pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Закриват се училищата в Росен и Црънча, във Величково и Черногово стават средищни
pamedia , вторник 20 март 2012 - 11:15:15 // коментари: 0


За разглеждане в Общинския съвет ще бъде внесено предложение на администрацията за закриване на  училищата в селата Росен и Црънча от следващата учебна година – 2012/2013. Причината е демографския срив, малкия брой на децата, които в момента се обучават в слети паралелки.
През настоящата учебна година в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – с.Росен се обучават  17 ученици, а в ОУ „Васил Левски” – с.Црънча – 37 ученици. В същото време раждаемостта
в двете села е спаднала драстично. През 2005 година в Росен и Црънча са се родили съответно 6 и 3 деца, през 2006 година – 9 и 10 деца, а през 2007 год – 4 деца в с. Росен и 7 и в с.Црънча.
Малкият брой ученици не осигурява необходимата финансова издръжка на училищата, посочи кметът Тодор Попов. Според него закриването на учебните заведения е неприятна, но абсолютно обоснована и необходима стъпка от гледна точка на по-доброто обучение на децата. За тях ще бъде осигурен транспорт до учебно заведение в съседно населено място.
Предвижда се и включване на ОУ “Васил Левски” в село Величково и Прогимназия “Асен Златаров” в с. Черногорово  в Списъка на средищните училища в Република България.Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 997Време за изпълнение: 0.5361 сек., 0.4611 от тях за заявки.