pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Професионалисти по здравни грижи от региона лично ще представят професииите си пред ученици
pamedia , четвъртък 31 януари 2019 - 10:46:56 // коментари: 0Медицински лаборант

Специалисти по здравни грижи от региона ще влязат в учебните заведения, за радост, не за да оказват първа помощ, а да представят пред учениците своята професия. Инициативата е на Регионалната колегия на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи в Пазарджик. Какво правят медицинските сестри, а акушерките, каква е работата на медицинските и рентгенови лаборанти, какво е да си рехабилитатор и лекарски асистент – това ще разяснят на учениците от горните класове действащи специалисти по здравни грижи, които познават професията, изпитали са радостта да упражняват тази благородна и хуманна професия, но знаят и проблемите. Така те ще могат да отговорят на въпросите на учениците от позицията на практикуващи тези професии.


„Пред младите хора ще представим професиите на специалистите по здравни грижи, ще разкажем как протича обучението, подготвили сме и филм, с който ще срещнем учениците със специалисти, които ще споделят как са избрали професията си, няма да премълчат за нощните дежурства, за безсънните нощи, за лошите моменти, но ще кажат и за радостите, за удовлетворението, за благодарността в насълзените от радост очи“. Това сподели пред ПА медия Галина Цинигарова, председател на колегията в Пазарджик. Регионалната колегия на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи в Пазарджик е първата в страната, която започва да представя професията на сестринството в училищата. Такива срещи ще има в 8 средни училища в областта с ученици от 9-ти до 11-ти клас. За съдействието при организацията им Галина Цинигарова отправи благодарност към Регионално управление на образованието-Пазарджик. Тези срещи с учениците ще бъдат в часовете на класния ръководител. А в останалите училища са подготвени информационни материали, които ще стигнат до учениците с посредничеството на директорите и класните ръководители.

Медицинското обслужване е немислимо без сестринството. Световната здравна организация вече обяви намерението си професията на сестринството да бъде защитена професия. Липсата на кадри е в световен мащаб и не засяга само България или региона. Тези кадри работят във всички видове структури, които имат отношение към здравеопазването, а в момента са поставени и пред нови предизвикателства заради необходимостта от универсален достъп до здравни грижи за всички хора, изправени са пред нови изисквания за бърза професионална реакция при бедствия, аварии и терористични атаки. Затова тези 14 медицински сестри, акушерки, лаборанти и рехабилитатори от региона, които ще отидат при учениците, ще бъдат искрени с тях за отговорностите, които стоят пред хората от тази професия – отговорности, които са заложени още в сестринската клетва на Флоранс Найтингел – основателката на модерното сестринство. Сред учениците те ще търсят свои последователи в благородната професия и в мисията „Здравни грижи“.

Сестринство
Сестринство


Катя Бузник


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 5040Време за изпълнение: 0.4437 сек., 0.3690 от тях за заявки.