RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Ученици от ПГИМ разиграха процеса срещу убийците на Алеко Константинов
Съдебен процес

В Съдебната палата в Пазарджик учениците от ПГИМ гр. Пазарджик, които работят по Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие“, представиха възстановка на делото, свързано с убийството на Алеко Константинов.  Под ръководството на учителя по литература г-жа Нина Димова, възпитаниците на гимназията изнесоха драматургична постановка на съдебният процес, който е трети по големина след процеса за убийството на Стефан Стамболов и този за убийството на певицата Анна Симон и е продължил само 5 дни – от 3 до 7 ноември 1897 год.
Съдебен процес

Емоционалното въведение на Велина Петрова и Антонина Манчева за нравствено извисената и принципната личност на Алеко Константинов задържа дъха на зрителите. Стивън Иванов се превъплъти в ролята на Алеко Константинов, който водеше непримирим диалог за моралните устои с негов приятел (в ролята Васил Дошков), разказаха от съда.

Бойко Кюпчев, Тодор Зубев, Чавдар Съловски и Любомир Кюпчев са пресъздали последните мигове от живота на Щастливеца, поставяйки фокуса върху злокобните събития от 11 май 1897 год. край с. Радилово. Акорди на Бах, Хендел и Шопен са подсили драматичната обстановка, за което се е погрижил Лазар Божилов.

В залата са присъствали  ученици, приятели и роднини на участниците, съдии. Държавното обвинение е било представено от Чавдар Съловски. Съдебният състав е бил от съдия и двама съдебни заседатели. Съдия Любомир Кюпчев достойно изиграл своята роля като отсъдил: физическите убийци Милош Топалов и Петър Салепов, заедно с радиловския кмет Петър Минков, са осъдени на смърт, а тъй като Салепов е непълнолетен, смъртната му присъда е заменена с 15 години затвор. Топалов и Минков са обесени на 13 април 1898 год. в Затвора гр. Пазарджик.

Всички участници са били наградени с предметни награди и удостоверения от Председателя на Окръжен съд – Пазарджик г-жа Елеонора Серафимова, която им пожела бъдещи успехи и да бъдат добри и достойни хора. Директорът на ПГИМ г-жа Таня Благова е изразила увереност в съвместната работа на училището с Окръжен и Районен съд Пазарджик.

Възстановката на процеса е част от мероприятията, с които се отбелязва 140-годишнината от създаването на Окръжен съд – Пазарджик.Тази страница е видяна: 921

 Публикувано от: pamedia на понеделник 17 юни 2019 - 17:14:26

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
С възстановка на процеса за убийството на Алеко Константинов съдът в Пазарджик ще отбележи 140-та си годишнина
150 години от рождението на “щастливеца” Алеко Константинов
Концерт за 150-годишнината от рождението на Алеко Константинов
115 години от убийството на Алеко Константинов
Историята за построяване паметниците на писателя - Част втора
115 години от убийството на Алеко Константинов
Историята за построяване паметниците на писателя на лобното му място и на остров “Свобода”
С „Градинско парти” в ПГИТ „Алеко Константинов” отбелязаха края на "Твоят час"
С работата на полицаите се запознаха ученици от ПГИМ
Ученици от 7 чужди страни и от ПГИМ гостуваха на кмета на Пазарджик
Ученици от ПГИМ присъстваха на произнасянето на 8-годишната присъда на наркодилъра от Огняново
В ПГИМ ще спасяват с алпинистка техника останали без изход ученици след преживяно земетресениеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5668 сек., 0.4870 от тях за заявки.