RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
16 ноември - Ден на толерантността

toler181116b.jpg


В Деня на толерантността в Община Пазарджик се състоя представяне на класовете участници в инициативата "Клас на месеца". ПА медия Ви представя състезанието през погледа на Зорница Баракова, секретар на читалище "Пробуда" - Пазарджик
Шест класа - от II-ри до XI-и от 6 училища днес в Пленарната зала на Община Пазарджик представиха своите изяви през изминалия месец, участвайки в инициативата "Клас на месеца", като част от голямата награда "Клас на година" на Община Пазарджик.

Когато дойде редът на нашите циганчета, залата замря. За първи път ученици от ромската общност, кръжочници и на читалище "Пробуда", дръзнаха да участват в общинската надпредвара, разказвайки за своите добри прояви: протегната ръка за помощ към своята съученичка Джейда. Децата събрали средства, за да дойде и тя на екскурзията на класа в Природонаучния музей в Пловдив, тъй като семейството ѝ е изключително бедно. Класният ръководител - г-жа Кочева, сподели как децата покриват критериите за участие в надпреварата на класовете: "Ние наистина сме толерантни и сплотени, дисциплинирани и успешно се учим."
toler181116a.jpg

Представителната група на мургавите ученици от Средно училище "Димитър Гачев" запя завладяващата песен на Хайгашот Агасян: "Ако всички по целия свят протегнем ръце, ще се срещнем..." На обичания рефрен децата от цялата зала се хванаха за ръце и подкрепиха с емоцията си малките циганчета: "Много ли струва това да протегнем на някой ръка?" - отекна в душите на всички.

Големите ученици от класа на г-н Николов от Гимназията по химични и хранителни технологии със специални образователни потребности (СОП), от силна емоция да са пред публика едва се справиха с представянето си, но развълнуваха с мечтите си. Росица, 11-класничка със СОП и от цигански произход, сподели на висок глас мечтата си: "Искам да стана лекар и да помагам на болните деца да се чувстват по-добре. Как мога да направя света по-добро място? - Като се боря да се премахне дискриминацията." Какво ли трябва да си преживял, каква ли душевност притежаваш, за да разсъждаваш на 17 години върху сложния социален проблем за дискриминацията?!
toler181116.jpg

Участвалите класове, както и призьорите, получиха грамота и книга от кмета на Община Пазарджик, връчена от директор Дирекция "Образование и култура" Гергана Табакова. Призьорите - IV "в" на Основно училище "Св.Климент Охридкси" и XI "а" на ПГХХТ получиха и плакет. Ако три пъти през учебната година спечелиш приза "Клас на месеца", печелиш и голямата награда на Община Пазарджик - еднодневна ексурзия.

"Искам да съм мъничък вълшебник,
за да мога с пръчица в ръка
да създам магически учебник,
който се нарича "Доброта"!"

Силният стих на поетесата Нора Гаджева, произнесен с патос от малчуган второкласник изпълни сърцата на присъстващите с трепет. Да бъдем толерантни, да приемаме различния до себе си, да бъдем добри хора - оставиха посланията си децата в залата на общинските съветници - символично послание и към политическите мъже и жени на града ни - да се влее съпричастността и добротата в делата им.

Зорница Баракова
секретар на читалище "Пробуда" - Пазарджик


Тази страница е видяна: 7023

 Публикувано от: pamedia на събота 17 ноември 2018 - 21:06:17

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
21 ноември - Ден на християнското семейство
15 ноември е обявен за международен ден без тютюнев дим
На 1 ноември БЧК организира акция по кръводаряване
На 9 ноември в офиса на НАП-Пазарджик няма да има ток
Факелното шествие на 1 ноември в Пазарджик
Акция „Зима” - в три етапа, стартира на 1 ноември
В четвъртък, 3 ноември, ще е клетвата на новите съветници
Вечерно факелно шествие на 1 ноември в Пазарджик
Георги К. Спасов
МЕСЕЦЪТ
ноември 2017
До 11 ноември СБА безплатно проверява състоянието на автомобилиТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4964 сек., 0.4166 от тях за заявки.