RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Правителството одобри 14 нови защитени специалности
comp_klaviatura

Правителството одобри 14 нови защитени специалности от професии и специалностите от професии, по които в бъдеще се очаква да има недостиг от специалисти на пазара на труда, за учебната 2019-2020 година. Това съобщиха от правителствената пресслужба.


Специалностите са добавени към утвърдените 29 защитени специалности и са с фокус върху секторите машиностроене, електроника и автоматика, моторни превозни средства и транспортни услуги. Списъкът със специалности от професии, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда, е актуализиран с добавянето на три търсени специалности - машини и системи с цифрово-програмно управление, промишлена електроника и технология на органичните вещества. Така броят на специалностите в него става 57.

Новите специалности и в двата списъка са предложени от отрасловите министерства и организациите на работодателите, като са разгледани и приети от междуведомствена комисия. С добавянето им към списъците се създават условия за прецизиране на държавния план-прием и насочването му за организиране и провеждане на качествено професионално образование и обучение на кадри за приоритетни икономически сектори, в които е налице слаб интерес от страна на учещите. Новите специалности създават и възможности за изпълнението на регионални програми и проекти, както и за обучение по специалности в нови или високотехнологични сектори.

Актуализирането на списъците допринася за преодоляване дефицита от подготвени кадри по специалности от професии с важно значение за пазара на труда и за икономическия растеж на националната икономика. С акта се приемат критериите за определяне на специалности от професии от Списъка на професиите за професионално образование и обучение за такива, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда.

Предложена е промяна, с която е гарантирано правото на учениците да завършат обучението си при условията и по реда, по които са го започнали, при изключване на специалност от професия от някой от актуализираните списъци със защитените специалности от професии и със специалности от професии, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда.Тази страница е видяна: 3749

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 27 декември 2018 - 14:41:40

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Правителството одобри разрешение за проучване на подземни богатства в землището на Ветрен дол
Четири нови специалности искат средните училища за 2013/14 година
Правителството одобри "България Алфа" да проучва за метални полезни изкопаеми в Панагюрище, Лесичево, Пазарджик и Стрелча
Има промени в секциите в Пазарджик - има нови секции, секции с нови граници и на нови места
„Уни Хоспитал“ в Панагюрище работи по клиничните пътеки на 35 медицински специалности
Комисията „Инвитро” одобри 9 кандидати
Новите професии и специалности в училищата в региона, гласувани от Комисията по заетост
В Пещера беше открита Трудова борса. 15 работодатели представят търсените специалности
В тазгодишната стажантска програма на „Асарел-Медет“ участват 39 студенти от различни специалности
Гимназията по Механоелектротехника обяви свободни места за записване в шест специалности в 8 класТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4481 сек., 0.3667 от тях за заявки.