RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Измервания на костна плътност по повод 20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата
Остеопороза

Във връзка с отбелязването на Световния ден за борба с остеопорозата, РЗИ Пазарджик планира поредица от инициативи. В седмицата от 15 до 19 октомври експерти от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ ще изнесат презентации на тема: „Остеопорозата – тихият крадец“. Посредством тест на желаещите ще бъде оценен рискът от остеопороза.


На 22 октомври съвместно с Асоциация „Жени без остеопороза”, със съдействието на Младежки дом Пазарджик, ще се организира информационна кампания за определяне на личния риск от остеопороза.  Ще се проведат изследвания на телесен състав и костна плътност, посетителите ще могат да се запознаят с някои прости начини да открият признаците на заболяването, както и да определят личните си рискови фактори с теста на Международната фондация по остеопороза и теста на Световната здравна организация. Изследванията ще се проведат в Младежки дом след предварително записване на тел. 0884 71 44 39 на цена 10 лв.

Остеопороза e прогресиращо метаболитно заболяване на скелета, в резултат от разрушаване на колагеновата матрица костите изтъняват и губят плътността си. Нарушава се равновесието между процесите на изграждане и разграждане на костната тъкан в полза на разграждането. Тя е болест, при която плътността и качеството на костта се влошават, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката.  

Загубата на кост няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата.  Заболяването засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. Сред факторите за повишен риск са генетичната предразположеност, възникнали медицински проблеми, които влияят негативно върху здравето на костите, нездравословно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол. Профилактичните мерки, които всеки човек може да предприеме са редовните упражнения, диета с достатъчен прием на калций, набавяне на витамин Д чрез излагане на слънчева светлина, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи. 


Тази страница е видяна: 4911

 Публикувано от: pamedia на понеделник 15 октомври 2018 - 16:13:22

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Измервания на костна плътност по повод Световния ден за борба с остеопорозата
Стрелча е част от кампанията за борба с остеопорозата. Ще се проведат измервания на костната плътност
Кампания в Пещера по повод 1 декември - Международния ден за борба със СПИН
В Механото ще се проведат поредица от срещи по повод Световния ден за борба с наркотиците
По повод Деня за борба с наркоманиите от РЗИ-Пазарджик напомнят за опасността от употребата им
Седмица на отворените врати в „Уни Хоспитал“ по повод Световния ден за борба с рака
Инициатива и в Пазарджик по повод Европейския ден за борба с трафика на хора - поход за свободата
Сини балони полетяха по повод Деня за борба с трафика на хора /видео/
Срещи с ученици по повод Световния ден за борба с наркотиците ще проведат днес здравни експерти
Профилактични прегледи в Центъра за онкоболни в Пазарджик по повод европейската седмица за борба с рака на маточната шийкаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.6512 сек., 0.5655 от тях за заявки.