RSS емисии

    


 
 Мобилна версия
banner19_2.jpg
Бойка Маринска

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
gerb_pa_media_350x75.jpg
На среща при областния управител обсъдиха мерките за опазване на пчелните семейства
 
Пазарджик
Областният управител Стефан Мирев приветства инициативата на Областна дирекция „Земеделие“ Пазарджик за организирането и провеждането на днешната работна среща с участието земеделски производители и пчелари от региона. Мирев благодари на всички присъстващи за проявения интерес и изрази увереност, че координацията и диалогът между тях ще се подобрява в името на общата цел-стриктно спазване на мерките за опазване на пчелните семейства при провеждането на растителнозащитните дейности от страна на земеделските производители.
На срещата присъстваха директорът на ОД „Земеделие“ Пазарджик Стоян Траянов и директорът на ОДБХ Пазарджик д-р Петко Митев.
По данни на Областната дирекция по безопасност на храните, регистрираните пчелини в региона са 430. През последните няколко години в област Пазарджик не са констатирани случаи на масово отравяне на пчели след пръскане с химикали.
Мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за  провеждане на растителнозащитни дейности, представи по време на срещата Иванка Божилова – началник на отдел „Растителна защита” към ОДБХ Пазарджик. През 2018 г. в област Пазарджик са проверени 445 земеделски стопани относно употребата на препарати за растителна защита, констатирани са 532 несъответствия и са съставени предписания и 6 бр.  Актове за установяване на административни нарушения/АУАН/. За периода 2014-2019 г. са издадени 12бр. разрешения за въздушно пръскане, 2015г.-6 бр. 2016 г.- 4 бр. За периода 2014-2019г. са подадени 13 бр. жалби, от които 4 бр. са свързани с нерегламентирано въздушно пръскане, намерение за извършване на въздушно пръскане  и 1бр. относно липса на уведомително писмо. За периода 2014-2019 година не е констатиран подмор на пчели, в резултат на употребата на препарати за растителна защита съгласно нормативните изисквания.
По време на срещата на земеделските производители бяха предоставени формуляри на уведомителните писма, които следва да бъдат попълнени при извършването на пръскане с препарати за растителна защита. Уведомителните писма се изпращат в срок до три дни преди датата на третирането на площите. В същия срок се уведомяват лично (с SMS и/или по електронна поща) собствениците пчелини, разположени в землището на населеното място по местонахождение на площите, които ще бъдат третирани, както и собствениците на пчелини, разположени в граничещите землища, за датата и часа, в който ще се извърши мероприятието.
На интернет страницата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се поддържат регистри с актуална информация за разрешените за пускане на пазара и употреба продукти за растителна защита и лицензираните за употреба ветеринарномедицински продукти.
Тази страница е видяна: 472

 Публикувано от: pamedia на сряда 08 май 2019 - 14:59:26

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Турският консул покани областния управител и бизнеса на среща в Пловдив
На този етап само във Велинградско уранът е над нормата, констатираха на работна среща при областния управител
В Пазарджик ще се проведе обучение за пчелари на тема „Подготовка на пчелните семейства за медосбор”
Три сигнала за нерегламентирано пръскане със самолети са подадени в „Растителна защита” за година, стана ясно на среща при областния управител
Специалисти ще обсъждат в Пазарджик необходимите зимно-пролетни грижи за развитието на пчелните семейства
Транспортните си проблеми при придвижване до работното място обсъдиха работници на среща с кандидата за кмет Стоян Парпулов
Започват срещите на Областния управител по места
Поздрав от областния управител Стефан Мирев
Коледен поздрав от областния управител Трендафил Величков
Поздравление на областния управител по повод Възкресение ХристовоТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4372 сек., 0.3555 от тях за заявки.