pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Андрей Момчилов: Краят на финансирането на Центъра за правата на децата не означава край на работата с децата в конфликт и в контакт със закона
pamedia , петък 22 февруари 2019 - 13:41:46 // коментари: 0

Фонд ИГА

На заключителна кръгла маса Фонд за превенция на престъпността ИГА обяви края на работата си по Проект „Центрове за правата на децата в конфликт или в контакт със закона в България“. В конференцията, провела се в Гранд хотел „Хебър“ участие взеха представители на различни общински и държавни институции, сред които представители на Полицията, на социалните служби, на комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, психолози, инспектори по пробацията, представители на центровете от семеен тип и други, имащи отношение към възпитанието и грижите за децата.

„Краят на този проект, приключването на финансирането по него не означава, че работата ще свърши. Ние продължаваме. Както и с проекта за домашното насилие, и по този проект ще продължим да работим на доброволни начала и никой няма да бъде върнат само защото проектът е приключил“, заяви  в началото на конференцията Андрей Момчилов, експерт във Фонд ИГА и ръководител на проекта. Той припомни, че тази година се навършват 30 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. В началото на дебата той постави за обсъждане актуални въпроси, като задържането на деца извършители на престъпление за 24 часа без уведомяване на близките и насилието над деца в семейството. Според Андрей Момчилов добре трябва да бъде обмислена хипотезата на задържане на деца без уведомяване на родителите, предвид на притеснението и напрежението, което може да причини това задържане, както на детето, така и на възрастните. А по отношение на насилието в семейството, никакви негови прояви не могат да бъдат приемливи, категоричен беше експертът.Андрей Момчилов отчете като изключително успешна работата на пазарджишкия център за деца. Освен в Пазарджик подобни центрове са функционирали в София, Русе и Враца. Той функционира от май 2017 година с финансовата подкрепа на Фондация „Велукс“. По време на функционирането му са консултирани 79 деца и 87 техни близки. По проблемите са работили 100 експерти и 19 представители на местните общности.

Валентина Гешева представи на кръглата маса иновациите в работата по проекта и изготвената оценка-доклад за непълнолетните извършители на престъпления. Изработена е специална методика, която включва интервю с извършители и с негови родители, ако има такива. Под внимание се взема физическото и психическо здраве на извършителя, отношението му към извършеното престъпление, начина на мислене, стила на живот, квартала, в който живее, семейната среда и условията и накрая каква е мотивацията му за промяна. На база на това се изчислява степента на риск от извършване на повторна проява.

Отчетена беше и ролята на програми и проекти за деца в конфликт и контакт със закона, като волята на всички участници беше подобни дейности, от които във времето винаги ще има нужда, да станат устойчиви и да получат подкрепа като държавно делегирани дейности.


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 6969Време за изпълнение: 0.9207 сек., 0.8661 от тях за заявки.