RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Еврокомисарят Мария Габриел и кметът на Пазарджик Тодор Попов откриха национална конференция на училищата посланици на Европейския парламент в България

Мария Габриел

Еврокомисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел и кметът на Пазарджик Тодор Попов откриха първата национална конференция на училищата посланици на Европейския парламент в България, на която градът е домакин днес и утре.

„За мен е вълнуващо да съм днес с вас и именно в Пазарджик да поставя финал на Европейската седмица за медийна грамотност“, каза в приветствието си Мария Габриел. Тя отбеляза, че "има нужда не само да се борим с феномена дезинформация онлайн или фалшиви новини, но и повече да говорим за сигурност в онлайн пространството". Правилата в пространството офлайн трябва да важат и в пространството онлайн, подчерта еврокомисарят. По думите й, "колкото и да са напреднали технологиите, ако не се инвестира в хората, цифровизацията няма да бъде възможност, а ще бъде риск". Тя допълни, че в Европа само 44 процента от европейските граждани имат цифрови умения и знания, а след 2002 година 90 на сто от работните места ще изискват основни цифрови умения. Еврокомисар Габриел посочи още, че цифровизацията присъства във всеки сектор от икономическия и социалния живот и няма да има резултат, ако няма подготвени млади хора.
Кметът на Пазарджик Тодор Попов отбеляза в приветствието си, че днешните млади хора ще бъдат утрешните лидери и трябва да бъдат отговорни, компетентни, да имат самочувствие и амбиция да развиват системите, които управляват. Попов добави, че в контекста на предстоящите европейски избори "трябва да сме активни и умни, защото те са от стратегическо значение и ще покажат каква Европа искаме". Кметът посочи още, че конференцията е добър пример за това как младите хора да бъдат съпричастни към темите на Европа.
След откриването конференцията продължи с дискусия за европейския парламент и за медийната грамотност срещу фалшивите новини. За „хигиенните“ навици в интернет сигурността говори Мария Габриел. В диалог с младите хора еврокомисарят посочи, че Европа, макар и да закъснява, има своите успехи в роботизацията, микро- и наноелектроника. „Предстои пет години да си говорим за изкуствен интелект, за етични принципи, за стратегически капацитет“, посочи Мария Габриел. Младите хора се интересуваха от това как ще се отрази чл. 13 на големите платформи като Youtube и Facebook. „Не може Европа да има директива за авторски права от преди 20 години, когато ги е нямало нито Youtube, нито пък платформите, които печелят, защото разпространяват информация. Въпросът е не е ли справедливо да печели този, който създава съдържание. Първо да успокоя индивидуалните потребители – чл. 13 няма да ги ограничи да пишат свои блогове, да използват клипчета, гифчета, мемове и т.н., защото има специално изключение за индивидуалните потребители, а платформите трябва да имат лиценз с носителя на правата и той да има право на справедливост и възнаграждение“, каза още Мария Габриел. Конференцията и дискусията с младите хора в Пазарджик продължава и утре.

Младши посланициТази страница е видяна: 3790

 Публикувано от: pamedia на петък 22 март 2019 - 16:42:10

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Младшите посланици на ЕП от област Пазарджик разговаряха с Мария Габриел за предизвикателствата пред образованието
Младшите посланици на Европейския парламент даруваха и поздравиха кмета и съветниците
Програмата за училища посланици на Европейския парламент вече в цялата страна
До 17 март училищата от област Пазарджик могат да заявят участие в състезанието „Евроскола“ на Европейския парламент
Учениците младши посланици на Европейския парламент - на посещение в РАИС по повод успешно реализирани европроекти
Евродепутатът Мария Габриел и Столична библиотека стартират национална кампания „Читател на годината”
Връчиха удостоверенията на 18 ученици от "Аксаков" за младши посланици на Европейския парламент
Новата жп гара откриха министър Николина Ангелкова, инж. Милчо Ламбрев и кметът Тодор Попов /видео/
Мария Габриел обявява национален ученически конкурс на тема „10 години България в ЕС: резултати и предизвикателства”
Кметът на Капитан Димитриево ще отиде в Брюксел за гледането на жалбата до Европейския парламент

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5372 сек., 0.4565 от тях за заявки.