?/ за престъпления на униформени. „Господарите на ефира“ документираха как полицаи редовно крадат от служебното гориво. Полицейски шефове, освен че служели за „чадър“ на дилърите, при акции осигурявали ареста на купувачите на марихуана, отнемали им наркотика и го връщали след това на разпространителите! Мъртвопиян полицейски шеф  пък бе заловен да шофира, а дрегерът отчел 3,39 промила алкохол в организма му…Искрено съчувствам на министъра на вътрешните работи г-н Радев, който вероятно е раздвоен в приоритетите си – кои престъпници да гони, вътрешните или външните? И ще е така, докато подборът на пазителите на сигурността не се промени. Иначе ще караме по стария начин:
    Изпит за полицаи. Показват снимка на човек в профил. Задачата била да отбележат особените белези. Влиза първият:
Човекът е с едно ухо!
Влиза вторият:
Човекът е с едно ухо!
Третият:
Този носи контактни лещи!
Проверяващият гледа в досието – вярно.
Браво, как познахте?
Човекът е с едно ухо, как да си сложи очила?
    Името на ловешкото село Микре се превърна в мрачен ноемврийски некролог. Край това село в продължение на два дни станаха тежки катастрофи, в които загинаха 10 души и още толкова бяха ранени.
    Терористите от „Ислямска държава“ избиха повече от 200 души мирни хора, докато се молеха в джамия. Как може да се коментира подобно чудовищно престъпление?
   След забъркването ни в опита за покушение над папа Йоан Павел,  вече се заговори и за българска следа в убийството на американския президент Джон Кенеди. За това свидетелствала българска книга, от която са рязани букви на кирилица. Сензационното твърдение е на разследващия журналист Алексения Димитрова, една от 300-те журналисти от цял свят, провели разследването за офшорни сметки на знаменитости "Панама пейпърс", за което всички бяха отличени с "Пулицър" тази година.
    Е, случи се! В късната вечер на 19 ноември БНТ ни направи свидетели на един изумителен личен спортен триумф на българин. Григор Димитров успя да спечели  финалния Мастърс на ATP в Лондон – за радост на своите почитатели и за искрено огорчение на онези, които приемат всеки чужд успех – особено на българин – за лична обида.
    Месецът беше белязан от скандални признания на жени и мъже отвъд океана за сексуално насилие от страна на режисьори, телевизионни журналисти, актьори. Тези протести „след дъжд качулка“ породиха съмнения за тяхното морално основание…Пред милиони телевизионни зрители бившият президент на Русия Борис Елцин щипна игриво своя служителка, но не чухме да е имало оплакване за сексуално посегателство. Е, различни народи, различни представи за сексуални мераци.
    Министерството на културата обяви, че всеки, навършил 18 години, ще получи 200 лв., с които да посети изложби, театри, кино. Може би затова един дванайсетокласник побърза да пообщува с гимнастичката в Градската градина пред Народния театър: поискал младежът да си направи селфи, но я изкъртил от постамента. Калпаво изпълнение. Родното правосъдие влезе в положението на абитуриента и го пусна по живо, по здраво.
    На 26  ноември предаването „Честно казано“ на Люба Кулезич по BIT бе свалено от ефир. Най-силната част от тези предавания, мисля, беше встъплението към тях: есеистично, ерудирано, изобретателно откъм метафори, асоциации и алегории…Жалко, още един свободен глас заглъхна. За кой ли път се убеждаваме, че парите нямат мирис, нямат цвят, нямат морал.
    Позастудя, и сняг позаваля, и зеленцето ни започна да става. Не щеш ли обаче чепът отдолу пропусна малко саламура. Опитах се да го запуша, но не успях. „Не ставаш – рече жена ми. – Прав е Вежди Рашидов, който каза, че България изнася потенциала си в чужбина, а тук остава това, което не става и за чеп за зеле“.
    Това за чепа силно ме нарани. Оплаках се на един приятел, а той ме посъветва да запечатам бидона и да използвам шлаофка за претакането. „Като нямаш чеп, рече той, ще духаш“.
    И сега духам.

Георги К. Спасов
   


Тази страница е видяна: 556

 Публикувано от: pamedia на петък 01 декември 2017 - 10:17:31

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Георги К. Спасов
ПОЗНАВАХ ГИ:…И СЪМ ПОИСКАЛ ХЛЯБ! Георги БАЛАБАНОВ, 24.05.1929 – 12.01.2017
Георги К.Спасов
МЕСЕЦЪТ 07
юли 2017
МЕСЕЦЪТ 06
юни 2017
Георги К.Спасов
Георги К.Спасов
МЕСЕЦЪТ 12
декември 2017
Месецът 08 - август 2017
Георги К. Спасов
МЕСЕЦЪТ 09
септември 2017
Георги К. Спасов
Честване на 1 ноември - Ден на народните будители в СОУ „Георги Бенковски” -- Пазарджик
Георги К. Спасов
ПОЗНАВАХ ГИ: НАРЕКОХА МЕ ДИНОЗАВЪР НА СЕДМОТО ИЗКУСТВО Георги СТОЯНОВ – БИГОР, 30.11.1924 г. – 25.11.2014 г.
Йорданка и Георги Делчеви са дарителите за изграждането на параклис "Св. Георги Победоносец" в с. Блатница
16 ноември - Ден на толерантносттаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4421 сек., 0.3548 от тях за заявки.