RSS емисии

    


 
 Мобилна версия
banner19_2.jpg
Бойка Маринска

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
gerb_pa_media_350x75.jpg
С рецитал „Аз, учителят“ Георги К. Спасов отбеляза 70-та си годишнина
Георги К. Спасов

Писателят, хумористът, общественикът, доскоро шеф на дирекция „Образование и култура“ Георги К. Спасов събра снощи на рецитал под надслов „Аз, учителят“ голяма част от културния елит, при това не само пазарджишкия. Поводът е 70-годишният му юбилей. И макар да звучи като клише, че да си учител е призвание, в това е смисълът на живота на един истински учител. И затова Георги К. Спасов лесно влезе в образа. В ролята на негови ученици на сцената на ХГ „Станислав Доспевски“ му партнираха млади театрални дарования от Театрална школа „Приятели“ с ръководител Александър Братоев, а също и приятели – хора, известни в Пазарджик с афинитет към културата и изкуството. Забавните диалози не оставиха равнодушна публиката. Гостите на юбилея на Георги К. Спасов се забавляваха с хумористичните сценки, излезли не само под неговото перо, ами и в негово изпълнение: забавни ситуации в клас, на улицата, случайни срещи с бивши ученици – всички пресъздадени с присъщото му тънко чувство за хумор.


В културното пространство на галерията да уважат юбиляра бяха много негови приятели, колеги, почитатели на творчеството му, включително и бивши ученици. За едни той е учител, за други е редактор на в. „Дебютант“, трети го познават от „Сатирикон“ по „Оберон“, знаят го и като председател на Дружеството на писателите в Пазарджик, и като директор на дирекция „Образование и култура“ в Община Пазарджик и със сигурност най-многобройна е групата на читателите му.

Георги К. Спасов получи снощи много поздравления и чу много признания от хора, в чийто живот е оставил някаква следа. Своето признание му изказа и кметът на Пазарджик Тодор Попов. Той му благодари за усилията, които е положил като директор на „Образование и култура“ да бъдат запазени всички литературни награди, а в Община Пазарджик те са най-много в страната. Идея на Георги К. Спасов, която е намерила реализация, пак благодарение на усилията му, е подпомагане издаването на книги на местни автори. „Сега като погледнете културния ни афиш, той е несъотносим с афишите на други подобни на нас общини. И това всичко е благодарение на Георги Спасов, за което му благодаря и като кмет, и като човек, защото в продължение на тия години заедно той ме научи да имам друг поглед върху културата и културното наследство, научи ме да пазя традицията на пазарджишката култура, научи ме на това ние да ценим и даваме признание на хората на изкуството тогава, когато те още са сред нас“, каза Тодор Попов.

Поздравление към Георги К. Спасов отправи и председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. Той припомни, че Пазарджик е град на велики гении на словото, започвайки от Константин Величков, Никола Фурнаджиев, Димитър Бояджиев, Иван Динков, Стоян Бакърджиев и поздрави Георги К. Спасов за подкрепата към писателите и за възстановяването на литературните награди в Пазарджик.

След рецитала беше представена и „Био-библиография“ на Георги К. Спасов – издание на Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев със съставител Надежда Механджийска. В началото на книгата е автобиографията на Георги К. Спасов – едно различно четиво от типичните автобиографии, а в библиографската справка са включени 976 записа, от които над 799 са във връзка с неговото авторство, а 177 записа засягат литературата за живота и творчеството му. Към книгата има и диск с пълното съдържание на книгата, който в допълнение осигурява по-лесни връзки към онлайн публикациите, а също така има и видеовизитка „Георги К. Спасов – самоизложил се в снимки и текст“, завършваща с усмихнат фотопортрет и самопожеланието „Честит ми юбилей“! От много хора снощи той чу пожелания за юбилей, много му пожелаха да се готви и за следващия!

Георги К. Спасов


Катя Бузник


Тази страница е видяна: 818

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 28 февруари 2019 - 13:09:24

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Приятели и почитатели отбелязаха 70-та годишнина на Георги Спасов /видео/
Община Лесичово отбеляза 30-та си годишнина
Пазарджик отбеляза 126-та годишнина от Съединението
Пазарджик отбеляза 137-та си годишнина от Освобождението
Стрелча отбеляза 139-та годишнина от Освобождението
Ракитово отбеляза 50-та годишнина от обявяването си за град
Стрелча отбеляза 137-та годишнина от Априлското въстание
ЦСРИ за онкоболни в Пазарджик отбеляза 8-та си годишнина
Велинград отбеляза 90-та годишнина от рождението на Николай Гяуров
Приютът за безпризорни деца в Пазарджик отбеляза 10-та си годишнинаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4520 сек., 0.3700 от тях за заявки.