pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
По 300 лв на двор с доброволно заколени прасета – за дезинфекциране, обеща Бойко Борисов
pamedia , петък 02 август 2019 - 20:57:16 // коментари: 0

Бойко Борисов
По 300 лв на двор с доброволно заколени прасета – за дезинфекциране, обеща Бойко Борисов Министър-председателят Борисов и министърът на земеделието Десислава Танева се срещнаха в Пазарджик с кметовете на села по повод протестите в региона срещу превантивното изколване на отглежданите в дворовете свине като мярка срещу Африканската
чума по свинете. Бойко Борисов заяви, че и той не желае такава мярка, но по думите на учените няма друга действаща мярка, затова трябва да се приложи тази. Това потвърдиха в Пленарна зала и ветеринарни лекари, както и собственици на свинекомплекси от региона. Премиерът заяви, че за Пазарджик срокът за доброволно изколване на прасета е удължен до 11 август, че за дезинфекциране всеки двор ще получи по 300 лв, а големите свинекомплекси ще осигурят преференциално малки прасета, когато вирусът бъде унищоженна територията. Бойко Борисов каза още, че той няма да разпореди насилствено унищожаване и изземане на животни и че това трябва да стане доброволно и всички трябва да разберат, че е единствената възможна мярка. Бойко Борисов пристигна в Пазарджик веднага след протеста на собствениците на прасета, които не приемат искането на властите доброволно да умъртвят гледаните от тях животни.
prot190802.jpg
На протеста на Тортата в Пазарджик се събраха над 200 човека. Димитър Петков, който е сред инициаторите за протеста, разкритикува неефективната политика на правителството, допуснало основният приносител на заразата да продължи да се размножава.
 
„БАБХ взе съответните мерки единствено за големите комплекси, но и те не сработиха, 50 хиляди прасета там ще трябва да бъдат избити. Кого убиваме към днешна дата, дали убиваме само прасетата? Нашите бащи, баби и дядовци, които отглеждат прасета, за да си осигурят прехраната и да съберат своето семейство по Коледа - сега това им е отнето“, коментира Димитър Петков.

Приета беше декларация с възмущение от допуснатото нехайство за разпространение на заболяването, засегнало дребни и едри фермери. „Настояваме БАБХ и МЗ да установят приносителя на заразата и ограничат разпространяването, настояваме за адекватна компенсация на всички засегнати производители“, записаха в документа селските стопани.

Кметът на село Юнаците Стоян Кузев коментира ситуацията: „Те искат да избиваме здрави животни. Това е хипотеза, може да се разболеят, ама може и да не се разболеят“.

Пред протестиращите говори кметът Тодор Попов. Според него е незериозно за 2-3 дни хората да смогнат с изискването да изколят домашните прасета.

"Ние винаги ще бъдем на страната на хората. Въпросът е, когато обсъждаме тези проблеми с нашите партньори от централната власт, това да става обосновано, цивилизовано и аргументирано. В момента обсъждаме сроковете и компенсациите за стопаните", каза Тодор Попов. Той обеща до края на днешния ден "защото  предстоят още няколко разговора с  министър-председателя" да има отговор на поставените въпроси. Както стана ясно, министър-председателят лично дойде в Пазарджик, за да отговори на поставените въпроси. 
prot190802b.jpg
Тодор Попов


Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 2609Време за изпълнение: 0.5090 сек., 0.4332 от тях за заявки.