RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Стрелча приема мерки за намаляване на безработицата

Площадът в СтрелчаНа предстоящото заседание на Общинския съвет в Стрелча местната администрация ще предложи за гласуване мерки за намаляване на безработицата. Те са разработени във връзка с Общинския план за развитие и Програмата за управление за мандата 2012-2015 година, съобщи кметът Иван Евстатиев.

Целта е да бъде подпомогнат бизнеса, за да се запазят съществуващите работни места и да се разкрият нови, да се намали натискът на трудовия пазар и понижаване равнището на безработица в областта. Приоритет в това отношение е повишаване на квалификацията на безработните и тяхната конкурентноспособност.

Към настоящия момент общината изпълнява проект по националната програма „От социални помощи към заетост”, по който на 6-часов работен ден са назначени 8 лица. Те извършват дейности по охрана, поддръжка на общински сгради, почистване на дерета и реки и на гробищния парк.

Общината кандидатства и по проект „Нов избор и реализация“ по схема „Развитие“. По този проект ще бъдат обучени безработни лица и те ще получат допълнителна квалификация с цел впоследствие да бъдат наети на работа. Общия брой на заетите в тези програми възлиза на около 90, като това ще са новосъздадени работни места в общината.
Освен това с изпълнението на проектите по Европейските програми, които ще се реализират на територията на общината също ще създадем възможност за създаване на нови рабитни места, допълни Иван Евстатиев.
Работи се и по цялостна стратегия, съвместно с Агенцията по заетостта и Бюрото по труда в Панагюрище за преодоляването на негативните тенденции и увеличаване ръста на заетостта.

Промишлеността в Стрелча е представена предимно от малки и средни предприятия. Развита е оптичната промишленост, като „Оптикомеханичен завод“ е основен производител на корекционни лещи в България и единствен — на астигматични и рецептурни. „РОКВОРК“ се занимава с обработка на камък и създаване на каменни облицовки, както и с изработване на рамки за очила.

В района на Стрелча е развит добивът и преработката на фелдшпат. Има няколко малки и микро предприятия за преработка на млечни продукти, изваряване на етерични масла и хлебопроизводство. Развито е екологичното земеделие и курортното дело.

Към края на 2011 година нивото на безработицата в община Стрелча – 12,6 на сто. В сравнение с 2010 г. се отбелязва спад с 1 пункт.

Средномесечният брой на регистрираните в община Стрелча е 246. Спрямо предходната година средномесечният брой на регистрираните е намалял с 57.

Броят на безработните младежи е  40 или 14,8% от безработните в общината. 


Тази страница е видяна: 1460

 Публикувано от: pamedia на вторник 20 март 2012 - 14:34:33

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
В Ракитово ще обсъждат мерки за намаляване на производствения травматизъм
Предприемачи и строители настояват за мерки за намаляване на цената за сметопочистване в Пазарджик
Областният и заместниците му обсъдиха с шефовете на институции три пакета мерки за намаляване на административната тежест
Бюрото по труда приема заявки от работодатели по програми и насърчителни мерки за заетост
До 11 април Бюрото по труда в Пазарджик приема заявки от работодатели по насърчителни мерки за заетост
До 4 март Бюрото по труда приема заявки от работодателите по програмите и насърчителните мерки за заетост
РЗИ Пазарджик издаде предписание на кмета на Стрелча за задължителни хигиенни и противоепидемични мерки
Положителни тенденции в спада на безработицата в Пазарджик и Лесичово
Безработицата в община Пазарджик остава трайно ниска, в края на август достига 6,2% при средна за страната 9,4%
Не безработицата, а предлагането на по-качествен продукт на пазара на труда, е очертаващият се проблем, посочи Тодор ПоповТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.9294 сек., 0.8458 от тях за заявки.