RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Кметът на Пещера иска детските градини да бъдат включени в националните и европейските програми и като оборудване, а не само за енергийна ефективност
 
Пещера
Среща по темата “Образование и мотивация на младите хора за повече знания и перспективи за развитието на България и Европа“ с участието на заместник-министъра на образованието Деница Сачева и заместник-председателя на парламентарната комисия по образование Галя Захариева се проведе в Пазарджик. В шестия граждански диалог „Европа в нашия дом“ бяха представени приоритетите в сектора.
По време на срещата кметът на Пещера Николай Зайчев постави на вниманието въпрос за предучилищното образование. Пред представителите на изпълнителната и законодателната власт той засегна проблемът с остарялата материална база на детските градини, в които оборудването често е на повече от 40 години – легла, шакфчета, маси. Особено тежък е проблемът за по-малките общини, които имат нужда от държавна подкрепа. „Първата стъпка, за да имаме успешни деца в училище е те да бъдат обхванати още в детските градини. Добрата основа в детските заведения позволява задържането на децата и след това в училище. Трябва да се помисли как детските градини да бъдат включени в националните и европейските програми и като оборудване, защото към момента те участват само в програми за енергийна ефективност“, каза Зайчев.
Оказа се, че подобен въпрос се поставя за първи път по думите на Галя Захариева, която поясни, че на общините наистина им се налага да дофинансират градините, както и че има много трудности в събирането на таксите. Според Захариева трябва да се помисли от къде и как да се осигурят средства за осъвременяване на материалната база на детските градини.
Зам.- министър Сачева пък пое ангажимент и каза, че част от средствата в следващия програмен период ще бъдат насочени към детските градини. Тя посочи, че стартира проект за 82 милиона лева, който ще поеме част от таксите на децата и може би някаква част ще бъде използвана и за подобряване на средата в детските заведения.
Община Пещера непрекъснато подпомага детските градини, извършва необходимите ремонтни дейности. Включително две от детските заведения в града защитиха успешно проекти пред Общинския фонд за подкрепа на местни инициативи и се сдобиха с оборудване за физкултурните си салони.
Тази страница е видяна: 3052

 Публикувано от: pamedia на сряда 20 февруари 2019 - 12:49:31

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Още 10 многофамилни жилищни сгради в Пещера ще бъдат обновени по "Енергийна ефективност"
Шест многофамилни жилищни сгради в Пещера ще бъдат обновени по "Енергийна ефективност"
Детските градини в община Пазарджик ще бъдат отворени на 1 юни
Възможностите по фонд "Енергийна ефективност" ще бъдат представени в Пазарджик
В Пещера ще продължи санирането по „Енергийна ефективност в периферните райони-2“ на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г.
Детските градини в община Пещера отварят на 26 май
Сградата на Община Пещера ще бъде обновена по "Енергийна ефективност"
Първи одобрени проекти за саниране на блокове по "Енергийна ефективност" в Пещера
Педагогическият и лекарски персонал в детските градини в Пещера, както и всички служители – с тестове за COVID-19
Община Пещера иска 1 385 236,92 лв. за повишаване енергийната ефективност в учебна сграда, физкултурен салон и детска градинаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5423 сек., 0.4851 от тях за заявки.