RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Кметовете в областта съобщават само за 1500 домашни прасета. Срокът за заколването им е нереалистичен, смятат стопаните
Пазарджик

Информиране на стопаните и мерки за превенция на заболяването Африканска чума по свинете обсъди на свое заседание Областната епизоотична комисия в Пазарджик в присъствието на кметове на населени места и собственици на големи свинекомплекси. Разяснения за разпоредбите за изколване на животните от задния двор направи д-р Илиян Костов, зам.-директор на центъра за оценка на риска при Министерство на земеделието.
Областният управител на Пазарджик Стефан Мирев подчерта ролята на кметовете в разясняване на необходимостта доброволно да бъдат изклани прасетата от домашните дворове в срок до 2 август, каквато е разпоредбата на министъра на земеделието. Тя касае 20-километровата зона от всеки свинекомплекс, а в областта тези комплекси са 5 – два от тях са в Пазарджик, по един в Априлци, Пищигово и Пещера, посочи д-р Петко Митев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните. Ако в посочения срок доброволно не бъдат изклани прасетата в 20-километровата зона ще има допълнителни разпоредби и действия, обясни областният управител Стефан Мирев. Проблем е, че без прокурорско постановление в чужд имот органите на реда няма как да се разпореждат.

Кметовете са спестили голяма част от информацията за домашните прасета. В резултата на направената от тях инвентаризация в областта са докладвани едва 1500 прасета, посочи д-р Петко Митев. „В предизборна ситуация сме и кметовете не искат да влизат в конфликт с хората“, предположи Владимир Владов – управител на свинеугоително стопанство в с. Братаница. Кметовете трябва да информират стопаните, чийто животни влизат в 20-километровата зона и трябва да бъдат заколени превантивно, а останалите стопани трябва да спазват редица изисквания по отношение на храненето на животните, като това да не им се дава пресен фураж, който не е престоял поне 60 дни.

Ловците също са включени в превантивните дейности. До момента те само следят за наличие на болни и умрели диви прасета. При направените 174 проверки в горските територии на област Пазарджик мъртви и болни животни не са открити, съобщи инж. Ангел Кузевот РУГ-Пазарджик.


Тази страница е видяна: 505

 Публикувано от: pamedia на вторник 30 юли 2019 - 13:47:27

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
В списъците за подпомагане на стопаните, изклали домашните си прасета, са 2242 лични стопанства в областта
На 6 септември изтича срокът за регистрация на кандидат-кметовете на с.Ивайло
Само още 1500 евро са необходими, за да бъде платена изцяло операцията по присаждане на бъбрек на Мария Даракчиева
Само петима студенти са подали заявления по стажантската програма. Срокът е до 15 август
Шефът на данъчното в Пазарджик запозна кметовете на общини от областта с предлаганите електронни услуги
4 200 хил. фирми от областта ще подават ДДС декларации вече само по интернет
Годишните данъчни декларациите с баркод сами смятат дължимия данък
2000 дка лозови насаждения обработват стопаните в община Стрелча
Парите за обучението в подготвителен клас не стигат. Нужен е „приемен учител“, смятат от синдикат „Образование“
До края на годината стопаните регистрират диви животни, отглеждани у домаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5635 сек., 0.4827 от тях за заявки.