RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
От КЗП припомнят: Безопасните детски бански костюми са без свободни връзки
Бански костюм

 Надуваемите предмети за плажа трябва да имат щампа със стандарта за безопасност

От Комисията за защита на потребителите разпространиха информация за безопасните стоки за деца, свързани с плажа, летните ваканции и лагери.
Банските за деца – задължително без връзки със свободни краища
Детските бански за малчугани до 7-годишна възраст в никакъв случай не трябва да имат връзки, които да се завързват зад врата, на гърба или кръста. Развързването им особено във водата може да създаде животозастрашаващи рискове и да доведе до сериозни инциденти. Избирайте такива модели, чиито връзки са надеждно закрепени и в двата края към основната част на банския.

Дребните апликации – атрактивни, но несигурни
Не рискувайте безопасността на банския костюм само заради красивия му външен вид. Всякакви украшения от типа на пайети и копчета върху него крият опасност от задушаване при поглъщането им от най-малките. Нека банският бъде изчистен от подобни елементи.


СУВЕНИРИТЕ С АТРАКТИВНИ ФОРМИ

В магазинчетата, особено през активните туристически сезони, могат да бъдат открити всякакви причудливи сувенири и предмети, които сами по себе си не представляват опасност и могат приятно да разнообразят пространството около нас по време на почивката ни. Но не е изключено в ръцете на децата част от тези изделия да се превърнат в „бомба със закъснител”. Това например, са различни малки фенерчета или лазерни показалки със светлини в различен цвят, които при насочване срещу очите могат да увредят зрението.


НАДУВАЕМИ АРТИКУЛИ

Кой е производителят и има ли знак със стандарта за безопасност?
Това е първото и най-важно нещо, за което трябва да се поинтересувате. Цитирането на европейския стандарт за безопасност, както и на името или търговската марка на производителя, вносителя или доставчика дават по-голяма гаранция за надеждността на продукта.

Проверете за остри ръбове
Не пренебрегвайте факта, че острите ръбове, където се съединят отделните части на изделието или ъглите на надуваемите предмети могат да причинят нараняване при триенето на тялото с тях във водата.

Всякакви щифтове са опасни!
Наличието на щифтове в краищата на регулиращи шнурове по дюшеците или поясите например, създават потенциален риск от нараняване.

Клапаните за въздух трябва да са сигурни и прибрани
Запушалките за надуването на изделието не трябва да пропускат въздух, тъй като в противен случай може да се стигне до внезапно спадане и потъване. В никакъв случай те не следва да стърчат повече от 5 мм над повърхността на изделието, когато то е надуто. Много е важно от гледна точка на безопасността всички въздушни кухини да са напълно надути. 

Информирайте се за каква възраст и тегло е предназначен продуктът!
За целта погледнете предупредителните надписи върху изделието. Те съдържат тази важна информация, както и препоръката артикулът да не се използва от потребители извън определения диапазон за тегло или възраст, в плитки води, разбиващи се вълни или вани. Важно е родителите да бъдат особено внимателни дори тогава, когато става дума за напълно безопасни надуваеми предмети. Децата в никакъв случай не бива да бъдат оставяни без надзор, дори когато са снабдени с такива помощни средства, тъй като те само ги улесняват при придвижването им във водата, но не гарантират напълно безопасността им.

Предпочитайте ярките цветове!
Искрящите и наситени цветове на надуваемите предмети ги правят по-лесно забележими във водата, което дава възможност за по-бърза реакция. В случай, че за кратък период детето остане извън зрителния контрол на родителя, той бързо да може да идентифицира местонахождението му преди да се е стигнало до някакъв сериозен инцидент.

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов препоръчва преди да закупим някои от тези стоки, да направим справка в поддържания на интернет страницата на институцията регистър на всички забранени опасни стоки, за да се уверим дали избраното от нас не фигурира там. Той съветва дори при най-малко съмнение да се подава веднага сигнал. Когато потребителят закупи доказано опасна стока, има правото да си върне парите от търговеца. Има право и на обезщетение за вреди.   


Тази страница е видяна: 627

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 01 август 2019 - 13:57:15

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
По 142 свободни позиции от различни специалности Бюро по труда - Пазарджик обяви свободни работни места
Два паметника - на поп Груйо Бански и на загиналите във войните, бяха открити в един ден в Овчеполци
От Пожарната припомнят основните противопожарни правила при жътвата, от началото на кампанията са изпепелени 449 декара
Мажоретките на ОДК ще водят шествието на 24 май в чисто нови костюми
147 училища, детски градини и общински детски комплекси пак ще чистят България за един ден
В Етнографската експозиция на музея ще бъдат показани маскарадни костюми и игри
Три детски градини ще участват в проект "Работилница за детски мечти" за деца, за които българският не е майчин език
Операторът на "Синя зона" "Контур 7" - със специалист по връзки с обществеността на първата си пресконференция
В листата на БСП все още има 2 свободни места
Свободни места за трето класиране в ИкономикатаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4644 сек., 0.4036 от тях за заявки.