pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Държавен архив – Пазарджик
110 години от рождението на Богдан Овесянин
pamedia , четвъртък 11 октомври 2018 - 16:52:37 // коментари: 0

 Богдан Овесянин


Богдан Овесянин
 
Богдан Овесянин    На 11 окт. 2018 г. се навършват 110 г. от рождението и 70 г. от смъртта на Богдан Овесянин – поет, писател и народен учител. Роден е като Тодор Кръстев Натов в Панагюрище на 11 окт. 1908 г. в семейството на учителите Ташена и Кръстьо Натови. Основно образование завършва в родния си град. От 1922 до 1927 г. учи в педагогическите училища в Панагюрище, Казанлък и Самоков. През есента на 1927 г. се записва да следва във факултета по славянски филологии на Софийския университет. Завършва образованието си през 1933 г. и работи като учител в София, Разлог, Свиленград, Копривщица, а последните 4 години (1944-1948 г.) е директор на новооткритата гимназия в Стрелча. Петнадесет години той посвещава на учителската професия и навсякъде оставя трайни спомени като прекрасен човек и народен учител. Умира на 11 октомври 1948 г. в Стрелча.


Първите си литературни опити прави като ученик в прогимназията. През 1921 г. заедно с още трима негови другари започват издаването на в. "Знание". За първи път печата през 1926 г. в сп. "Наковалня". Като студент активно сътрудничи в печата под различни псевдоними: Федя Кръстев, Адажио Чубрак, Виктория Планинска, Елга Никитина. Впоследствие започва да подписва творбите си с името Богдан Овесянин, с който псевдоним остава в историята на българската литература. Сътрудничи на вестниците "Литературен подем", "Студентска трибуна", "РЛФ", "Вестник на жената", "Литературни новини", "Жупел", "Стожер", "Нов живот" и др.; на списанията "Народна просвета", "Звезда", "Художествено творчество", "Преглед" и др. С много обич Богдан Овесянин пише за децата. В "Барабанче", "Светулка", "Детски свят", "Славейче" и др. са поместени много негови стихове и приказки. През 1940 г. е приет за член на Дружеството на детските писатели. Приживе Богдан Овесянин издава 11 детски книжки. През 1954 г. издателство "Народна култура" отпечатва "Избрани стихотворения" под редакцията на проф. Симеон Русакиев, а през 1956 г. - "Пролетно събуждане", под редакцията на проф. Георги Веселинов.
Богдан Овесянин Богдан ОвесянинБогдан Овесянин 
 С майка си в Панагюрище. 1912 г. Външен изглед на Педагогическото училище в Самоков. 1927 г. Пенка Кр. Натова – сестра на Богданн Овесянин със съученици от Панагюрското педагогическо училище. 1929 г.
Документите от фонда на Богдан Овесянин са предадени в Държавен архив - Пазарджик, в по-голямата си част, от сестра му Пенка Царева през 1990 г. като дарение. Част от снимките и кореспонденцията са предадени също като дарение от брат му Кръстьо Натов през 1988 г. Във връзка с честването 80-годишнината от рождението на поета, фондът се обогатява допълнително с материали.
Документите от фонда отразяват преди всичко творческата дейност на Богдан Овесянин. Запазени са оригиналите, в много случаи с нанасяните поправки или други варианти, както и изданията, в които са отпечатани голяма част от произведенията му. Предадени са и тетрадки със стихове и разкази, писани като ученик в Самоков и като студент в Университета, дневникът му от войната, съдържащ не само преживяванията, но и стиховете, родени в окопите. Значителен брой представляват писмата във фонда. Запазени са и биографичните материали - спомени, юбилейни страници в местния печат, слова по повод годишнини от рождението и смъртта на поета и други. Във фонда се съхранява и богат снимков материал - снимки, свързани със семейната среда и родния град, сред съученици в Панагюрище, Казанлък и Самоков, сред състуденти в София, с колеги и ученици в Разлог, Свиленград, Копривщица и Стрелча.

Божидар Кехайов
Държавен архив - Пазарджик


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 10728Време за изпълнение: 0.5996 сек., 0.5477 от тях за заявки.