RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Пожарникарите са спасили петима души при произшествия от началото на годината
Ангел Дудов

Екипите на РДПБЗН-Пазарджик са реагирали на 1732 бр. произшествия за първите осем месеца на годината. При тези произшествия  са спасени 5 човека. От възникналите произшествия най–голям е броят на пожарите – 1336 бр., което представлява 77 % от всички произшествия. При 206 от тях са нанесени материални загуби. Пожарите без  материални загуби  са  1130 или  65 %  от всички произшествия.Регистрирани са и 97 бр. лъжливи повиквания, които представляват 5,6 % от произшествията. При горските пожари има значително повишение спрямо 2018 г. с 2,5 пъти, което се дължи на трайното засушаване през летния период и повишената пожарна опасност. В повечето случаи причините са небрежност при боравене с открит огън - запалени сухи треви и храсти в близост до горски фонд, както и нерегламентирани сметища.


Тази данни изнесе на брифинг днес в сградата на РДПБЗН-Пазарджик директорът на службата комисар Ангел Дудов. Срещата с медиите бе по повод провеждащата се в периода от 9-ти до 13-ти септември традиционната „Седмица на пожарната безопасност“, както и честването на професионалния празник на служителите от ГДПБЗН – МВР – 14-ти септември.

Пожарникарите приемат тежко, когато не успяват да предотвратят щети, а още по-тежко приемат загубата на човешки живот. За съжаление, за посочения период има загинали 3-ма, а пострадалите са 9  граждани. Проведените аварийно-спасителни дейности при пътнотранспортни произшествия са 58 бр. Съществува трайна тенденция най-много от общия брой произшествия да са пожарите без нанесени материални загуби. Те са предимно в сухи треви и отпадъци. Причините за това са предимно от субективен характер и намаляването на тези произшествия зависи основно от информационно - разяснителната дейност, от съзнанието на всички граждани, посочи комисар Дудов. 

Директорът на РДПАБЗН-Пазарджик коментира и случая със санкционирания кмет на Ветрен дом за палене на сухи треви на стадиона – за разчистване на терена. „Това е категорично забранено и не съществува разбиране за „обезопасено“ палене на сухи треви, затова и на кмета са наложени съответните актове“, заяви комисар Дудов. Той посочи и размерът на материалните загуби,  причинени от произшествията – унищожени са покривна конструкция-  3729 кв.м., фураж на бали - 2813 бр. , сгради в разгъната площ - 550 кв.м., мебели-272 бр., бяла, черна и компютърна техника- 134 бр.  и автомобили- 37 бр.

Служителите осъществяващи Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност са извършили: 56 бр. комплексни проверки ; 820 бр контролни проверки;  1145 бр. тематични проверки; 267 бр. съвместно с други ведомства; 8 бр по сигнали и предложения на граждани; 130 по искания на заинтересовани лица.  Съставени са 47 бр. акта за установяване на административни нарушения, принудителните административни мерки са 12 бр., изготвени са 527 бр. констативни протоколи, връчени са  425 бр. разпореждания.

Предоставена беше и информация за състоянието на доброволните формирования на територията на областта. От всички общини в областта единствено в Община Септември няма регистрирано доброволно формирование. Засега има решение на общинския съвет за създаване на доброволно формирование. Общо за областта следва да има 250 доброволеца, а към момента има регистрирани 124 доброволеца в 11 общини. Утре, 13 септември, в гр. Сърница ще се проведе Национално учение на доброволците, организирано от Националната Асоциация на доброволците в България. Като домакини на мероприятието са община Сърница и доброволното формирование към нея. Пожарникарите са поканени, за да участват в демонстрациите и обученията.

В края на брифинга комисар Дудов съобщи, че по случай празника на служителите от ГДПБЗН – МВР – 14 септември, са наградени общо 46 служители и пожела на всички в системата на „Пожарната и аварийна безопасност“ преди всичко здраве, а също лично щастие и успехи. 


Тази страница е видяна: 680

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 12 септември 2019 - 15:58:05

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
От началото на годината на територията на региона при катастрофи са загинали 29 души, започва акция "Зима"
Камион с 24 тона олио се запалил, но пожарникарите спасили товара
Наградиха пожарникарите, спасили групата от 10 деца, загубили се в коритото на Чепинска река
От началото на 2017 г. за ХИВ/СПИН са изследвани 159 души в РЗИ- Пазарджик. Сексуално отговорни и в Деня на влюбените, апелират от здравната инспекция
От началото на годината в Пазарджик са регистрирани 3 ХИВ-позитивни лица
От началото на годината в учебните заведения са върнати 158 деца
Втора голяма еко награда за „Асарел-Медет” от началото на годината
Осем нерегламентирани сметища от началото на годината са почистени в Стрелча
От началото на годината са регистрирани 14 нови случая на болни от туберколоза
Още двама кандидати одобри комисията „Ин витро”, от началото на годината са 6Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.8010 сек., 0.7192 от тях за заявки.