RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Учителка се нуждае от нова става, за да се върне на работа. Благотворителният концерт в нейна подкрепа е на 12 фувруари
Мария Трифонова

Жена от пазарджишкото село Синитово се нуждае от нова изкуствена става, а голямата й мечта е отново да проходи, да бъде независима, да се върне на работа и да не тежи на никого. Цената на тази толкова човешка мечта на първо време е между 4 600 и 7 000 лева. Неголяма сума, която обаче е непосилна за Мария Трифонова и семейството й. От година и половина Мария е на легло. Получава минималната социална пенсия – около 200 лева. Двамата й родители също са инвалиди и лежащо болни. За всички се грижи сестрата на Трифонова – Петя, която също не е здрава.


Докато е била на крака, Трифонова не е спирала да работи. Учителка е по професия, завършила е и магистърска степен „Библиотекознание“. Била е част от екипа на Езиковата гимназия, на ОУ „Христо Ботев“, в Славовица, Виноградец, Карабунар, на други училища и ведомства. В момента обаче не може да се движи сама, безработна е и в безизходица. Въпреки това не се отчайва. Вярва, че ще се намерят добри хора, които да помогнат да се върне към нормалния си живот. Още повече че става дума за неголяма сума.

Историята на заболяването е дълга и изпълнена с много борба. Мария се ражда с нанизъм (нисък ръст), заради който костите й остават като детски, а ставите се „топят“ и са уязвими на травми. Досега е претърпяла множество операции. Повечето – с подмяна на стави. Семейството й само посреща огромните разходи (само за една от интервенциите плащат 13 000 лева), като продава всички имоти, от които може да се лиши. Докато накрая им остава само малка къща в Синитово, в която живеят.

В същото време се налага нова смяна на става, за която нямат какво да продадат. Така през пролетта на миналата година за пръв път се налага да правят благотворителна кампания. Необходимите 4 600 лева се събират, благодарение на това, че Мария е човек с авторитет и всички, които я познават, се отзовават. Повечето пари събират бившите й колеги от Езиковата гимназия, помагат жители на Синитово, с дарение се включва и кметът Тодор Попов.

Изненадващо обаче от отворени рани по тялото жената получава изключително тежка бактериална инфекция. По спешност е приета в болница. Става ясно, че ако не проведе продължителна терапия със силни антибиотици, рискува да развие сепсис и да почине. По-голямата част от лечението е домашно, на собствени разноски. Някои от медикаментите са на цени, по-високи от месечната й пенсия. Трифонова се принуждава да плати с парите от даренията, за да спаси живота си. В крайна сметка парите свършват, а инфекцията още „дреме“ в тялото й.

Заради бактерията лекарите от болница „Света Анна“, където може да бъде извършена сравнително евтино операцията, не смеят да прогнозират точно колко ще струва. Възможно е да се наложи имплантиране на посребрена става, за да не бъде отхвърлена и да не предизвика нови инфекции, а в такъв случай само тя би струвала около 7 000 лева. Нужни са и средства за съпътстващи разходи. За всяко ходене в болница Трифонова се принуждава да плаща по 300 лева за медицински транспорт. След интервенцията ще трябва дълго време да пие още антибиотици, лекарства за разреждане на кръвта и други медикаменти. После ще се наложи и рехабилитация, за да може отново да проходи след година и половина на легло. Много малка част от нея – около седмица, се поема от Здравната каса. А до възстановяване на движенията ще минат поне няколко месеца.

Хората, които познават Трифонова, отново застават безрезервно зад нея. Нейна приятелка от детството – Донка Вълчева, сама предлага да направят концерт. Тя поема повечето организационни задачи, а синът й Георги – талантлив млад пианист, урежда участието на ученици от Националното училище по музикално и танцово изкуство в Пловдив. Първоначално смятат концертът да е само с класическа музика. Но научили, че се организира събитие за Мария, много от пазарджишките състави и ансамбли сами изявяват желание също да участват. Така че програмата тепърва ще се допълва. Кметът на Синитово съдейства с ангажирането на залата, която от Община Пазарджик предоставят безвъзмездно. С помощ според силите си се включват още много хора – отпечатват плакати и покани, разпространяват ги. Който е помолен от Мария за помощ, с готовност се отзовава.

Трифонова е изключително признателна на всеки от тях. Мечтата й е отново да се изправи на крака, да започне работа, да бъде независим и пълноценен човек.

Събитието ще бъде на 12 февруари от 19,00 часа в зала „Маестро Георги Атанасов“ в Пазарджик. Вече са пуснати покани, всяка от които е по 5 лева. Дарения ще се събират и в прозрачна урна на входа на концертната зала.

Пари за лечение може да бъдат преведени и по банкова сметка:

02/0000000017508534, IBAN BG57STSA93000017508534,

Банка ДСК, Мария Иванова Трифонова.

Нека подадем ръка на един достоен човек, чиято единствена мечта е отново да проходи, за да може да се труди и да живее нормално!

Мария Трифонова






Тази страница е видяна: 3140

 Публикувано от: pamedia на понеделник 28 януари 2019 - 12:00:26

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Благотворителният коледен концерт на ОДК тази вечер - в подкрепа на Миролюба Тодорова
Благотворителен концерт за Веселина Георгиева организира нейна приятелка
След терора над учителка в с.Градец от „Подкрепа“ искат мерки в помощ на преподавателите, работещи с ромски ученици
27-годишен триатлонист се нуждае от подкрепа за оперативно лечение в Турция
Довечера е благотворителният концерт за Руска
Благотворителният концерт за Славянка Тонева е тази вечер
Благотворителният концерт на съставите от ОДК подпомогна лечението на малката Радмила
Тази вечер е благотворителният концерт на Pathways за децата от Центъра за настаняване от семеен тип
Центърът за кариерно ориентиране ще става Център за подкрепа на личностно развитие
Благотворителният концерт "Стрелчанска Коледа 2017" ще е на 21 декември



Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5332 сек., 0.4697 от тях за заявки.