RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Септември остава сред 9-те общини в страната с трайни финансови затруднения и през 2018 г., отпадат Белово, Велинград, Лесичево
   
Септември
Министерството на финансите публикува данните за финансовото състояние на общините към края на 2017 г. От тях става ясно, че община Септември е единствената от Пазарджишка област, която трайно попада в списъка за финансово оздравяване през 2016 г., 2017 г. и през 2018 г. Другите са: Симитли, Струмяни, Димово, Сапарева баня, Перник, Неделино, Чепеларе и Стамболово.  Към тях за настоящата година се прибавят и  Белоградчик, Грамада,  Кочериново и Рила. Така общият брой към момента става 13. Те ще трябва да предприемат мерки за финансово оздравяване, като например - повишат приходите си или свият разходите си.

Анализът на данните показва, че в края  на 2017 г., спрямо 2016 г., намалява броят на общините, отговарящи на условията за финансово оздравяване. Наблюдава се относително еднаква структура на разходите по икономически елементи, но се отбелязват и тенденции за по-добро управление на бюджетните средства от страна на редица общини – повече на брой през 2017 г., спрямо 2016 г.

Общините, които през 2018 г. отпадат от списъка за финансово оздравяване, са 21, сред които -  Белово, Велинград, Лесичево. Допусканията са, че приетите от тях мерки и планове за оздравяване са довели до положителни резултати и подобряване на един или повече от показателите, въз основа на които се прави оценка на финансовото им състояние.

Средният дял на приходите в общите постъпления за страната се запазва относително непроменен с ниво от 38,39 %, спрямо 40,07 % в края на 2016 г. Към края на 2017 г. общо 38 общини отчитат дял на приходите от общите постъпления, по-висок от средния за страната, като към края на миналата година са били 41. Средният за страната дял на покритие на разходите за местни дейности с приходи се повишава до 88,39 %, спрямо 85,20 % през 2016 г., като 49 общини постигат резултат над средното за страната (62 са били в края на 2016 г.).

 Средното за страната равнище на размера на дълга, като процент от планираните приходи и планираната изравнителна субсидия, намалява до 48,08 % (при 49,16 % за 2016 г.) и е относително стабилно, като погашенията на общините по дълга са съобразени с равнището на приходите и разходите по бюджетите им. Делът на просрочените задължения от планираните приходи и планираната изравнителна субсидия на национално равнище за страната намалява до 5,58 % в края на 2017 г. (при 7,25 % през 2016 г.).
Тази страница е видяна: 1029

 Публикувано от: pamedia на сряда 14 март 2018 - 10:49:24

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Този път Дянков официално посочи Пазарджик сред петте общини с най-лоши финансови показатели
Отпадат книгите за дневни финансови отчети на касовите апарати, пак ще има нови изисквания към тях
През септември средната работна заплата в Пазарджик е достигнала 552 лева при 704 за страната
Кметът на Велинград, зам.-кмет на Белово, прокурор и съдия от Пазарджишко са сред подалите неверни декларации
Сред общините кредитори на КТБ Велинград е с най-голяма сума - почти 11000 лева, в списъка са и Батак, и Белово
Велинград, Белово и Септември - с информационни табла за минералните извори
Вече е ограничено движението на камионите над 12 тона по АМ „Тракия“, по пътищата Велинград – Якоруда и Юндола – Белово, обходният е: Белово - Варвара - Велинград - Юндола
Безработицата в община Пазарджик остава трайно ниска, в края на август достига 6,2% при средна за страната 9,4%
Раждаемостта в област Пазарджик е близо до средната за страната - 9,3, но прирастът на населението остава трайно отрицателен
И Лесичово, освен Септември и Велинград, вече е сред общините за финансово оздравяване, Батак излиза от "черния" списък

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5494 сек., 0.4689 от тях за заявки.