RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Пазарджиклии инициират кампания за възстановяване на храм „Свето Преображение Господно“ - нуждае се от неотложен ремонт
Храм Свето Преображение

Инициативен комитет от граждани организира кампания за възстановяване на храм „ Свето Преображение Господно“ в Пазарджик. През 2009 г. с подкрепата на църквата и на няколко строителни предприемачи в Пазарджик, както и на Община Пазарджик, храмът, който дълги години се ползваше за склад на обгорелия дървен материал от старата часовникова кула, беше разчистен от боклуците и службите в храма бяха възстановени. За да функционира нормално храмът се нуждае от неотложни възстановителни работи, които касаят мазилка, уникални стенописи и дървени елементи. Това съобщиха от Инициативния комитет от граждани, сред които са прокурорът Стефан Янев, строителният предприемач Евтим Янев, преподавателката Надежда Сандъкчийска и други.
Храм Свето Преображение


От Инициативния комитет уточняват, че неотложните дейности надхвърлят 33 000 лева,  като към момента са събрани около половината от необходимите средства. „Обръщаме се с апел към обществеността и към Вас – нека с общи усилия да успеем да съхраним едно духовно и историческо средище, създадено от предците ни със собствени средства и труд в най-мрачните години от историята ни.
     Средствата са необходими за ремонт на тавана, почистване и обработване на дървените орнаменти над олтара и балкона, възстановяване на местата с нарушена мазилка, възстановяване на оригиналните стенописи около прозорците до тавана, възстановяване на горната част на колоните. С личен труд редовните посетители на храма и ние от Инициативния комитет ще се погрижим за възстановяването на дървената част на олтара. Апелираме към Вас да ни помогнете със средства или с труд за неотложните дейности по ремонта“, се казва в писмо до медиите.

       Ако желаете да помогнете, може да го направите директно  в храма, който се намира на ул. „ Стефан Захариев“ №15, в близост до църквата „ Света Богородица“. Там е поставена кутия за дарения за ремонта. Средствата се събират и от касиера на Инициативния комитет – г-жа Марияна Янева   / mariana_yaneva©mail.bg / срещу разписка. За всеки дарен от Вас лев ще бъде даден публичен отчет на таблото на входа на храма.


***
      Храм „ Свето Преображение Господно“ беше възстановен, след като десетилетия беше използван за склад за обгорелия дървен материал от старата часовникова кула в Пазарджик. Храмът съществува от далечната 1862г., като в двора му някога се е помещавал първият в града пансион за социално слаби и самотни хора. Църквата е била действаща до 1994г., когато е използвана за склад и е възстановена през 2009г. със съдействието на жители на общината и строителни предприемачи. С много усилия уникалният под с автентична керамика е почистен, реставрирани са ценни икони, също Владишкият трон с два проскинитаря, изградена е камбанария, подменена е по-голямата част от дограмата, закупени са нови полилеи и църковна утвар.

Храм Свето Преображение

Дървеният под в храма също се нуждае от ремонт
В Инициативния комитет за възстановяването на храма участват:

1.    Марияна Стоянова Янева
2.    Искра Атанасова Савова
3.    Стефан Янев
4.    Вирджиния Янева
5.    Димитър Балев
6.    Надежда Сандъкчийска
7.    Евтим Янев
8.    Николай Янев
9.    Иванка Янева
Катя Бузник


Тази страница е видяна: 1681

 Публикувано от: pamedia на сряда 31 юли 2019 - 12:28:55

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Църквата „Свето Преображение Господно“ в Пазарджик отбелязва храмовия си празник
Дарителска кампания за възстановяването на църквата в Алеко Константиново инициират жители на селото
За ремонт на базата на медицинския колеж в Пазарджик и възстановяване пътя с. Сестримо – ВЕЦ Сестримо ще настоява областният управител на Пазарджик
6 август - Преображение Господне
Free wi-fi в целия Пазарджик инициират съветниците от мнозинството
От „Подкрепа“ инициират внезапни проверки в детските градини на 1 ноември
Майки на загинали наборни войници инициират поставянето на паметен знак
Общината и Ротари отново инициират ученическо състезание „Народните будители и Аз“
20-годишната Мария Даракчиева от Пещера се нуждае от средства за трансплантация
27-годишен триатлонист се нуждае от подкрепа за оперативно лечение в ТурцияТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4732 сек., 0.3898 от тях за заявки.