RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Валентино Смиленов от Пазарджик преди Нанга Парбат: Планината стана моя живот! Там се чувствам истински жив!
nanga1.jpg
Пред Aiguille Dibona, 3133 m ,в националния парк Бар Дез` Екрен (Франция)

Един млад български катерач от Пазарджик се е прицелил към деветия по височина връх на Земята – Нанга Парбат. Името му в превод означава „голата планина“, а Валентино Смиленов се готви за осемхилядника (8126 m) от години. Това е голямата му мечта, голямата му цел. Планината Нанга Парбат е взела много жертви, върхът е изключително тежък за катерене. Четирима българи до момента са стъпили на върха. Това са Тончо Тончев, Николай Петков и Дойчин Боянов, като последният, изкачил Нанга Парбат, е Боян Петров през 2016 година.


За Валентино Смиленов върхът е мечта, към която върви постепенно, оставяйки зад себе си много върхове в целия свят. „По-сериозно се запалих по планините преди 7-8 години. Моята класна ръководителка за пръв път ни заведе в планината. Благодаря ви, г-жо Елмаян!“, споделя Валентино и е категоричен в преценката си: „Планината стана МОЯ ЖИВОТ. Там се чувствам истински жив!“. 
Валентино Смиленов
Стената

Екстремното, трудностите го привличат. В катеренето започва да търси ръбове, отвесни стени и зимни изкачвания. „За пръв път излязох от българските планини преди 4 -5 години  - в планината Олимп. През 2017 година изкачих първенеца на австрийските Алпи - Връх Гросглокнер - 3798 метра. През 2018 година посетих масива Монте Роса в Швейцария. Там изкачихме 9 върха над 4000 метра, от които Брайтхорните (4164м), Полукс (4092м) , Кастор (4228м) , Носът на Лискам (4272м) , Цумщайншпитце 4563м, който е най-високият до момента изкачен от него връх. Естествено, че има и несполучливи опити като  връх Дюфур в Алпите, който е опитал да покори по технически сложен терен, но изключително силният вятър не му е позволил.
Валентино Смиленов
От водопада Скакавица

Валентино се занимава и с т.нар. ледено катерене – катерене по замръзнали водопади, което и звучи, и изглежда изключително атрактивно и предизвикателно. И разбира се, зад всеки успех стои сериозна подготовка. На Държавното първенство по алпинизъм също има завиден успех – класира се четвърти.
Ваентино Смиленов
На Държавното първенство по алпинизъм 

Тази година е направил крачка към така нареченото Биг Уол катерене (изкачване на големи стени). Изкачил е Иглата Дибона 3133м в националния парк Бар дез' Акрен (Франция) - по южната ѝ стена, а няколко дни по-късно изкачва и една от класиките в Алпите по северната ѝ стена - Пиц Бадиле -  3308м с дължина на маршрута 800 м. Това е изключително труден маршрут от категория 6-а.

Вече е готов и с плановете за 2020 година -  с неговия ментор и треньор Григор Вътев планират експедиция на доста интересно място – искат да прокарат нови линии на дългите гранитни стени, които все още нямат българско изкачване. Мястото е отдалечено, слабо населено, труднодостъпно – само това споделя засега Валентино. Очакваме скоро да обяви проекта си за 2020 г. За този проект той споделя единствено, че логистиката е сложна и изисква прецизно планиране и организация. Поради специфичното си местоположение, суровия климат и голямата отдалеченост от населени места стойността на логистичните разходи е доста голяма. „Поради това отправяме апел към всички потенциални партньори, завладени от нашия приключенски дух, да ни подкрепят. След завръщане от експедицията планираме да изготвим и представим филм, презентации и да разкажем чрез медиите за хода на експедицията и за резултатите от нея. Надяваме се да намерим партньори, които да ни подкрепят“, каза Валенитно Смиленов.

Освен екстремен катерач, той е изключително увлекателен разказвач, а с фотоапарата борави професионално. Има свой блог с фотопътепис за няколко от покорените върхове. А под снимките получава хиляди адмирации за красотите на планината, които споделя с аудиторията. Надяваме се скоро да гледаме и фотопътеписа му от Нанга Парбат.

nanga3.jpg

Валентино Смиленов (на преден план) с Дилян Христов, който води първо въже по диретисимата на Мадиер
Валентино СмиленовВалентино Смиленов
Финалното въже
ВалентиноСмиленов
 Селфи на върха

Валентино Смиленов


Атрактивното преминаване по Камината


Фейсбук: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=890469724666204&id=100011095541917
instagram: val_the_climber


Катя Бузник


Тази страница е видяна: 515

 Публикувано от: pamedia на сряда 25 септември 2019 - 15:39:42

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
На 1 март е първата за годината премиера на театъра в Пазарджик – „Истински лъжи“
Деца от детските полицейски управления участват в истински акции на пътя
Като истински политик Бареков спази половинчасовото закъснение /видео/
Как водата стана извор на знания в ПГХХТ - Пазарджик
Благо Петров стана председател на НФСБ в Пазарджик
Бившият окръжен прокурор на Пазарджик стана апелативен на Пловдив
Иван Евстатиев стана декан на Земеделския колеж в Пазарджик
17-годишната Борислава Янакиева - с перфектни мерки, стана Мис Пазарджик 2016 (снимки)
Държавен архив - Пазарджик: КОСТА ГЕОРГИЕВ – музикант, заел достойно място в историята на музикалния живот в Пазарджик
95 ГОДИНИ ОРГАНИЗИРАН МУЗИКАЛЕН ЖИВОТ В ПАЗАРДЖИК 1920–2015 г.Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5730 сек., 0.5021 от тях за заявки.