RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Областната администрация в Пазарджик ще реализира международен проект за иновациите в агро-хранителния сектор

Областна администрация Пазарджик

Областна администрация Пазарджик е партньор в одобрен проект по програма ИНТЕРЕГ Европа на ЕС за междурегионално сътрудничество. REGIONS4FOOD се ръководи от Регионалното министерство на земеделието, рибарството и развитието на селските райони на Андалусия-Испания, партньор и координатор по успешно приключил съвместен проект Ruraland по програма Интерег IVC.


Основна цел на проекта е обмен на опит и прилагане на добри практики с цел внасяне на подобрения в регионалните стратегии и политики във връзка с иновациите в агро-хранителния сектор. Главни дейности ще са анализ на текущото състояние на иновационното равнище на агро-хранителния сектор, набелязване на възможни мерки и действия за подобрение и търсене на възможности за финансирането им. Също така ще се извърши обмен на опит по иновации в земеделието, хранителното производство и услугите в рамките на хранителната верига, разработване на план за действие за внедряване на избрана иновация по примера на някой от другите партньори и изпълнение на този план. Заложените дейности по проекта ще се изпълняват в тясна координация с териториалните структури на Министерството на земеделието, храните и горите в област Пазарджик, Областната дирекция по безопасност на храните Пазарджик, с Регионалния представител на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, Аграрен университет - Пловдив, Университет по хранителни технологии-Пловдив, и кметовете на общини.

Дейностите по проект REGIONS4FOOD са продължение на работата в рамките на тематично партньорство „Проследимост и „големи данни““ в областта на агро-хранителния сектор, създадено в рамките на платформата за интелигентна специализация S3 SMARTFOOD на Европейската комисия. В него участват 17 регионални администрации, 16 научни звена и 2 граждански организации от Испания, Италия, Финландия, Франция, Нидерландия, Гърция и Турция. В обхвата на целите му са подобряване на проследимостта и достъпа до „големи данни“ по цялата хранителна верига: земеделско производство, преработвателна хранителна промишленост, логистика, дистрибуция, потребители. Освен иновациите и дигитализацията в тази област, задачите на партньорството са да се подобри конкурентоспособността в агро-хранителния сектор и да се включат потребителите и различните икономически оператори по хранителната верига в процесите на вземане на решения за развитието в тези области. Областна администрация Пазарджик е член на това партньорство от май 2017 г. Към момента са идентифицирани 3 иновативни ИТ решения за сектора на винопроизводството и млекопреработвателната промишленост, които се предлагат от други партньори за пилотно прилагане във фирми от област Пазарджик. За целта ще бъдат ползвани възможностите и ресурсите по проект REGIONS4FOOD.

Други партньори в новия проект са Областен съвет на регион Pays de la Loire (Франция), Областна администрация на регион Emilia Romagna (Италия), Областна администрация на регион Limburg (Нидерландия), Регионална агенция за развитие на област South Transdanubia (Унгария) и Областна администрация на регион South Ostrobothnia (Финландия).  Общият бюджет на целия проект е 1 600 000 Евро, като този на ОА Пазарджик е 200 000 евро. Предвидената продължителност е 5 години.Тази страница е видяна: 224

 Публикувано от: pamedia на понеделник 19 март 2018 - 16:28:26

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Служители на Областната администрация ще повишават квалификацията си по проект
Проект цели да повиши капацитета на служителите в областната администрация
Служители на Областната администрация дариха кръв 
Трима студенти на стаж в Областната администрация
Ученици поеха управлението и в Областната администрация
Областната администрация е осигурила работа на 168 безработни лица
Областната администрация пуска горещ телефон за корупция
Гимназията по икономика в Пазарджик ще реализира еко проект по програма „Коменски“ за 20 000 евро
Над 150 чувала с отпадъци събраха служители на РИОСВ и Областната администрация в Пазарджик от парк "Писковец"
Живи елхички се продават с благотворителна кауза. Областната администрация се включи в кампаниятаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5522 сек., 0.4691 от тях за заявки.