RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
В Пещера успешно работят екипи за обхващане и връщане в образователната система на деца и ученици
Пещера

В Пещера се проведе работна среща с участието на министъра на образованието Красимир Вълчев, народния представител Десислава Костадинова, началникъта на РУО Валентина Кайтазова, учители и директори на училищата и детските градини в общината. Основната тема на срещата, чиито домакин бе СУ “ „Св.Климент Охридски““ бе изпълнението на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, съобщиха от местната администрация. Според министър Вълчев в община Пещера има отлично взаимодействие между институциите,  а това е предпоставка за изпълнение на така важната формула всички институции заедно да работят за задължително образование, ранно обхващане в детската градина, свързано с мотивирани учители и подкрепа за всяко едно дете в образователните институции.
Пещера

В срещата участие взе и кметът на Община Пещера Николай Зайчев. В изпълнение на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст в община Пещера са формирани екипи към всички детски градини и училища. Екипът на община Пещера координира дейността на екипите в непрекъсната връзка с дирекция ,,Социално подпомагане“ и полицията. В екипите са включени и кметовете на с.Радилово и с.Капитан Димитриево, които оказват постоянно съдействие, коментираха от общината.  До края на 2018г. в системата са върнати 29 деца и ученици. Обходени са над 600 адреса. От началото на 2019 г. в училище са се завърнали още двама ученици.

В изпълнение на Механизма за периода 25 януари - 27 юли 2018г. са съставени 58 акта относно прилагане на разпоредбите на чл.347 ал.2 и ал.4 на ЗПУО. 21 от тях за юли 2018 след влизане в сила на ПМС 100/08.06.2018г.

Основните проблеми, с които екипите се сблъскват са често заминаване в чужбина, ранно отпадане на момичета поради омъжване, ранно започване на работа, не припознаване на образованието като приоритет за семействата и в резултата на това чести и безпричинни отсъствия от училище.

Освен работата по механизма, на срещата бяха обсъдени и други текущи теми в образованието, като бе даден добър пример с дуалното обучение в Пещера.

Обсъдена бе модернизацията на материално-техническата база, от която се нуждаят училищата. Според министър Вълчев обезпечеността с учители е едно от най-сериозните предизвикателства.
Тази страница е видяна: 3451

 Публикувано от: pamedia на понеделник 04 февруари 2019 - 21:06:40

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
В „Синята стая“ на КСУДС приключи образователната програма на ученици от ПМГ със съдии от Административен съд - Пазарджик
В кв."Изток" са 6 автопатрула, в цялата Пазарджишка област работят полицейски екипи
Ученици от ПМГ „Константин Величков“ успешно преминаха програмата „Практични финанси“
Ученици от ПГИМ-Пазарджик вече са приети за студенти след успешно представяне на национално състезание
6 училища в Пазарджик работят с деца със специални образователни потребности
Успешно начало на благотворителната кампания на ИГА за асансьор за Кризисния център в Пещера
Тази нощ екипи от жандармерията и полицията ще патрулират в района на Пещера
В Пещера изпробваха Единната спасителна система чрез учение при случай на тежко земетресение с магнитут 6,1 по Рихтер
Силният глас на България в Брюксел се чуваше благодарение на г-жа Захариева и силната й воля за промяна на съдебната система, каза на среща с жители на село Радилово община Пещера Цветан Цветанов
В Национално проучване на затлъстяването при ученици ще бъдат обхванати деца от 7 училища в Пазарджишка областТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5600 сек., 0.4748 от тях за заявки.