RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Домашното насилие с елементи на сексуална злоупотреба – във фокуса на седмия проект на ИГА
фонд ИГА

Седми проект, свързан с превенция и защита от домашно насилие започва Фонд ИГА. Проектът е спечелен пред Министерство на правосъдието и ще се осъществява във времето от май до октомври 2019 г. Въпреки краткия времеви отрязък на действието на проекта през останалото време в ИГА работят доброволно с жертвите на насилие и на никого не е отказано съдействие, подчерта Димитър Русинов, председател на фонда.


ИГА печели поредния си проект за предоставяне на услуги за превенция и защита от домашно насилие в конкуренция с 24 кандидати, от които 11 са одобрени, посочи Марияна Бойрикова. Фондът има възможност да окаже съдействие и на място на потърпевшите. Затова и информационните дни по проекта са в по-малките и по-отдалечени от Пазарджик общини, където до момента от ИГА не са представяли своята дейност: Сърница, Ракитово, Брацигово и Велинград.

Основната дейност по проекта е работата с жертвите, посочи Валентина Гешева, психолог на фонда. По проекта ще бъде разработена програма за оказване подкрепа на жертвите на домашно насилие, като акцентът в този проект ще са жертвите на сексуално насилие. В практиката си те са се сблъскали с множество подобни случаи, включително и със случаи, в които домашното, в това число и сексуално насилие, е продължавало повече от 30 години. Експертите на фонда споделят, че жертвите често не искат да говорят пред институциите за насилието, а и някои от тях не разпознават сексуалното насилие като такова.

Адвокат Илиян Палев, който консултира жертвите на насилие, благодари на държавните и общински институции за съдействието, което фонда получава по конкретни случаи и подчерта, че освен психологическа и социална помощ, пострадалите могат да разчитат и на правна помощ. От ИГА поздравиха представителя на Районен съд – съдия Веселка Златева, за открития Център по медитация. Макар и да функционира отскоро, вече се работи по три случая, посочи съдия Златева, като поздрави ИГА за поредния им спечелен проект. По проекта е предвидена също поведенческа рехабилитационна групова програма за подкрепа на жертвите на домашно насилие с елемент на сексуално насилие, а също и работа с извършителите на насилие и оценка на риска от извършване на повторно правонарушение.

От ИГА напомнят, че Законът за защита от домашно насилие действа в България от 2005 година и обещават на жертвите пълно съдействие и разясняване на възможностите, които всеки има, за да направи своя избор и включване на жертвите в специализирани възстановяващи програми. 


Тази страница е видяна: 1536

 Публикувано от: pamedia на вторник 28 май 2019 - 14:46:10

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
ИГА приключи проект срещу домашното насилие
Фонд-ИГА - с нов проект срещу домашното насилие
Фонд ИГА започна шестия си проект срещу домашното насилие
Проект на Фонд ИГА срещу домашното насилие получи подкрепа от две организации
Фонд ИГА – с информационни дни за превенция на домашното насилие в общините от област Пазарджик
ИГА ще проведе информационни дни срещу домашното насилие в Ракитово, Брацигово, Велинград и Сърница
Въпреки ограничетелна заповед за защита от домашното насилие велинградчанин обиждал и се заканвал на майка си
Проектът „Консултираме, насочваме, подкрепяме" срещу домашното насилие ще отчете свършеното
Първата лекция от Образователната програма на Гимназията по икономика и съда в Пазарджик е посветена на домашното насилие
Общинският ръководител на ГЕРБ - Пазарджик Гинче Караминова участва в конференция, посветена на борбата с домашното насилиеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4645 сек., 0.3830 от тях за заявки.