RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
ЗНАЧИМ ЮРИСТ И МУЗИКАЛЕН ДЕЯТЕЛ - 110 години от рождението на Стоян Кендеров
Благодарение на доброто сътрудничество с екипа професионалисти от Държавен архив - Пазарджик ПА медия има възможност да Ви докосне до архивите -  до богатството на знания, информация, история, до богатството на духа, което пазят. Следващата статия е по повод 110-та годишнина от рождението на Стоян Кендеров.
 
Стоян Кендеров е роден на 7 май 1908 г. в Пазарджик. Той е петото дете на Бинка и Петър Кендерови. Най-големият му брат Георги Кендеров е адвокат, обществен и държавен деец, кмет на Пазарджик и народен представител преди 9 септ. 1944 г., обявил се в защита на българските евреи.През 1927 г. Стоян Кендеров завършва Смесената гимназия в родния си град, а през 1933 г. – право СУ “Св. Кл. Охридски”. През 1933-1934 г. отбива военната си служба. От 1934 г. до 1936 г. той е стажант в Пазарджишкия окръжен съд и при адвоката Панайот Дучев. През 1936 г. Пазарджишкият адвокатски съвет вписва Стоян Кендеров в списъка на адвокатската колегия.Стоян Кендеров

През 1938 г. се жени за Елена Стоянова Клисурска – Кендерова. От брака им се раждат трима сина: Милчо, Петър и Чавдар. Средният от тримата синове е академик Петър Кендеров, който е изтъкнат учен с международна известност, с изключителен принос за израстването и утвърждаването на българската математическа школа на световно ниво. Почетен гражданин на Пазарджик.
Стоян КендеровСтоян Кендеров работи като адвокат (1938-1952 г.), юрист-консулт в ГНС – Пазарджик (1953-1959) и главен арбитър на Държавния арбитраж при ОНС– Пазарджик (1959-1970). На 4 ян. 1971 г. се пенсионира.
Стоян Кендеров
Под влияние на другия си брат Димитър, който е съосновател на музикалния кръжок (по-късно дружество) “Маестро Г. Атанасов”, Стоян Кендеров става негов член след създаването му през 1920 г. От тогава той в продължение на повече от 6 десетилетия непрестанно и апостолски работи за културното издигане на града ни. Свири на виолончело, контрабас, мандолина, мандола и фагот.
Първият цигулков оркестър при Смесена гимназия – Пазарджик с участието на Стоян Кендеров, диригент Коста Георгиев.1925 г. 

Участва непрекъснато като оркестрант в състава на музикално дружество “Маестро Г. Атанасов” и Мандолинния оркестър “Маестро Г. Атанасов”. В дружеството е заемал следните длъжности: помощник домакин, секретар, член на Управителния съвет, заместник-председател и председател на вече ансамбъл “Маестро Г. Атанасов”. През 1943 г. активно съдейства за обединяването на двете музикални дружества в Пазарджик (“Маестро Г. Атанасов” и “Родопска песен”) и е един от авторите на устава на обединеното дружество. Особено ярко неговата дейност на културен строител в Пазарджик се проявява в годините след 1944-1945 г. Новите форми на организация на културния живот в страната дават възможност на Стоян Кендеров най-пълноценно да използва богатия си опит и виждания за възхода на културните институти в града ни. Като председател на Градския представителен ансамбъл “Маестро Г. Атанасов” той се заема с укрепването му. И след време постигнатото високото художествено изпълнителско ниво дава основание за превръщането на ансамбъла в самодеен оперетен театър. Стоян Кендеров е един от големите радели за сливане дейността на ансамбъл “М. Г. Атанасов” с Градския театър и за създаване през 1959 г. на Драматично-музикален театър. Със създаването на този нова формация, която за първи път възниква в Пазарджик, става раздел между 2 епохи в развитието на оперетното изкуство на града –епохата на самодейността и епохата на професионализма. Към Градски народен театър се създава музикален отдел с щатен оркестър, щатни оперетни артисти и на хонорар хор и оркестранти. През 1963 г. Драматично-музикалният театър е закрит. С решение на ИК на ОНС – Пазарджик оперетата преминава на самодейни начала към Дома на профсъюзите и ГНС – Пазарджик. Стоян Кендеров като служител в ОНС и Георги Методиев, зам-директор на театъра,. къртовски работят за съхраняване на хористи, музиканти и солисти. Не остава предприятие ,учреждение, организация, които да не са посетени, с оглед настаняване на работа засегнатите от закриването на оперетния състав в театъра. Издействат и Министерството на просветата и културата дава съгласие самодейната оперета да има 6 платени длъжности: диригент, корепетитор и 4-ма артисти-солисти Съществена е помощта му и при създаването на Симфоничния оркестър и одържавяването на Ансамбъла за народни песни и танци. За заслуги в развитието на музикално дружество “Маестро Г. Атанасов” Стоян Кендеров е награден с орден “Кирил и Методий”- IIстепен.

В резултат на дългогодишна, проучвателска, събирателска и изследователска дейност Стоян Кендеров написва първото и единствено по рода си изследване на музикалното изкуство в град Пазарджик “Страници за музикалния живот в Пазарджик” в 4 части, което се съхранява в личния му фонд в Държавен архив – Пазарджик. В него се проследяват музикалните събития и традиции, създавани и утвърждавани в продължение на близо век и половина (1840-1983). Направен е преглед на първите музикални прояви в града преди и след Освобождението на България (1878), на създаването, развитието и изявите на музикалните дружества “Маестро Г. Атанасов” и “Родопска песен”, на музикалния кръжец “Петко Стайнов”, Детската музикална школа, Драматично-музикалния театър, Симфоничния оркестър, на представителите на инструменталното изпълнителско изкуство и хоровата самодейност и др.Стоян Кендеров

През 2007 г. Община Пазарджик издава част I и II. Надяваме се, че все някога Общината ще прояви разбиране и ще довърши отпечатването на цялостния труд.

Стоян Кендеров
 
Стоян Кендеров със съпругата си Елена Кендерова и тримата си сина: Петър, Милчо и Чавдар през хижа “Добра вода”. 30 апр. 1988 г.
Стоян Кендеров е дългогодишен председател на Окръжния комитет за трезвеност в Пазарджик и член на Националния комитет за трезвеност. Той е един от основателите на Туристическо дружество “Алеко” – Пазарджик през юли 1957 г., дългогодишен член на пленума на ОС на БТС – Пазарджики на Туристическо дружество “Алеко” – Пазарджик. Много години участва в различни туристически прояви, излети, екскурзии, събори, конференции. Особено приятни са дните прекарани из Родопите. По случай 80-годишнината Стоян Кендеров е награден с медал “Алеко” от ЦС на БТС за заслуги към туристическото движение.

Разностранна е обществената дейност на Стоян Кендеров. Винаги усмихнат и търпелив, обичащ хората, през целия си живот той работи неуморно, с цялата си душа, за възхода и просперитета на културните институти и музикалните състави на нашия град Пазарджик.

Нонка Нейчева Държавен архив - Пазарджик


Тази страница е видяна: 2826

 Публикувано от: pamedia на вторник 08 май 2018 - 12:39:28

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Елена Лютакова
100 години от рождението на художника СТОЯН ВАСИЛЕВ + 10 ГОДИНИ по-късно
115 години от рождението на художника Стоян Василев
Галерия „Ст. Доспевски“ отбелязва 110 години от рождението на Стоян Василев
95 ГОДИНИ ОРГАНИЗИРАН МУЗИКАЛЕН ЖИВОТ В ПАЗАРДЖИК 1920–2015 г.
95 ГОДИНИ ОРГАНИЗИРАН МУЗИКАЛЕН ЖИВОТ В ПАЗАРДЖИК 1920–2015г.
95 ГОДИНИ ОРГАНИЗИРАН МУЗИКАЛЕН ЖИВОТ В ПАЗАРДЖИК – 1920–2015г.
95 ГОДИНИ ОРГАНИЗИРАН МУЗИКАЛЕН ЖИВОТ В ПАЗАРДЖИК – 1920–2015г.
95 ГОДИНИ ОРГАНИЗИРАН МУЗИКАЛЕН ЖИВОТ В ПАЗАРДЖИК – 1920–2015г.
95 ГОДИНИ ОРГАНИЗИРАН МУЗИКАЛЕН ЖИВОТ В ПАЗАРДЖИК 1920–2015г. -VI част
ЛИЧНОСТИ, СЪБИТИЯ, ФАКТИ
НИКОЛА МАРИНОВ
(110 години от рождението и 35 години от смъртта на видния съгражданин)Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5643 сек., 0.4785 от тях за заявки.